Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα

CVS Pharmacy: Σταματά τις δραστηριότητές της στις κλινικές δοκιμές
Αν και η αγορά δείχνει ενδιαφέρον στον τομέα
Η ευεξία και το «ευ ζην» οι νέοι ρόλοι για το φαρμακείο του μέλλοντος
Οι 5 παράγοντες που ωθούν σε αυτήν την αλλαγή
Τα εμβόλια Covid-19 τον επόμενο χειμώνα θα είναι μονοσθενή
Σύμφωνα με τη Διεθνή Σύμπραξη των Ρυθμιστικών Αρχών Φαρμάκου

Ποια τρόφιμα και συμπληρώματα διατροφής συμβάλλουν στη μάχη κατά της COVID-19

4/2/2021 4:33:28 μμ
Σύμφωνα με νέα θεωρία Ελλήνων επιστημόνων
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η επίδραση της διατροφής στη νόσο COVID-19 και η υπεροχή της μεσογειακής δίαιτας είναι το αντικείμενο ενός άρθρου που δημοσιεύτηκε στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Nutrients από μια ελληνική ερευνητική ομάδα επιστημόνων του ΕΚΠΑ.

Οι Έλληνες επιστήμονες, σε συνεργασία με τον καθηγητή Θεοχάρη Θεοχαρίδη του Πανεπιστημίου Tufts της Βοστόνης, ανέπτυξαν μια νέα θεωρία που προτείνει την εμπλοκή του ισχυρότατου φλεγμονώδους παράγοντα Platelet-Activating Factor (PAF) στη νόσο COVID-19.

Ουσιαστικά προτείνεται μια υγιεινή διατροφή με όσο το δυνατόν περισσότερα τρόφιμα που περιέχουν αναστολείς του PAF. Κάποια από αυτά τα θρεπτικά συστατικά μάλιστα, προτείνονται ήδη στη βιβλιογραφία και από άλλους ερευνητές για την πιθανή ευεργετική τους δράση στην πρόληψη ή/και μείωση των επιβλαβών επιπλοκών της νόσου.

Όπως αναφέρουν οι συντάκτες του άρθρου, «είναι αναμενόμενο ότι θα βοηθήσει πολύ η ανάπτυξη συμπληρωμάτων διατροφής με φυσικής προέλευσης αναστολείς του PAF, σε μεγαλύτερη περιεκτικότητα από αυτήν που υπάρχει στα κανονικά τρόφιμα». 

Η αξία του άρθρου επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι καθηγητές ιατρικής στο General Practice του Vrije Universiteit, στις Βρυξέλλες συνέταξαν ένα κείμενο με οδηγίες που προορίζεται για τους γιατρούς τους, στο οποίο εκτός από τη φαρμακευτική αγωγή προτείνουν τη συγχορήγηση συμπληρωμάτων διατροφής με συγκεκριμένα φυσικά συστατικά. Μεταξύ αυτών που αναφέρονται είναι και οι αναστολείς του PAF, παραθέτοντας τις παραπομπές από τις εργασίες της ομάδας.
Το επόμενο βήμα, σύμφωνα με τους επιστήμονες του ΕΚΠΑ είναι η πειραματική επιβεβαίωση ή μη όλων αυτών, εφαρμόζοντας την τεχνογνωσία που έχει αναπτύξει η εν λόγω ομάδα για τον PAF.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σύμφωνα με τη Διεθνή Σύμπραξη των Ρυθμιστικών Αρχών Φαρμάκου
Τοποθετήσεις στην παρουσίαση του βιβλίου «Οι Ιατρικές Επιστημονικές Εταιρείες στην Ελλάδα - Έργο και προσφορά στην Υγεία»


Σχετικά άρθρα

Σεμινάρια Πρώτων Βοηθειών από την Groupama Ασφαλιστική
Οι πρώτες εκπαιδεύσεις προγραμματίζονται στη χώρα μας στις αρχές του 2023
#BalloonChallenge με μία… «Ανάσα Ζωής»
Από την ΕΠΕ και την Johnson & Johnson
Δωρεάν ιατρείο διακοπής καπνίσματος στα Δημοτικά Ιατρεία της Αθήνας
Θα λειτουργεί από τις 13 Σεπτεμβρίου
Συνεργασία Draeger Hellas και LeasePlan
Για την καταπολέμηση των τροχαίων που σχετίζονται με την κατανάλωση αλκοόλ