Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα

AstraZeneca: Δωρεά 9 εκατ. ιατρικών μασκών για την υποστήριξη των υγειονομικών
Επιταχύνει τις προσπάθειες για την ανάπτυξη διαγνωστικών εξετάσεων και θεραπειών
Πώς μπορεί να διασφαλιστεί η υγεία των ασθενών εν μέσω πανδημίας;
Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας δίνει τις απαντήσεις
ΠΦΣ: Προμήθεια ειδών ατομικής προστασίας και υγιεινής
Αίτημα στον υπουργό Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη


Πόσες ώρες πρέπει να κοιμόμαστε για μια υγιή καρδιά

31/8/2018 1:58:44 μμ
Τι συνιστούν Έλληνες επιστήμονες
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Έξι με οκτώ ώρες ύπνου κάθε βράδυ αποδεικνύονται επωφελείς για την υγεία της καρδιάς, ενώ λιγότερες ή περισσότερες μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εκδήλωσης στεφανιαίας νόσου ή εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με μελέτη του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας στο Μόναχο.


Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Επαμεινώνδας Φούντας, η στέρηση του ύπνου και οι πολλές ώρες ύπνου επίσης θα πρέπει να αποφεύγονται για την προστασία της υγείας της καρδιάς.


Η ομάδα του Δρ Φούντα κατέληξε στα παραπάνω συμπεράσματα, αφού μελέτησε στοιχεία για πάνω από ένα εκατομμύριο ενήλικες, που είχαν συμπεριληφθεί σε 11 προοπτικές μελέτες και δεν είχαν εδραιωμένη καρδιαγγειακή νόσο.


Δυο ομάδες, εκείνοι που κοιμόντουσαν λιγότερες από έξι ώρες και εκείνοι που κοιμόντουσαν πάνω από οκτώ συγκρίθηκαν με μια ομάδα αναφοράς που κοιμόταν έξι με οκτώ ώρες κάθε βράδυ.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι και οι δύο ομάδες είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης ή θανάτου από στεφανιαία νόσο ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Συγκριτικά με την ομάδα αναφοράς, όσοι κοιμόντουσαν λίγο ή πολύ είχαν 11% και 33% μεγαλύτερο κίνδυνο, αντίστοιχα, να εκδηλώσουν ή να πεθάνουν από στεφανιαία νόσο ή εγκεφαλικό επεισόδιο.


«Περνάμε το ένα τρίτο της ζωής μας κοιμώμενοι, αλλά γνωρίζουμε ελάχιστα για την επίπτωση του ύπνου στο καρδιαγγειακό σύστημα», εξήγησε ο κ. Φούντας.

«Αν και χρειάζεται περισσότερη μελέτη επί του θέματος, γνωρίζουμε ήδη ότι ο ύπνος επηρεάζει βιολογικές λειτουργίες, όπως ο μεταβολισμός της γλυκόζης, η αρτηριακή πίεση και οι φλεγμονές, παράγοντες που όλοι επηρεάζουν την καρδιαγγειακή νόσησης», πρόσθεσε.


Κατέληξε λέγοντας ότι δεν είναι δύσκολο να κοιμάται κανείς έξι με οκτώ ώρες κάθε βράδυ, συστήνοντας «να τηρούμε μια ρουτίνα ύπνου, πηγαίνοντας στο κρεβάτι περίπου την ίδια ώρα κάθε βράδυ και ξυπνώντας επίσης περίπου την ίδια ώρα κάθε πρωί, αποφεύγοντας το αλκοόλ και την καφεΐνη πριν από τον ύπνο, τρώγοντας υγιεινά και φυσικά όντας σωματικά δραστήριοι. Ο επαρκής ύπνος είναι καίριας σημασίας για τον υγιεινό τρόπο ζωής».


Πηγή

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ο ΠΙΣ και ο Αθ. Εξαδάχτυλος ζήτησε σχετική διάταξη στο νομοσχέδιο για τη Δημόσια Υγεία


Σχετικά άρθρα

Πώς μπορεί να διασφαλιστεί η υγεία των ασθενών εν μέσω πανδημίας;
Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας δίνει τις απαντήσεις
Ένα όμορφο μικρό παραμύθι για τον κορονοϊό που απευθύνεται στα παιδιά
Και λέει μεγάλες αλήθειες ενημερώνοντάς τα
ΠΙΣ: Σε χρόνο ρεκόρ οι εθελοντές του κατασκεύασαν προστατευτικές ασπίδες
Για την προστασία των γιατρών από τον κορονοϊό
ΕΟΠΥΥ: Ανακοίνωσε μέτρα για την προστασία των ασθενών έναντι του κορονοϊού
Αλλά και για τη διευκόλυνσή τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας