Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Πραγματικότητα η αποκατάσταση της μνήμης σε ασθενείς με Αλτσχάιμερ

7/10/2014 11:56:03 πμ
Ένα πολύπλοκο θεραπευτικό πρωτόκολλο βελτίωσε τη μνήμη αλλά και την υγεία των εθελοντών πασχόντων
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



 

Αμερικανοί επιστήμονες κατόρθωσαν να αντιστρέψουν την απώλεια μνήμης ασθενών με νόσο Αλτσχάιμερ, χρησιμοποιώντας ένα πολύπλοκο θεραπευτικό πρωτόκολλο που αποτελείται από 36 διαφορετικές παρεμβάσεις.

 


Η σχετική μελέτη είναι μικρή –συμμετείχαν μόλις 10 ασθενείς–, ωστόσο οι 9 από αυτούς επέδειξαν βελτίωση της μνήμης μέσα σε 3 έως 6 μήνες από τη στιγμή που άρχισαν να εφαρμόζουν το θεραπευτικό πρόγραμμα που τους συνέστησαν οι γιατροί. Ο ένας που δεν παρουσίασε βελτίωση, έπασχε από την πιο προχωρημένη μορφή της νόσου.

 

Η πιστή τήρηση του προγράμματος δεν ήταν διόλου εύκολη και κανείς δεν κατόρθωσε να ακολουθήσει κατά γράμμα το πρωτόκολλο, καθώς αυτό συμπεριλάμβανε συγκεκριμένες αλλαγές στη διατροφή, διέγερση του εγκεφάλου, ασκήσεις, μέτρα βελτίωσης του ύπνου, λήψη φαρμάκων και βιταμινών, καθώς και άλλες μεθόδους που επηρεάζουν τη χημεία του εγκεφάλου.

Όπως γράφουν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος ?ντζελες (UCLA), στη διαδικτυακή έκδοση της επιθεώρησης «Aging», 6 από τους 10 ασθενείς είχαν πάψει να εργάζονται ή αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα στην εργασία τους εξαιτίας της απώλειας μνήμης. Ακολουθώντας όμως το συγκεκριμένο θεραπευτικό πρωτόκολλο παρουσίασαν τέτοια βελτίωση, ώστε επέστρεψαν στην εργασία τους ή τη συνεχίζουν με σαφώς καλύτερη αποδοτικότητα.

 


Πρόκειται για την πρώτη φορά που διαπιστώνεται ότι μία μέθοδος, όσο δύσκολη και περίπλοκη και αν είναι, ενδεχομένως να αντιστρέφει την απώλεια μνήμης. Και οι ερευνητές λένε «ενδεχομένως» διότι τα ευρήματά τους πρέπει να επαληθευτούν σε μεγαλύτερες μελέτες για να θεωρηθούν οριστικά.

 

Ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ντέιλ Μπρέντεσεν, καθηγητής Νευρολογίας και διευθυντής του Προγράμματος Νόσου Αλτσχάιμερ του UCLA, ελπίζει ότι τα ευρήματα αυτά θα ανοίξουν το δρόμο για την πρώτη αποτελεσματική θεραπεία εναντίον της νόσου. «Μόνο την τελευταία δεκαετία διεξήχθησαν εκατοντάδες κλινικές μελέτες, που κόστισαν συνολικά πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια, αλλά δεν οδήγησαν σε κάποια θεραπεία που να σταματά την εξέλιξη της νόσου», δήλωσε ο δρ Μπρέντεσεν. «Αυτό ίσως σημαίνει ότι θα πρέπει να την προσεγγίσουμε με συνδυασμένες θεραπείες, αντί να αναζητάμε ένα μεμονωμένο φάρμακο. Αυτό ακριβώς έγινε με πολλά άλλα χρόνια νοσήματα, όπως ο καρκίνος και η καρδιοπάθεια, με αποτέλεσμα να βελτιωθούν δραματικά οι επιβιώσεις των ασθενών και σε πολλές περιπτώσεις να επέλθει η ίαση».

 


Η θεραπεία που συνέστησαν ο δρ Μπρέντεσεν και οι συνεργάτες του σε κάθε ασθενή ήταν διαφορετική, καθώς για να την καταρτίσουν τούς υπέβαλλαν έναν-έναν σε λεπτομερείς εξετάσεις, ώστε να βρουν ποιες μέθοδοι ταίριαζαν καλύτερα στη δική τους περίπτωση. Το κύριο παράπονο των εθελοντών αφορούσε τις αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής που έπρεπε να κάνουν, καθώς και η καθημερινά λήψη πολλών χαπιών. Ωστόσο, εκτός από τη μνήμη τους, βελτίωσαν παράλληλα και πολλές άλλες παραμέτρους της υγείας τους, ενώ όσοι είχαν περιττά κιλά κατόρθωσαν να θέσουν υπό έλεγχο το σωματικό τους βάρος.

«Το καλό με τη μέθοδό μας είναι ότι ακόμα και οι "παρενέργειές" της είναι προς όφελος των ασθενών», είπε χαρακτηριστικά ο δρ Μπρέντεσεν.

 


Πηγή: ygeia.tanea.gr

 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Θα εκπαιδεύσει το κοινό για το νέο πρωτόκολλο αντιγήρανσης
Με ορατά αποτελέσματα μέσα σε λίγες εβδομάδες






Σχετικά άρθρα

WinMedica: Καινοτόμες θεραπευτικές λύσεις για την «επιδημία» των καρδιαγγειακών νοσημάτων
Παρουσιάστηκαν στο 50ό ετήσιο Συνέδριο της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών
Παγκόσμια Ημέρα Κλινικών Μελετών
Μόνο 1 στις 5 νέες θεραπείες προέρχεται πλέον από την Ευρώπη
Δωρεάν μετρήσεις πίεσης σε 18 πόλεις της Ελλάδας
Στο πλαίσιο του May Measurement Month
Επηρεασμένη πνευμονική λειτουργία και κακό έλεγχο του άσθματος δείχνει έρευνα της ΕΠΕ
Καταγράφεται αυξημένη χρήση κορτικοστεροειδών από το στόμα, παρά τη διαδεδομένη χρήση βιολογικών παραγόντων