Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα


Πόσο υγιεινό είναι το αλάτι Ιμαλαΐων;

25/11/2014 10:33:48 πμ
Διαβάστε τους μύθους που το συνοδεύουν
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Θα το έχετε ακούσει, θα σας το έχει προτείνει κάποιος ως την εναλλακτική του αλατιού που όχι μόνο δεν επηρεάζει την πίεση, αλλά και βοηθάει στα γαστρεντερικά προβλήματα, την κυκλοφορία, τα οστά και τον μεταβολισμό.


Ας αρχίσουμε με το τι είναι το αλάτι Ιμαλαΐων.


Το αλάτι Ιμαλαΐων προέρχεται από κρυστάλλους αλατιού από το Πακιστάν και είναι ουσιαστικά ένας τύπος ορυκτού αλατιού και αποτελείται κατά 90-95% από χλωριούχο νάτριο, δηλαδή αλάτι. Τα υπόλοιπο είναι άλλα μέταλλα, η περιεκτικότητα των οποίων ποικίλλει- περιλαμβάνουν μαγνήσιο, σίδηρο και ασβέστιο. Μέχρι εδώ, τίποτα το εντυπωσιακό. Το μόνο εντυπωσιακό είναι ότι είναι ροζ (!).

Σε αντίθεση με αυτά που υποστηρίζουν αυτοί που το εμπορεύονται, το αλάτι Ιμαλαΐων έχει ακριβώς την ίδια δράση με το απλό αλάτι που χρησιμοποιούμε στο φαγητό, επηρεάζοντας την αρτηριακή πίεση και τα καρδιαγγειακά. Σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί αθώο υποκατάστατο του αλατιού και θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο, όπως ακριβώς και το κοινό αλάτι.


Οι υπόλοιπες δράσεις του που αναφέρονται, βασίζονται στην περιεκτικότητά του σε άλλα μέταλλα. Ωστόσο, η ποσότητα την οποία λαμβάνουμε από αυτά τα μέταλλα από το αλάτι Ιμαλαΐων είναι τόσο μικρή, που θεωρείται αμελητέα και φυσικά δεν έχει κανένα όφελος για την υγεία μας.


Με λίγα λόγια, δεν υπάρχει κανένας λόγος να αντικαταστήσετε το απλό αλάτι με αυτό των Ιμαλαΐων, εκτός και αν σας εντυπωσιάζει το ροζ χρώμα. Ίσως και η μικρότερη επεξεργασία του. Ο μόνος τρόπος, όμως, να "ρίξει την πίεση" είναι αν χρησιμοποιηθεί σαν άλας για αφρόλουτρο και μας χαλαρώσει. Κυκλοφορεί και σε φωτιστικό!

Αν θέλετε να μειώσετε την πρόσληψη του αλατιού, μπορείτε να το αντικαταστήσετε με άλλα μπαχαρικά, όπως λίγο παραπάνω πιπέρι στο φαγητό, λίγο παραπάνω ρίγανη στη σαλάτα, κανέλα, ξίδι, λεμόνι, μαϊντανό, δυόσμο, δεντρολίβανο, σαφράν και άλλα πολλά.


 

Δήμητρα Μελαδάκη, Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.   http://www.mednutrition.gr/podcasts#block-views-podcasts-block-6

 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σχετικά με τους καρκίνους του πνεύμονα και του τραχήλου της μήτρας
Σε συνεργασία με τους Συνεταιρισμούς Φαρμακοποιών Νότιας Πελοποννήσου, Νομού Έβρου και του Ομίλου ΠΕΙΦΑΣΥΝ






Σχετικά άρθρα

Υποτροφίες «Εις Μνήμη Νικολάου Σαριπόλου»
Από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Νέα στοιχεία για τον αντιφλεγμονώδη ρόλο της άσκησης σε ασθενείς
Γράφει ο Σταύρος Ξηντάρας, Πρωταθλητής Ευρώπης (Αθλητική Ιαπωνική Ξιφασκία), Εξειδικευθείς στην Ιατρική ψυχολογία & Αθλητικές επιστήμες, Διευθυντής του ερευνητικού Ινστιτούτου Spochan
Θετική η επίδραση των βιταμινών C και E σε άνδρες αθλητές
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Sports Medicine and Health Science
Σημαντικά ευρήματα για τη δράση των πολυβιταμινών στην εγκεφαλική λειτουργία
Η καθημερινή λήψη βελτίωσε τη μνήμη σε ηλικιωμένους