Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα

Η οικονομία ανοίγει με συμμάχους τους φαρμακοποιούς
Μέσω της ΗΔΙΚΑ ο φαρμακοποιός θα γνωρίζει τους δικαιούχους των τεστ
Φερριτίνη: Μπορεί να μας δείξει αν θα νοσήσουμε σοβαρά από CΟVID-19
Ποιος είναι ο ρόλος της στο ανοσοποιητικό σύστημα
Έναρξη του 4ου Συμποσίου Φαρμακοεπιδημιολογίας
Τη Δευτέρα 19.04, διαδικτυακά

Ποια τρόφιμα και συμπληρώματα διατροφής συμβάλλουν στη μάχη κατά της COVID-19

4/2/2021 4:33:28 μμ
Σύμφωνα με νέα θεωρία Ελλήνων επιστημόνων
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η επίδραση της διατροφής στη νόσο COVID-19 και η υπεροχή της μεσογειακής δίαιτας είναι το αντικείμενο ενός άρθρου που δημοσιεύτηκε στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Nutrients από μια ελληνική ερευνητική ομάδα επιστημόνων του ΕΚΠΑ.

Οι Έλληνες επιστήμονες, σε συνεργασία με τον καθηγητή Θεοχάρη Θεοχαρίδη του Πανεπιστημίου Tufts της Βοστόνης, ανέπτυξαν μια νέα θεωρία που προτείνει την εμπλοκή του ισχυρότατου φλεγμονώδους παράγοντα Platelet-Activating Factor (PAF) στη νόσο COVID-19.

Ουσιαστικά προτείνεται μια υγιεινή διατροφή με όσο το δυνατόν περισσότερα τρόφιμα που περιέχουν αναστολείς του PAF. Κάποια από αυτά τα θρεπτικά συστατικά μάλιστα, προτείνονται ήδη στη βιβλιογραφία και από άλλους ερευνητές για την πιθανή ευεργετική τους δράση στην πρόληψη ή/και μείωση των επιβλαβών επιπλοκών της νόσου.

Όπως αναφέρουν οι συντάκτες του άρθρου, «είναι αναμενόμενο ότι θα βοηθήσει πολύ η ανάπτυξη συμπληρωμάτων διατροφής με φυσικής προέλευσης αναστολείς του PAF, σε μεγαλύτερη περιεκτικότητα από αυτήν που υπάρχει στα κανονικά τρόφιμα». 

Η αξία του άρθρου επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι καθηγητές ιατρικής στο General Practice του Vrije Universiteit, στις Βρυξέλλες συνέταξαν ένα κείμενο με οδηγίες που προορίζεται για τους γιατρούς τους, στο οποίο εκτός από τη φαρμακευτική αγωγή προτείνουν τη συγχορήγηση συμπληρωμάτων διατροφής με συγκεκριμένα φυσικά συστατικά. Μεταξύ αυτών που αναφέρονται είναι και οι αναστολείς του PAF, παραθέτοντας τις παραπομπές από τις εργασίες της ομάδας.
Το επόμενο βήμα, σύμφωνα με τους επιστήμονες του ΕΚΠΑ είναι η πειραματική επιβεβαίωση ή μη όλων αυτών, εφαρμόζοντας την τεχνογνωσία που έχει αναπτύξει η εν λόγω ομάδα για τον PAF.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ποιος είναι ο ρόλος της στο ανοσοποιητικό σύστημα
Η χώρα έχει φτάσει το στόχο των 10 εκατ. εμβολιασμένων


Σχετικά άρθρα

Ατμοσφαιρική ρύπανση: Προστατεύουν τα ιχθυέλαια το δέρμα;
Γράφει ο Δρ Χρήστος Στάμου, Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος
Κορονοϊός και ψηφιακές οθόνες μας στερούν την όρασή μας
1 στους 2 θα αποκτήσει μυωπία
Το πρώτο ρομπότ απολύμανσης, με 100% ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, έφτασε στην Ελλάδα
Έχει ήδη παραδοθεί στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο
«Face Yoga για Όλους» από το MDA Ελλάς
Με την υποστήριξη της CASTALIA