Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Ποια είναι η πραγματική κατάσταση με τα σκευάσματα κάνναβης;

18/10/2017 1:04:38 μμ
Σε ποια προϊόντα υπάρχει πρόσβαση στην Ελλάδα και σε ποια όχι
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ο υπουργός Υγείας διαβεβαίωσε πρόσφατα (δείτε εδώ περισσότερα) ότι η χρήση σκευασμάτων φαρμακευτικής κάνναβης είναι καθόλα νόμιμη στην Ελλάδα και οι ασθενείς μπορούν να αναζητήσουν τις θεραπείες τους από τον Ε.Ο.Φ., μέσω της διαδικασίας «έκτακτης εισαγωγής», εφόσον δεν υπάρχει ακόμα εγχώρια παραγωγή.

Η πραγματική κατάσταση είναι αυτή, αλλά δεν συνεπάγεται ότι τα προβλήματα λύθηκαν...


Όπως εξηγεί η κ. Ζακλίν Πόιτραςη οποία εκπροσωπεί το σύλλογο «ΜΑΜΑΚΑ - μαμάδες για την κάνναβη» και έχει καθημερινή επικοινωνία με ασθενείς, δυστυχώς υπάρχουν ακόμα αρκετοί ασθενείς ακάλυπτοι και κυρίως ανενημέρωτοι, αν και επισημαίνει ότι το σημερινό υπουργείο «ακούει και προσπαθεί», ο υπουργός έχει κάνει ήδη τα πρώτα σημαντικά βήματα για την επίλυση του προβλήματος των ασθενών που έχουν ανάγκη την κάνναβη ως φάρμακο και μάλιστα προς τη σωστή κατεύθυνση.


Σύμφωνα με την κ. Πόιτρας, υπάρχουν οι εξής κατηγορίες ασθενών: 

  1. Ασθενείς που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους: Πρακτικά, ο ΕΟΦ μπορεί να παρέχει – μέσω της «έκτακτης εισαγωγής»– 4-5 σκευάσματα που κυκλοφορούν στην Ευρώπη με άδεια κυκλοφορίας φαρμάκου και παράγονται από φαρμακευτικές εταιρείες.
    Πρόκειται κυρίως για συνθετικής προέλευσης φάρμακα, τα οποία προορίζονται για συγκεκριμένη χρήση στον πόνο, στις παρενέργειες από τις θεραπείες (πόνο και σπαστικότητα στην Σκλήρυνση Κατά Πλάκας, καταπολέμηση της ναυτίας και του εμέτου σε καρκινοπαθείς, διεγερτικό της όρεξης για ασθενείς με AIDS κ.ά.).

  2. Ασθενείς που έχουν ανάγκη από THC (τετραϋδροκανναβινόλη – η κύρια ψυχότροπη ουσία του φυτού) σε υψηλή συγκέντρωση μόνο του ή σε συνδυασμό με κανναβιδιόλη (για καρκίνο, νευροπαθητικό πόνο κ.ά.): Αυτοί οι ασθενείς δεν καλύπτονται, διότι το σκεύασμα που έχουν ανάγκη δεν θεωρείται φάρμακο. Αυτό σημαίνει ότι οι ασθενείς βρίσκουν το φάρμακό τους από «νομιμοπαράνομες» πηγές (όπως αναφέρει η ίδια) και πληρώνοντάς το από την τσέπη τους.

  3. Ασθενείς που θέλουν να χρησιμοποιούν CBD (έλαιο κάνναβης – κανναβιδιόλη): Το σκεύασμα αυτό δεν θεωρείται φάρμακο, ούτε συμπλήρωμα διατροφής και αν και οι ασθενείς έχουν τη δυνατότητα να το αγοράσουν ελεύθερα πια στη χώρα μας, αλλά δεν αποζημιώνεται από τα ασφαλιστικά ταμεία.

  4. Ασθενείς (ενήλικες και πολλά παιδιά) με φαρμακανθεκτική επιληψία: Αυτοί οι ασθενείς μπορούν να λάβουν μέσω του ΕΟΦ το φαρμακευτικό προϊόν Epidiolex, το οποίο είναι ακόμη στη φάση των δοκιμών και προβλέπεται για «παρηγορητική χρήση». Οι ασθενείς το λαμβάνουν μόνο αν συμμετάσχουν σε κάποια έρευνα, με την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχει κάποιο άλλο φάρμακο που μπορεί να τους βοηθήσει. Η διαδικασία πρέπει όμως να ξεκινήσει από τον γιατρό και το φάρμακο χορηγείται μόνο από τα νοσοκομειακά φαρμακεία.
Τελικά, αυτό που ζητά ο Σύλλογος από το υπουργείο είναι πρώτα από όλα να «δημοσιεύσει μια σειρά οδηγιών προς τους ασθενείς και να τους διευκρινίζει με ποια διαδικασία, με συνταγή γιατρού ποιας ειδικότητας και ποιο φάρμακο μπορούν να αιτηθούν», τονίζοντας ότι αυτά είναι προβλήματα που έχουν βρει λύση σε δεκάδες χώρες του πλανήτη και στην Ελλάδα χρειάζονται παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις των ίδιων των ασθενών για να λυθούν.
Πληροφορίες από εδώ.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Απελευθερώνοντας επιπλέον χρόνο στους φαρμακοποιούς
Καθορίζονται στο πρόσφατο νομοσχέδιο του υπ. Υγείας






Σχετικά άρθρα

Η ΕΛΕΑΝΑ συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ασθενών
Αφορά την εκστρατεία «Vote4Patients» για τις Ευρωεκλογές του 2024
Νέοι φόροι για τα προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης
Καθορίζονται στο πρόσφατο νομοσχέδιο του υπ. Υγείας
Δώδεκα νέα φάρμακα 12 έρχονται στην Ε.Ε.
Μεταξύ αυτών και ένα νέο ισχυρό αντιβιοτικό