Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα


Πόσο επικίνδυνο είναι ένα τσιγάρο την ημέρα;

25/1/2018 9:43:18 πμ
Δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο καπνίσματος υποστηρίζει νέα έρευνα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ακόμη και ένα τσιγάρο την ημέρα αυξάνει περίπου κατά  50% τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο και κατά 30% τον κίνδυνο για εγκεφαλικό, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.


Οι ερευνητές από το Ινστιτούτο Καρκίνου του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου (UCL) μελέτησαν τα ευρήματα 141 ερευνών από τη χρονική περίοδο 1946-2015 και υπολόγισαν τον κίνδυνο από το κάπνισμα ενός, πέντε ή 20 τσιγάρων. Σύμφωνα με τα συμπεράσματά τους, ο κίνδυνος από το ένα τσιγάρο ημερησίως είναι μεγαλύτερος από ό,τι θεωρείτο έως σήμερα και ισοδυναμεί περίπου με το μισό κίνδυνο από το κάπνισμα 20 τσιγάρων την ημέρα.


Πιο αναλυτικά, για τους άνδρες, που καπνίζουν ένα τσιγάρο την ημέρα, ο κίνδυνος για καρδιοπάθεια είναι στο 46% του κινδύνου που διατρέχουν όσοι καπνίζουν ένα πακέτο την ημέρα και ο κίνδυνος για εγκεφαλικό στο 41%.

Για τις γυναίκες που καπνίζουν ένα τσιγάρο τη μέρα, τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 31% και 34% σε σχέση με τον κίνδυνο από το κάπνισμα 20 τσιγάρων.


Σε σχέση με όσους δεν καπνίζουν καθόλου, το κάπνισμα ενός τσιγάρου αυξάνει περισσότερο τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου στις γυναίκες (119%) από ό,τι στους άνδρες (74%).


Σύμφωνα με τους ερευνητές, η μελέτη δείχνει πως είναι λανθασμένη η αντίληψη ότι το κάπνισμα λίγων τσιγάρων προκαλεί ελάχιστο έως καθόλου κίνδυνο. Οι επιστήμονες υπογράμμισαν ότι οι καπνιστές πρέπει να κόψουν τελείως το τσιγάρο, αν θέλουν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο για την υγεία τους. Επεσήμαναν επίσης ότι οι καρδιαγγειακές παθήσεις και όχι ο καρκίνος είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος πρόωρου θανάτου για έναν καπνιστή, προκαλώντας σχεδόν τους μισούς πρόωρους θανάτους (48%) μεταξύ των καπνιστών.


Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό "British Medical Journal".


ΑΠΕ-ΜΠΕ


 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Δράσεις και καμπάνιες με κεντρικό μήνυμα «γεια στο στόμα σου!»
Τα «σημεία προσοχής» στην Υγεία για το 2024 καταγράφει η Ένωση






Σχετικά άρθρα

Υποτροφίες «Εις Μνήμη Νικολάου Σαριπόλου»
Από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Νέα στοιχεία για τον αντιφλεγμονώδη ρόλο της άσκησης σε ασθενείς
Γράφει ο Σταύρος Ξηντάρας, Πρωταθλητής Ευρώπης (Αθλητική Ιαπωνική Ξιφασκία), Εξειδικευθείς στην Ιατρική ψυχολογία & Αθλητικές επιστήμες, Διευθυντής του ερευνητικού Ινστιτούτου Spochan
Θετική η επίδραση των βιταμινών C και E σε άνδρες αθλητές
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Sports Medicine and Health Science
Σημαντικά ευρήματα για τη δράση των πολυβιταμινών στην εγκεφαλική λειτουργία
Η καθημερινή λήψη βελτίωσε τη μνήμη σε ηλικιωμένους