Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

Πώς πετυχαίνουμε μια ενσυνείδητη επικοινωνία με τους άλλους;

24/4/2023 7:56:57 πμ
Γράφει η Κατερίνα Ραλλού Καρέλλα, Χημικός, Mindfulness & Mindful Leadership Mentor
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η ενσυνείδητη προσέγγιση στην επικοινωνία μας (ενσυνείδητη ακρόαση & ομιλία) οδηγεί σε ευεργετικές αλλαγές στις εργασιακές, κοινωνικές αλλά και στις προσωπικές μας σχέσεις. Κάθε σχέση, είναι ένας «δρόμος διπλής κατεύθυνσης». Η στάση μας θα ενισχύσει ή όχι μια σχέση, αν δυσκολευόμαστε να αναγνωρίσουμε τα θετικά χαρακτηριστικά μας ή τι έχουμε πετύχει. Όσο πιο αρνητικά κρίνουμε τον εαυτό μας, τόσο πιο κριτικοί γινόμαστε με τους γύρω μας. 

Υπάρχει ένας διαρκής «εσωτερικός θόρυβος, το εσωτερικό μας CD» από σκέψεις, πεποιθήσεις, εσωτερικό αρνητικό διάλογο, αρνητική κριτική, εμπειρίες του παρελθόντος, απωθημένα, φόβοι, προβολές στο μέλλον κλπ. «Το εσωτερικό μας CD» είναι ένας βασικός λόγος που ερμηνεύουμε τις λέξεις και τις πράξεις των άλλων βάσει του δικού μας εσωτερικού διαλόγου και έτσι ουσιαστικά δεν ακούμε πραγματικά τι μας λέει ο συνομιλητής μας.  Ο Επίκτητος είπε: «Οι άνθρωποι ταράζονται όχι απΆ αυτά που συμβαίνουν, αλλά από την άποψη τους γιΆ αυτά που συμβαίνουν». 

Ποιος έχει δίκιο; 

Συχνά έχουμε μια ψυχαναγκαστική ανάγκη να αποδείξουμε ότι έχουμε δίκιο ή να δείξουμε στον άλλον ότι είναι λάθος. Αυτό οφείλεται στο ότι πολλές φορές φοβόμαστε ή δεν αντέχουμε να αποδεχτούμε ότι κάνουμε λάθος. 
Με την Ενσυνείδητη Ακρόαση όμως «ακούτε το εσωτερικό σας CD» και μπορείτε να αποδεχτείτε αυτήν την αυτοματοποιημένη συμπεριφορά ή αντίδραση και να αποστασιοποιηθείτε από το συναίσθημα.
Τότε δεν σας ενδιαφέρει τόσο πολύ αν έχετε δίκιο αλλά επιδιώκετε να βρεθεί μια λύση ή μια συνεννόηση και έτσι ο εξαναγκασμός αυτός μειώνεται ή και εξαφανίζεται. 
Στη συνέχεια, είσαστε σε θέση να δηλώσετε ήρεμα και με σαφήνεια τι σκεφτήκατε ή τι αισθανθήκατε ακόμα και να διαφωνήσετε, χωρίς να υπάρχει όμως αμυντική ή αντιδραστική στάση γύρω από αυτό το θέμα.

Αν δεν έχετε διάθεση ή χρόνο να ακούσετε, τότε μεταθέστε τη συζήτηση. Έτσι σέβεστε και τον εαυτόν σας και το συνομιλητή σας. Συνοπτικά: 
  • Εξηγήστε, χωρίς πολλές δικαιολογίες, πώς νιώθετε εκείνη τη στιγμή και προτείνετε εσείς μια συγκεκριμένη ώρα. Μπορείτε να πείτε «τώρα είμαι κουρασμένη/ος και δεν μπορώ να σε ακούσω με όλη μου την προσοχή. Θέλεις να τα πούμε σε μία ώρα ή όποτε μπορείς;». Αυτό βοηθά και στην επικοινωνία με τα παιδιά, γιατί έτσι μαθαίνουν το σεβασμό στα όρια και στις προσωπικές τους ανάγκες. Αρκεί να σεβαστείτε και εσείς τις δικές τους. 
Αν είστε στην εργασία ή δεν μπορείτε να αρνηθείτε, τότε: 
Πάρτε 2-3 αναπνοές. Εισπνοή από τη μύτη, φουσκώνοντας την κοιλιά σας και εκπνοή από το στόμα, ξεφουσκώνοντας την κοιλιά, πιο αργά και ήρεμα. 
  • Καλό είναι να πείτε ότι ο χρόνος σας είναι περιορισμένος.  
  • Αποφασίστε να ακούσετε μόνο αυτό που πραγματικά λέει ο συνομιλητής σας χωρίς να κάνετε δικές σας ερμηνείες και σκέψεις.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Νέα συστήματα που επιτρέπουν την ουσιαστική επικοινωνία
Γράφει η Καίτη Αντωνοπούλου, Ταμίας & Υπεύθυνη Επικοινωνίας, Ελληνική Εταιρεία Εμμηνόπαυσης, www.eletem.org






Σχετικά άρθρα

Ανακλήθηκε παρτίδα του Physiomer Baby
Ανακοινώσεις από τον ΕΟΦ
Όγκοι της υπόφυσης: Πού πρέπει να στοχεύει η χειρουργική θεραπεία;
Σύμφωνα με νέα μελέτη από τα Πανεπιστήμια Κέιμπριτζ και Λονδίνου
MERCK: Παρουσίασε νέα θετικά δεδομένα για τα δισκία κλαδριβίνης
Για τους ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση
Ένα καινοτόμο φάρμακο για το κοινωνικό άγχος βρίσκεται σε κλινικές μελέτες
Είναι ρινικό σπρέι με ταχεία δράση που λαμβάνεται "on demand"