Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

Πόσους φαρμακοποιούς χρειαζόμαστε στην Ελλάδα;

27/5/2022 2:19:17 πμ
Μελέτη στο επιστημονικό περιοδικό «The Lancet» αποκαλύπτει
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Σημαντικές είναι παγκοσμίως οι ελλείψεις των επαγγελματιών υγείας, μεταξύ των οποίων και φαρμακοποιών, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε στο «The Lancet» και αναδεικνύει την ανάγκη για καλύτερη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού προκειμένου να καλυφθούν οι υγειονομικές ανάγκες του πλανήτη. Συγκεκριμένα απαιτούνται επιπλέον 43 εκατ. επαγγελματίες υγείας διαφόρων ειδικοτήτων, εκ των οποίων τα 2,9 εκατομμύρια είναι φαρμακοποιοί.

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρει πως υπάρχει συνολικά κενό τουλάχιστον 6,4 εκατ. γιατρών, 30,6 εκατ. νοσηλευτών-μαιών και 3,3 εκατ. οδοντιάτρων. Αυτοί οι μεγάλοι αριθμοί εκτιμάται ότι θα εκπληρώσουν τουλάχιστον κατά 80% στους στόχους κάλυψης των ιατρικών-νοσοκομειακών αναγκών του παγκόσμιου πληθυσμού. 

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τη δημοσίευση, το 2019 υπήρχαν στον κόσμο περίπου 104 εκατ. υγειονομικοί, εκ των οποίων 12,8 εκατ. γιατροί, 29,8 εκατ. νοσηλευτές και μαίες, 4,6 εκατ. οδοντογιατροί και 5,2 εκατ. φαρμακοποιοί.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τη μελέτη, δεν υπήρξε έλλειψη γιατρών το 2019, καθώς ανά 10 χιλιάδες κατοίκους αντιστοιχούσαν 47,6. Υπήρξε όμως έλλειψη νοσηλευτών-μαιών (ήταν 49,1 ανά 10 χιλιάδες κατοίκους και χρειάζονταν 19,7 ακόμα), ενώ για το φαρμακευτικό προσωπικό η έλλειψη υπολογίζεται σε 5,6 (ήταν 8,6).

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Τι σημαίνει αυτό για τους φαρμακοποιούς
Μέσω της ένταξης της FIP σε Διεθνή Συμμαχία






Σχετικά άρθρα

Γιατροί: «Ψευδεπίγραφος ο τίτλος των φαρμακείων ως μονάδων ΠΦΥ»
Σε ψήφισμά τους τάσσονται ενάντια στους εμβολιασμούς στα φαρμακεία
Νέο webinar για την αντιμετώπιση των κοινών λοιμώξεων με ΜΗΣΥΦΑ φυτικής προέλευσης
Σε συνεργασία με τον Συνεταιρισμό Φαρμακοποιών Νότιας Πελοποννήσου, τον Συνεταιρισμό Φαρμακοποιών Νομού Έβρου και του Ομίλου ΠΕΙΦΑΣΥΝ
Στα 746 ευρώ ανά έτος ανέρχεται το ποσό του ΚΑΕΦ για φέτος
Το Δ.Σ. του ΠΦΣ προχώρησε τάχιστα στην ολοκλήρωση της αναλογιστικής μελέτης
Η ψηφιακή κάρτα εργασίας έρχεται στα φαρμακεία
Υποχρεωτική από τις 13 Μαΐου για τους εργαζόμενους σε αυτά