Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

ΠΟΕ: Καμία συμφωνία για την άρση της πατέντας των εμβολίων Covid-19

29/7/2021 2:40:26 μμ
Η πρόταση θα πρέπει να εγκριθεί και από τα 164 μέλη του Οργανισμού
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Οι χώρες μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου δεν κατάφεραν για άλλη μία φορά να έρθουν σε συμφωνία σχετικά με την προσωρινή άρση της πατέντας των εμβολίων Covid-19, την οποία ζητούν η Ινδία και η Ν. Αφρική ώστε να αυξηθεί η παραγωγή τους και να τροφοδοτηθούν με δόσεις όλες οι χώρες του κόσμου.

Καθώς απαιτείται η έγκριση και από τα 164 μέλη του Οργανισμού προκειμένου να υλοποιηθεί η πρόταση, η συνεδρίαση θα επαναληφθεί ανεπίσημα στις αρχές Σεπτεμβρίου, ενώ θα ακολουθήσει η επίσημη σύνοδος του ΠΟΕ στις 13 και 14 Οκτωβρίου. Υπενθυμίζεται ότι οι σχετικές εκκλήσεις από την Ινδία και τη Ν. Αφρική ξεκίνησαν τον περασμένο Οκτώβριο, ενώ τα τωρινά δεδομένα από το Γαλλικό Πρακτορείο, σύμφωνα με το euronews.gr, δείχνουν ότι από τις 3,93 δισ. δόσεις εμβολίων που έχουν ήδη χορηγηθεί σε όλον τον κόσμο, μόνο το 0,3% από αυτά στάλθηκε στις 29 φτωχότερες χώρες του κόσμου που φιλοξενούν το 9% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τις φαρμακευτικές εταιρείες αλλά και τις περισσότερες της Ε.Ε., την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, η λύση για την αύξηση της παραγωγής τους δεν είναι η άρση της πατέντας, καθώς αυτή θα επιφέρει ποιοτικά προβλήματα αλλά και θα αποτελέσει αντικίνητρο στην καινοτομία και στην έρευνα. Οι εναλλακτικές προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι οι ανοικτές αλυσίδες εφοδιασμού, η ενθάρρυνση για μεγαλύτερη παραγωγή και η υποχρεωτική αδειοδότηση.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

«Δεν υπάρχει συσχέτιση» αποφάνθηκε η επιτροπή PRAC
Το σύνολο των εμβολίων ενηλίκων θα πραγματοποιούνται με συνταγή από φαρμακοποιούς






Σχετικά άρθρα

Υπ. Υγείας: Τροπολογία κόβει την ανεξέλεγκτη συνταγογράφηση φαρμάκων
Με αφορμή σκεύασμα που κόστισε 20 εκατ. ευρώ και τελικά αποσύρθηκε
Τα επικίνδυνα καλλυντικά στο «στόχαστρο» των ευρωπαϊκών αρχών
Αυξημένοι ήταν το 2023 οι έλεγχοι για απαγορευμένα χημικά συστατικά
Να ενισχυθούν τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ ζητούν οι νεφροπαθείς
Χιλιάδες οι ασθενείς στη χώρα, επισημαίνει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος
Ξεκινά η υλοποίηση του Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας
Ανάδοχος η ένωση εταιρειών ΟΤΕ-Byte