Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

Πόσο συχνά πρέπει να αλλάζουμε τα σεντόνια στο κρεβάτι;

15/2/2019 10:41:59 πμ
Και ποιο είναι το μυστικό για να μην πολλαπλασιάζονται τα ακάρεα;
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Τα δερματικά κύτταρα που αφήνετε πάνω στα σεντόνια σας κάθε βράδυ είναι αρκετά για να τραφούν 1 εκατομμύριο ακάρεα της οικιακής σκόνης, όπως εξηγεί ο Μάρκος Μιχελάκης, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος (Αισθητική Δερματολογία-Δερματοχειρουργική). Ο μέσος άνθρωπος αποβάλλει 1,5 γραμμάριο κερατινοκύτταρα την ημέρα. Τα κύτταρα αυτά προέρχονται από την επιφανειακή στοιβάδα του δέρματος και ο ρυθμός αποβολής τους αυξάνεται με την τριβή του δέρματος σε οποιαδήποτε επιφάνεια και υλικό, των σεντονιών συμπεριλαμβανομένων.


Κάθε βράδυ, λοιπόν, αφήνετε άφθονα κερατινοκύτταρα στα σεντόνια σας, τα οποία αναμιγνύονται με τα άλλα σωματικά εκκρίματα, όπως το σμήγμα (το λίπος του δέρματος), τον ιδρώτα ή ακόμα και το σάλιο. Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργείται ένα μίγμα που σε συνδυασμό με τη ζέστη στο κρεβάτι επιτρέπει τον πολλαπλασιασμό των ακάρεων, αλλά και των βακτηρίων που επίσης ζουν στα σεντόνια, στο στρώμα και στο μαξιλάρι.


«Τα ακάρεα της οικιακής σκόνης θεωρητικώς δεν μας ενοχλούν σε κάτι και είναι πολύ μικρά για να τα δει κάποιος δια γυμνού οφθαλμού», λέει ο κ. Μιχελάκης. «Ωστόσο πάρα πολλοί άνθρωποι είναι αλλεργικοί στα ακάρεα. Αυτό έχει ως συνέπεια να εκδηλώνουν κνησμό (φαγούρα), κρίσεις βρογχικού άσθματος και διάφορες άλλες αλλεργίες και εξανθήματα όταν έρχονται σε επαφή μαζί τους ή/και τα εισπνέουν».


Τα βακτήρια που συσσωρεύονται στα άπλυτα σεντόνια επίσης μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα. «Τα βακτήρια λατρεύουν το δέρμα. Μάλιστα οι βακτηριακοί μικροοργανισμοί που σαπροφυτούν στο δέρμα μας είναι περισσότεροι απ' όσα τα κύτταρα του. Όταν λοιπόν αφήνει κανείς με τις εβδομάδες τα νεκρά δερματικά κύτταρα στα σεντόνια, τα βακτήρια βρίσκουν την ευκαιρία να τρέφονται και να αναπτύσσονται. Αν αποικήσουν πάλι στο δέρμα, μπορεί να προκαλέσουν επιμολύνσεις ή επιδείνωση εκζέματος». Η θυλακίτιδα, ένα νόσημα που μπορεί να επηρεαστεί από τα βακτήρια των σεντονιών, είναι μια φλεγμονώδης κατάσταση που εντοπίζεται στον θύλακα της τρίχας και εμφανίζεται με σπυράκια λιγότερο ή περισσότερο έντονα και σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να είναι ιδιαίτερα επίμονη. Το δερματικό έκζεμα ή δερματίτιδα είναι ένα από τα συχνότερα εξανθήματα. Εκδηλώνεται σε άτομα κάθε ηλικίας, από τα βρέφη έως τους ηλικιωμένους.


«Ξέρουμε πλέον ότι το έκζεμα αναζωπυρώνεται από τον συνδυασμό της ξηροδερμίας με δραστήριες αποικίες βακτηρίων στο δέρμα», εξηγεί ο κ. Μιχελάκης. «Επομένως το να επιτρέπουμε στα βακτήρια αυτά να αναπτύσσονται ανενόχλητα επειδή δεν αλλάζουμε τακτικά τα σεντόνια μας, είναι πολύ μεγάλο λάθος».


Πόσο συχνά, λοιπόν, πρέπει να πλένουμε τα σεντόνια μας; «Εξαρτάται από την εποχή του χρόνου», απαντά ο κ. Μιχελάκης. «Ιδανικά θα έπρεπε να τα αλλάζουμε μία φορά την εβδομάδα, αλλά τον χειμώνα θα μπορούσε κάποιος να τα αλλάζει και κάθε 15 ημέρες, εφόσον κάνει πολύ συχνά ντους. Το καλοκαίρι, όμως, που ιδρώνουμε πολύ, ενδεχομένως πρέπει να τα αλλάζουμε συχνότερα και από μία φορά την εβδομάδα. Εξίσου συχνά, αν όχι συχνότερα, πρέπει να αλλάζουμε και την μαξιλαροθήκη μας». Μία καλή λύση, γι όσους δεν τα αλλάζουν τακτικά είναι να αφήνουν άστρωτο το κρεβάτι τους το πρωί! Με αυτό τον τρόπο, μειώνεται η υγρασία στα σεντόνια, την οποία χρειάζονται τα ακάρεα και τα βακτήρια για να πολλαπλασιαστούν.

Τα καλύμματα και οι κουβέρτες

Το κρεβάτι, όμως, δεν διαθέτει μόνο σεντόνια και μαξιλαροθήκες, αλλά και καλύμματα για το στρώμα, κουβέρτες ή/και παπλώματα και μαξιλάρια. «Ασφαλώς τα δερματικά κύτταρα, τα ακάρεα της οικιακής σκόνης και τα βακτήρια μπορούν να εξαπλωθούν στο μαξιλάρι, στην κουβέρτα και στο κάλυμμα του στρώματος, επομένως χρειάζονται και αυτά πλύσιμο», λέει ο κ. Μιχελάκης. «Όχι όμως τόσο συχνά, όσο τα σεντόνια». Ένας καλός κανόνας για όσους κάνουν καθημερινά μπάνιο είναι να πλένουν τα παπλώματα και τα καλύμματα μία φορά κάθε 6 μήνες.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ώστε να περιοριστεί η μετάδοση αναπνευστικών λοιμώξεων


Σχετικά άρθρα

Υποτροφίες «Εις Μνήμη Νικολάου Σαριπόλου»
Από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Νέα στοιχεία για τον αντιφλεγμονώδη ρόλο της άσκησης σε ασθενείς
Γράφει ο Σταύρος Ξηντάρας, Πρωταθλητής Ευρώπης (Αθλητική Ιαπωνική Ξιφασκία), Εξειδικευθείς στην Ιατρική ψυχολογία & Αθλητικές επιστήμες, Διευθυντής του ερευνητικού Ινστιτούτου Spochan
Θετική η επίδραση των βιταμινών C και E σε άνδρες αθλητές
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Sports Medicine and Health Science
Σημαντικά ευρήματα για τη δράση των πολυβιταμινών στην εγκεφαλική λειτουργία
Η καθημερινή λήψη βελτίωσε τη μνήμη σε ηλικιωμένους