Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Ποιοι είναι κίνδυνοι από τα ληγμένα φάρμακα;

20/2/2014 11:40:37 πμ
Η μειωμένη δράση σημαντικών για την υγεία σκευασμάτων αφήνει απροστάτευτο τον οργανισμό
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



 

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι στην Ελλάδα χρησιμοποιούν φάρμακα που έχουν λήξει, σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών από την αγορά φαρμάκου. Οι λόγοι για τους οποίους συμβαίνει είναι πολλοί. Το ερώτημα όμως είναι ένα: τι μπορεί να πάθει κάποιος παίρνοντας ληγμένα φάρμακα;


«Λαμβάνοντας ληγμένα φάρμακα, αυτό που μπορεί να συμβεί στις περισσότερες περιπτώσεις είναι να μην έχουν την αναμενόμενη δράση» εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο Δημήτρης Κούβελας, καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ. Εντούτοις, υπάρχουν και κάποια λίγα, συγκεκριμένα φάρμακα που δεν πρέπει να τα χρησιμοποιούμε όταν έχει παρέλθει η ημερομηνία τους.


Η ημερομηνία λήξης του φαρμάκου δεν έχει καμία σχέση με την ημερομηνία λήξης των τροφίμων. Όταν για παράδειγμα ένα τρόφιμο έχει λήξει, θα πρέπει να το πετάξουμε, διότι το πιο πιθανό είναι εάν το καταναλώσουμε να προκαλέσει από έμετο έως τροφική δηλητηρίαση. Με τα φάρμακα τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά. Η ημερομηνία λήξης του φαρμάκου σημαίνει ότι έως την ημέρα που αναγράφεται στη συσκευασία ο κατασκευαστής εγγυάται ότι το φάρμακο παρέχει πλήρη δραστικότητα και ασφάλεια.


Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, τα φάρμακα ανάλογα με την κατηγορία τους και τα έκδοχα που περιλαμβάνουν διαρκούν συνήθως από 12 έως 60 μήνες (1 έως 5 χρόνια). Εντούτοις, επιμέρους έρευνες έχουν δείξει ότι οι ημερομηνίες λήξης των φαρμάκων είναι τυπικές και δεν έχουν καμία πρακτική αξία στις περισσότερες περιπτώσεις.

Σύμφωνα με τους κατασκευαστές φαρμάκων, τα χάπια που είναι σε κουτάκι και όχι σε καρτέλα από την ώρα που θα ανοιχθεί η συσκευασία συντηρούνται με τη μέγιστη δράση τους περίπου έναν χρόνο. Οπότε σε αυτήν την περίπτωση καλό είναι να γράφετε με μαρκαδόρο στη συσκευασία την ημέρα που το ανοίξατε.


Η ουσία είναι ότι δεν υπάρχουν πολλές επιστημονικές μελέτες για ληγμένα φάρμακα, καθώς δεν είναι κάτι που απασχόλησε την επιστημονική κοινότητα έως σήμερα. Η πρώτη φορά που αναφέρθηκε σοβαρή παρενέργεια από λήψη ληγμένων φαρμάκων ήταν το 1963 – ένα άτομο έπαθε νεφρική νόσο όταν έλαβε μια μορφή απλής αντιβίωσης, η οποία σήμερα δεν κυκλοφορεί.


 

Πηγή: tanea.gr

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σύμφωνα με έρευνα της GIVMED






Σχετικά άρθρα

MERCK: Παρουσίασε νέα θετικά δεδομένα για τα δισκία κλαδριβίνης
Για τους ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση
Ένα καινοτόμο φάρμακο για το κοινωνικό άγχος βρίσκεται σε κλινικές μελέτες
Είναι ρινικό σπρέι με ταχεία δράση που λαμβάνεται "on demand"
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού 2024
«Τα εμβόλια είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας»
Υπ. Υγείας: Συστάσεις για την προστασία των πολιτών από την αφρικανική σκόνη
Αποφεύγεται η σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους