Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Πώς θα εμβολιαστούν οι Έλληνες πολίτες έναντι της COVID-19

20/11/2020 4:46:50 μμ
Δεν συμμετέχουν τα ελληνικά φαρμακεία στο σχέδιο της κυβέρνησης
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ο εμβολιασμός έναντι της COVID-19 στην Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας και υγειονομικές δομές ή από το ιατρικό προσωπικό του ΕΟΔΥ και των μονάδων υγείας, σύμφωνα με το σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης που ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, από το οποίο αποκλείονται τα φαρμακεία. Το σχέδιο παρουσιάστηκε από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον γενικό γραμματέα της ΠΦΥ Μάριο Θεμιστοκλέους.

Όπως ανακοινώθηκε, θα υπάρξει κεντρική προμήθεια των εμβολίων σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση με την παράδοσή τους να γίνεται στον ίδιο χρόνο σε κάθε χώρα. Συνολικά, για την Ευρώπη θα διασφαλιστούν 1,1 δισ. δόσεις, οι οποίες θα διανεμηθούν κατ' αναλογία με τον πληθυσμό κάθε χώρας και σε τιμή που θα είναι κοινή σε όλα τα κράτη-μέλη.

Στην Ελλάδα θα δημιουργηθούν 1018 εμβολιαστικά κέντρα και θα εμβολιάζονται ανά μήνα 2.117.440 πολίτες μετά από ραντεβού που θα κλείνονται με sms ή μέσω διαδικτύου ή τηλεφωνικά. Προτεραιότητα θα έχουν οι υγειονομικοί, οι ευπαθείς ομάδες και ακολούθως ο γενικός πληθυσμός και στο πρώτο στάδιο θα γίνεται έλεγχος των δικαιούχων μέσω ΑΜΚΑ και ακολούθως καταχώριση των στοιχείων τους.

Ο εμβολιασμός των υγειονομικών θα γίνεται σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας και υγειονομικές δομές, των ενοίκων στους οίκους ευγηρίας από τις ΚΟΜΥ, ενώ πρόσφυγες, μετανάστες και κρατούμενοι θα εμβολιαστούν από το ιατρικό προσωπικό του ΕΟΔΥ και από το υγειονομικό προσωπικό των μονάδων υγείας.

Οι στόχοι της Ε.Ε. για την εμβολιαστική κάλυψη των Ευρωπαίων

Στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με δηλώσεις της προέδρου Ursula von der Leyen, είναι να εμβολιαστούν κατά της COVID-19 περίπου 700 εκ. πολίτες εντός και εκτός Ε.Ε.

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη υπογράψει συμφωνίες για την εξασφάλιση δόσεων των μελλοντικών εμβολίων με τις φαρμακευτικές εταιρείες AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV (της Johnson & Johnson), BioNtech-Pfizer και την CureVac, ενώ βρίσκεται σε συζητήσεις με τη Moderna.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι κατατέθηκε αίτημα στο ευρωκοινοβούλιο να υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια σχετικά με τα οικονομικά στοιχεία των συμφωνιών της Επιτροπής με τις εταιρείες παραγωγής των εμβολίων.

Τέλος, σημειώνεται ότι το Ευρωπαϊκό Κέντρο πρόληψης & Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) σε έκθεσή του για το σχεδιασμό των εμβολιασμών έναντι της COVID-19 ανέφερε ότι τα φαρμακεία αποτελούν ένα από τα πιθανά σημεία όπου θα διατίθενται τα πολυαναμενόμενα εμβόλια.
Αυτό όμως δεν φαίνεται να πραγματοποιείται στην Ελλάδα. 
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας των Φαρμακοποιών
Η ολοκληρωμένη διαχείριση των κουνουπιών σε όλη την επικράτεια κρίνεται επείγουσα






Σχετικά άρθρα

Η ΕΛΕΑΝΑ συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ασθενών
Αφορά την εκστρατεία «Vote4Patients» για τις Ευρωεκλογές του 2024
Νέοι φόροι για τα προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης
Καθορίζονται στο πρόσφατο νομοσχέδιο του υπ. Υγείας
Δώδεκα νέα φάρμακα 12 έρχονται στην Ε.Ε.
Μεταξύ αυτών και ένα νέο ισχυρό αντιβιοτικό