Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα

Βγήκε η εγκύκλιος του ΕΟΠΥΥ για την υποβολή των συνταγών
Πρέπει να επικαιροποιηθούν τα προγράμματα των φαρμακείων, επισημαίνει ο ΦΣΘ
1,6 δισ. ευρώ πληρώσαμε από την τσέπη μας για φάρμακα το 2021
Σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ για λογαριασμό του ΣΦΕΕ

Ψωρίαση: Γιατί παρατηρείται έξαρση των συμπτωμάτων της το χειμώνα

27/1/2022 8:56:05 μμ
Η ακριβής αιτία του φαινομένου δεν είναι γνωστή, πιστεύεται όμως ότι υπεισέρχονται πολλοί παράγοντες
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Περισσότεροι από τρεις στους δέκα πάσχοντες από ψωρίαση παρουσιάζουν εξάρσεις των δερματικών συμπτωμάτων τους το χειμώνα, με συνέπεια να υπονομεύεται σημαντικά η ποιότητα της ζωής τους, αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Κοπεγχάγης.

Στη χώρα μας υπολογίζεται ότι νοσούν περισσότερα από 200.000 άτομα και η νόσος έχει χαρακτηριστεί ως αυτοάνοση με τον πιο συχνό τύπο να είναι η ψωρίαση κατά πλάκας, που αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 85% των περιστατικών. Πού μπορεί όμως να οφείλεται η έξαρση των συμπτωμάτων της τον χειμώνα και γιατί δεν παρατηρείται σε όλους τους ασθενείς; Η ακριβής αιτία του φαινομένου δεν είναι γνωστή, πιστεύεται όμως ότι υπεισέρχονται πολλοί παράγοντες.

Ένας από αυτούς είναι η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία Β (UVB) του ηλίου και η μειωμένη παραγωγή βιταμίνης D από το δέρμα στη διάρκεια του χειμώνα, καθώς και τα δύο έχει αποδειχθεί ότι προλαμβάνουν ή καταπραΰνουν τις εξάρσεις της ψωρίασης. Το χειμώνα όχι μόνο είναι πιο λίγες οι ώρες της ηλιοφάνειας, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι περιορίζουν τη διάρκεια των υπαίθριων δραστηριοτήτων τους. Ακόμα όμως κι όταν βγαίνουν έξω, είναι καλά ντυμένοι από την κορυφή ως τα νύχια, με συνέπεια να μη φτάνει έως το δέρμα η UVB, τα επίπεδα της οποίας είναι υψηλότερα το απόγευμα. Δίχως αυτήν όμως επιταχύνεται η ανάπτυξη των δερματικών κυττάρων που δημιουργούν τις χαρακτηριστικές δερματικές αλλοιώσεις της ψωρίασης.

Παλαιότερη έρευνα είχε δείξει ότι η έκθεση στον ήλιο μπορεί να καταστέλλει τη δραστηριότητα του ανοσοποιητικού, βελτιώνοντας έτσι τα συμπτώματα της ψωρίασης. Επομένως, η έλλειψη του ήλιου το χειμώνα μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα στους ασθενείς. Σε αυτό συνηγορεί και άλλη μελέτη, που δημοσιεύθηκε το 2021. Όπως έδειξε, οι πάσχοντες από όψιμης έναρξης ψωρίαση που ασκούν επαγγέλματα, τα οποία απαιτούν συνεχή έκθεση στον ήλιο, αναφέρουν λιγότερο σοβαρά συμπτώματα το φθινόπωρο και το χειμώνα συγκριτικά με όσους εργάζονται μονίμως σε κλειστούς χώρους.

Επιπρόσθετα, η έλλειψη υγρασίας στον αέρα του περιβάλλοντος και η ξηρή θερμότητα στους περισσότερους εσωτερικούς χώρους στερούν από την επιφάνεια του δέρματος την υγρασία που χρειάζεται, ενώ οι εποχιακές ιώσεις επίσης μπορεί να παίζουν ρόλο στην επιδείνωση της ψωρίασης το χειμώνα, αφού θέτουν τον οργανισμό σε κατάσταση στρες.

Επομένως, οι ασθενείς που παρουσιάζουν εξάρσεις της ψωρίασης το χειμώνα, θα πρέπει να λαμβάνουν τα εξής μέτρα:
  • Καλή και συστηματική ενυδάτωση σώματος και χεριών.
  • Να χρησιμοποιούν την υδατική κρέμα σε νωπό δέρμα, ιδανικά μέσα σε λίγα λεπτά από το στέγνωμα.
  • Να μη χρησιμοποιούν καυτό νερό.
  • Να χρησιμοποιούν σαπούνια ή καθαριστικά χωρίς αρώματα αλλά με πρόσθετους ενυδατικούς παράγοντες.
  • Καλό είναι ακόμα να κάνουν ντους χωρίς σφουγγάρι και να ντύνονται με βαμβακερά ρούχα.
  • Η επαρκής κατανάλωση νερού είναι απαραίτητη και το χειμώνα.
Απολύτως απαραίτητο είναι να τηρούν οι ασθενείς τη φαρμακευτική θεραπεία, τοπική ή/και συστηματική που έχει συστήσει ο δερματολόγος ιατρός. Ο έλεγχος της δραστηριότητας της νόσου είναι πολύ σημαντικός για την ποιότητα ζωής των ασθενών. Αν παρά τη θεραπεία, τα συμπτώματά τους εξακολουθήσουν να έχουν έξαρση, πρέπει να συμβουλευτούν τον ιατρό τους. Ενδέχεται να χρειασθούν τροποποίηση της φαρμακευτικής αγωγής τους.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Από τη Δέσποινα Αρναούτογλου, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος, Master Αισθητικής Ιατρικής, Μέλος Επιστημονικής Επιτροπής της Ελληνικής Εταιρείας Εμμηνόπαυσης
Οχτώ στους δέκα ασθενείς πέτυχαν πλήρη κάθαρση του δέρματος


Σχετικά άρθρα

1,6 δισ. ευρώ πληρώσαμε από την τσέπη μας για φάρμακα το 2021
Σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ για λογαριασμό του ΣΦΕΕ
Μητρώο Χρόνιου Νευροπαθητικού Πόνου: Συνεχίζει να λειτουργεί με ιδιωτική πρωτοβουλία
Αλλά μετά από έξι χρόνια χρειάζεται πλέον οικονομική βοήθεια