Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Πώς βλέπει τη μετα-μνημόνιο εποχή ο Ανδρέας Ξανθός

12/6/2018 2:03:29 μμ
Τι ανακοίνωσε για το ΑΕΠ και τη φαρμακευτική πολιτική
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


«Είμαστε στην τελική ευθεία για το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων της τελευταίας αξιολόγησης και την έξοδο από την παρατεταμένη μνημονιακή επιτροπεία» ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, από το βήμα του Healthworld 2018.


Στη «μετά-μνημόνιο εποχή», σύμφωνα με τον υπουργό, θα υπάρξουν περισσότεροι «βαθμοί ελευθερίας» στη χάραξη της πολιτικής υγείας και φαρμάκου (δεδομένου ότι θα διατηρηθούν δημοσιονομικοί περιορισμοί) και μεγαλύτερη ευελιξία στην προώθηση μέτρων για να αρθούν στρεβλώσεις και αδικίες της προηγούμενης περιόδου.


Επισήμανε πάντως ότι μέσα στα χρόνια της κρίσης, ο «πυρήνας» της πολιτικής ήταν η ισότητα στην υγεία μέσω της καθολικής κάλυψης. Ανέφερε μάλιστα πως έχει αποδειχθεί ότι ο περιορισμός των ανισοτήτων στην πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας έχει θετική επίπτωση στο ΑΕΠ μιας χώρας (1% μείωση των ανισοτήτων συμβάλει σε αύξηση 0,15% του ΑΕΠ).


Εξάλλου, όπως ανακοίνωσε, «συμφωνήθηκε η σταδιακή αναμόρφωση των ορίων των κλειστών προϋπολογισμών του 2018, με βάση την προβλεπόμενη αύξηση του ΑΕΠ (για το 2019 υπολογίζεται γύρω στα 100 εκ. ευρώ)».


Επόμενοι στόχοι του υπουργείου τώρα είναι να ενισχυθεί η πίστη στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας και να καλυφθούν οι νέες ανάγκες υγειονομικής και ψυχοκοινωνικής φροντίδας (γηριατρική, Altzheimer, στεγαστικές δομές για άτομα με βαριά σωματική - νοητική αναπηρία ή ψυχική νόσο, υπηρεσίες οδοντιατρικής φροντίδας, ειδική αγωγή, παρεμβάσεις πρόληψης, αποτοξίνωσης, ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και επανένταξης εξαρτημένων ατόμων), με την προϋπόθεση όμως ότι η λιτότητα θα υποχωρήσει. 

Φαρμακευτική πολιτική

Σχετικά με τη φαρμακευτική πολιτική, ο υπουργός ανέφερε ότι προωθείται ένα «νέο μείγμα φαρμακευτικής πολιτικής, με προτεραιότητα -μεταξύ άλλων- στην ανάπτυξη αξιόπιστου μηχανισμού αξιολόγησης της φαρμακευτικής καινοτομίας και των τεχνολογιών υγείας (ΗΤΑ) σε συνδυασμό με τη διαπραγμάτευση προσιτών τιμών αποζημίωσης για τα ακριβά φάρμακα, αλλαγές στο πεδίο της τιμολόγησης και αποζημίωσης, αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων στη φαρμακευτική αγορά μέσω της μείωσης της συμμετοχής των ασθενών στο κόστος και σταδιακή άρση της επιβάρυνσης των πολιτών για την κάλυψη των φαρμακευτικών τους αναγκών.


Παράλληλα, επανέλαβε ότι έχει συγκροτήσει ένα εργαλείο θεσμικού διαλόγου (εννοώντας την Επιτροπή Παρακολούθησης της φαρμακευτικής δαπάνης ), ενώ είναι σε εξέλιξη η συγκρότηση Ειδικής Διακομματικής Επιτροπής για τη φαρμακευτική πολιτική.


Σχολίασε δε ότι η διαδικασία αυτή, αν λειτουργήσει παραγωγικά, «θα είναι ένα σημαντικό βήμα ωριμότητας και θεσμικής σοβαρότητας από όλους μας και θα στείλει στο χώρο του Φαρμάκου το αναγκαίο σήμα προβλεψιμότητας και βιωσιμότητας που όλοι οι παράγοντες της αγοράς και της κοινωνίας των πολιτών (επαγγελματίες υγείας , Σύλλογοι Ασθενών κλπ.) ζητούν».

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Αιχμές για λανθασμένες προτεραιότητες του υπ. Υγείας από τον βουλευτή Παύλο Πολάκη
Αναδείχθηκε σε συζήτηση κατά τη διάρκεια του 9ου Delphi Economic Forum






Σχετικά άρθρα

Θ. Καρποδίνη: «Είμαστε αρωγός στην προσπάθεια επίλυσης προβλημάτων για τους πάσχοντες από θαλασσαιμία»
Η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ μίλησε σε πανελλήνια ενημερωτική συνάντηση για τη νόσο
e-ΕΦΚΑ: Σε τροχιά υλοποίησης τρία σημαντικά ψηφιακά έργα
Και κορυφαία διάκριση από διεθνή φορέα για υπηρεσίες του
Sanofi: Η αυτονομία της Ευρώπης στην Υγεία να γίνει άμεση προτεραιότητα
Είναι εξίσου σημαντική με την επισιτιστική και ενεργειακή αυτονομία, ανέφεραν στελέχη της εταιρείας
Επί 4 μήνες άφαντο το φάρμακο Ursofalk
Αιχμές για λανθασμένες προτεραιότητες του υπ. Υγείας από τον βουλευτή Παύλο Πολάκη