Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

Πώς θα παραμείνετε νέοι μετά τα 50;

31/3/2017 2:22:17 μμ
Απλές καθημερινές ασκήσεις και συμβουλές
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Πρωταρχικός στόχος σε αυτή την ηλικία πρέπει να είναι η διατήρηση ή η βελτίωση της υγείας. Στην εποχή μας, πλέον, οι 50άρηδες εντάσσονται στην κατηγορία των νέων. Όμως, αναπόφευκτα, με το πέρασμα των χρόνων γίνονται διάφορες βιοχημικές, ψυχολογικές, μηχανικές αλλαγές, μεταβολές και «φθορές χρήσης» στον οργανισμό.

«Αυτές οι αλλαγές συνήθως είναι αναπόφευκτες. Σε συνδυασμό με το οικογενειακό ιστορικό (κοινό γενετικό υλικό) μπορεί να επηρεάσουν την έκβαση της υγείας», εξηγεί ο φυσιοθεραπευτής, Dr manual medicine, επιστημονικός συνεργάτης Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιώργος Γουδέβενος. 

  • Σε ορμονικό επίπεδο έχουμε μεταβολές στη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, αύξηση των επιπέδων χοληστερόλης, μείωση του μεταβολισμού και άλλα.
  • Σε ψυχολογικό επίπεδο έχουμε, επίσης, αρκετές μεταπτώσεις.
  • Παρουσιάζονται αλλαγές στο αναπνευστικό και στο ουροποιητικό σύστημα, στο δέρμα και στο τριχωτό - ειδικά το τελευταίο τους επηρεάζει πολύ.
  • Τέλος, υπάρχουν τροποποιήσεις και στο μυοσκελετικό σύστημα.

Τι μπορεί να σας βοηθήσει να παραμείνετε σε καλή κατάσταση;

1) Η υγιεινή διατροφή μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες μιας σειράς ασθενειών.

2) Η μείωση ή η οριστική διακοπή του καπνίσματος βοηθάει κυρίως καρδιαναπνευστικά.

3) Ο έλεγχος του στρες, με τεχνικές διαχείρισής του, επίσης βοηθάει να παραμένετε υγιείς.

4) Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ συστήνουν 150 λεπτά μέτριας έντασης άσκηση κάθε εβδομάδα. Μέτριας έντασης άσκηση μπορεί να θεωρηθεί το ζωηρό περπάτημα.

  • Η προπόνηση δύναμης (ελεύθερα βάρη, βάρη σε μηχανές, λάστιχα αντίστασης) βοηθά στο χτίσιμο και στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και της δύναμης. Αυτό συνάδει και με δυνατότερα οστά, με συνέπεια λιγότερα κατάγματα λόγω οστεοπόρωσης.
  • Ασκήσεις, με έμφαση στη δύναμη και στην ισορροπία, ενισχύουν τη δύναμη και τη σταθερότητα. Αυτό αυξάνει την αυτοπεποίθηση, ενθαρρύνοντάς σας να παραμείνετε δραστήριοι.
  • Ασκήσεις διατάσεων θα βοηθήσουν στην αρμονία των κινήσεων και στη διατήρηση της ελαστικότητας των μυών, με αποτέλεσμα την αποφυγή των τραυματισμών και των πτώσεων.
  • Το κολύμπι είναι μία άσκηση που συνεισφέρει στην αύξηση της μυϊκής δύναμης, στην ισορροπία και στην καρδιοαναπνευστική λειτουργία.
  •  Αερόβιες ασκήσεις βελτιώνουν την καρδιοαναπνευστική υγεία. Κάνοντας δουλειές στον κήπο ή «μερεμέτια» στο σπίτι, εκτελείτε «κάποια μορφή άσκησης», χωρίς να το συνειδητοποιείτε.
  • Χρησιμοποιείστε έναν βηματομετρητή, για να βλέπετε την σωματική σας δραστηριότητα καθημερινά.

6) Πριν αρχίσετε κάποια έντονη άσκηση, ρωτήστε πρώτα τον γιατρό σας.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Το μέτρο προωθείται τώρα και σε δήμο του νομού Πέλλας
Στο επίκεντρο της συνεργασίας η περίθαλψη, τα φάρμακα και οι μείζονες υγειονομικές κρίσεις






Σχετικά άρθρα

Υποτροφίες «Εις Μνήμη Νικολάου Σαριπόλου»
Από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Νέα στοιχεία για τον αντιφλεγμονώδη ρόλο της άσκησης σε ασθενείς
Γράφει ο Σταύρος Ξηντάρας, Πρωταθλητής Ευρώπης (Αθλητική Ιαπωνική Ξιφασκία), Εξειδικευθείς στην Ιατρική ψυχολογία & Αθλητικές επιστήμες, Διευθυντής του ερευνητικού Ινστιτούτου Spochan
Θετική η επίδραση των βιταμινών C και E σε άνδρες αθλητές
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Sports Medicine and Health Science
Σημαντικά ευρήματα για τη δράση των πολυβιταμινών στην εγκεφαλική λειτουργία
Η καθημερινή λήψη βελτίωσε τη μνήμη σε ηλικιωμένους