Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

Πλημμύρες: Έκτακτα μέτρα από τους αρμόδιους φορείς υγείας

12/9/2023 12:06:12 πμ
Ενημέρωση για δωρεές και ανθρωπιστική βοήθεια
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Οι δύσκολες ώρες που βιώνει η Θεσσαλία μετά το πέρας της κακοκαιρίας Daniel καλούν για έκτακτα μέτρα, ώστε να διευκολυνθούν πολίτες και ασθενείς. Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση του Ιατρικού και του Φαρμακευτικού Συλλόγου Καρδίτσας, η συνταγογράφηση των φαρμάκων για τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά θα γίνεται με χειρόγραφο τρόπο μέχρι την αποκατάσταση των όποιων ζημιών (ηλεκτρικό ρεύμα, διαδίκτυο).

Παράλληλα η ΗΔΙΚΑ ενημερώνει ότι οι γιατροί μπορούν να επανασυνταγογραφήσουν σε πλημμυροπαθείς φάρμακα που έχουν καταστραφεί, παρακάμπτοντας τον έλεγχο επανασυνταγογράφησης και επιλέγοντας «Φυσικές καταστροφές» στο σχετικό παράθυρο, ενώ στο φαρμακείο ΕΟΠΥΥ Λάρισας λειτουργεί και γραμμή τηλεφωνικής εξυπηρέτησης το τηλέφωνο 2410 539947. Το Φαρμακείο ΕΟΠΥΥ Βόλου θα επαναλειτουργήσει, μετά την αποκατάσταση ηλεκτροδότησης, εντός 24 ωρών.

Υπ. Υγείας: Το επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση των συνεπειών

Το υπ. Υγείας συγκρότησε το Συντονιστικό Κέντρο Δημόσιας Υγείας στο Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για την αντιμετώπιση των συνεπειών των πλημμυρικών φαινομένων, υπό την αναπληρώτρια υπουργό Ειρήνη Αγαπηδάκη. Την επιχειρησιακή δράση του Κέντρου συντονίζει ο Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Χρήστος Χατζηχριστοδούλου. 
Οι ενέργειες στις οποίες έχει ήδη προβεί το υπουργείο στις πληγείσες περιοχές είναι: έλεγχος και διασφάλιση της ποιότητας του νερού (με λεπτομερές πλάνο δειγματοληψιών, μεθόδων και ανάλυση), κατευθυντήριες οδηγίες για τη συλλογή και την καύση/υγειονομική ταφή των νεκρών ζώων, επιχειρησιακά σχέδια επιδημιολογικής & εντομολογικής επιτήρησης, ώστε να αντιμετωπιστούν έγκαιρα δυνητικές απειλές και μεταδιδόμενα νοσήματα (π.χ. γαστρεντερίτιδα, λεπτοσπείρωση κ.ά.). 

Ειδική ομάδα συντονισμού για θέματα υγείας συγκροτήθηκε και στο Δήμο Τρικκαίων από τον Ιατρικό Σύλλογο Τρικάλων. Τρικαλινοί υγειονομικοί (συμπεριλαμβανομένων και φαρμακοποιών) συζήτησαν διεξοδικά τα ζητήματα άμεσης, μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης παρέμβασης, κατένειμαν αρμοδιότητες και έλαβαν ειδική εκπαίδευση στη διαχείριση κρίσεων και καταστροφών από την ομάδα «ΙΑΣΙΣ».

ΕΟΦ: Ενημέρωση για τις δωρεές φαρμάκων στους πλημμυροπαθείς

Οι φαρμακευτικές εταιρείες που επιθυμούν να κάνουν δωρεές φαρμάκων στις πληγείσες περιοχές δεν χρειάζεται να περιμένουν το περιθώριο των 15ημερών αλλά να προβαίνουν άμεσα, σύμφωνα με την Εγκύκλιο 57386/17-7-13. Η εγκύκλιος ορίζει ότι οι ενδιαφερόμενοι ΚΑΚ υποβάλλουν σχετική δήλωση στον ΕΟΦ πριν από την υλοποίηση της δωρεάς, η οποία περιλαμβάνει: τα ακριβή στοιχεία για την ταυτοποίηση του φαρμάκου (εμπορική ονομασία, περιεκτικότητα και μορφή του προϊόντος, παρτίδα, ποσότητα, ημερομηνία λήξης και στοιχεία του λήπτη της δωρεάς) και βεβαίωση ότι υπάρχει αίτημα από τον ενδιαφερόμενο φορέα. 

Επίσης οι ΚΑΚ καταχωρούν τις σειριακές αριθμήσεις των ταινιών γνησιότητας που φέρουν τα προς δωρεά φάρμακα στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Απογραφικών Ταινίας Γνησιότητας του ΕΟΦ, στο μενού "Ακυρώσεις" - "Δωρεάν", πριν από την πραγματοποίηση της δωρεάς. Οι ταινίες δεν επιστρέφονται στον ΕΟΦ. Σημειώνεται ότι τα φάρμακα που δεν χρησιμοποιούνται από τον λήπτη (ακατάλληλα/ληγμένα) υπόκεινται σε ορθολογική διαχείριση από κατάλληλα εξουσιοδοτημένο φορέα.

Κάλεσμα για ανθρωπιστική βοήθεια από ΕΕΣ και ΙΣΑ

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός απευθύνει κάλεσμα προς ενίσχυση των πληγέντων από τις πλημμύρες, με στόχο να συγκεντρωθεί όσο το δυνατό μεγαλύτερο ποσό. Δωρεές κατατίθενται: στον τραπεζικό λογαριασμό EUROBANK 0026.0240.30.0201205013 (IBAN: GR2602602400000300201205013) με ένδειξη «Πλημμύρες», με κλήση από σταθερό ή κινητό στο 19848, με sms, γράφοντας «ΕΕΣ» και αποστολή στο 19848.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλείτε στο τηλέφωνο: 210 36 09 825 ή να επισκέπτεστε την ιστοσελίδα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού www.redcross.gr. 
Επιπλέον, ο ΕΕΣ απευθύνει κάλεσμα για τη συγκέντρωση τροφίμων μακράς διάρκειας (γάλα εβαπορέ, κονσέρβες παντός τύπου, δημητριακά, παξιμάδια, αλεύρι, ζυμαρικά κ.α.) στα εξής σημεία: Κεντρική Αποθήκη ΕΕΣ 'Aστρους 111-113, Κολωνός Τηλ: 210-5147300, Κεντρικά Γραφεία ΕΕΣ Λυκαβηττού 1, Κολωνάκι, Τηλ: 210-3609825. 

Ανθρωπιστική βοήθεια, για τους πολίτες των περιοχών της Θεσσαλίας που επλήγησαν από την πρόσφατη θεομηνία, οργανώνεται με πρωτοβουλία του Προέδρου του ΙΣΑ και Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη (δείτε εδώ). Ήδη έχει αποσταλεί ασθενοφόρο του ΙΣΑ, έξι φορτηγά της Περιφέρειας και υδροφόρα οχήματα, ενώ θα υπάρχει συνεχής ροή στη μεταφορά ειδών πρώτης ανάγκης.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Πρόκειται για ακρογωνιαίο λίθο μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας, σύμφωνα με την Ευρ. Επιτροπή






Σχετικά άρθρα

ΙΣΑ: Διαμαρτύρεται για τα πρόστιμα λόγω συνταγογράφησης με εμπορική ονομασία
Και αμφισβητεί την εξειδίκευση των φαρμακοποιών στο φάρμακο
Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία συμμετείχε στην Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τα Κρίσιμα Φάρμακα
Διασφαλίζοντας την επάρκεια σε Ελλάδα και Ευρώπη
Εγκρίθηκε ο Ευρωπαϊκός Χώρος Δεδομένων Υγείας
Πρόκειται για ακρογωνιαίο λίθο μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας, σύμφωνα με την Ευρ. Επιτροπή