Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


PhRMA Innovation Forum Ελλάδος: Ζητά την επανεξέταση της τροπολογίας για το clawback και rebates

15/5/2022 11:43:59 μμ
Τα μέτρα δεν στοχεύουν στη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, επισημαίνουν τα μέλη
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Έντονες αντιδράσεις επιφύλαξε το PhRMA Innovation Forum Ελλάδος (PIF) απέναντι στην κυβέρνηση και στο νομοσχέδιο για την ΠΦΥ που κατατέθηκε στη Βουλή.

Οι φαρμακευτικές εταιρείες-μέλη του PIF κάνουν λόγο για «απλή λογιστική μεταφορά και μετονομασία βάρους των υπερβάσεων από το clawback στα rebates» και τονίζουν ότι τα προτεινόμενα μέτρα «σε καμία περίπτωση δεν στοχεύουν στη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, δεν οδηγούν στη μείωση της συμμετοχής των ασθενών και δεν συνάδουν με τη δέσμευση της χώρας για μείωση του clawback την επόμενη τετραετία. Παράλληλα επιβαρύνουν δυσανάλογα τα καινοτόμα φάρμακα, ενώ παρέχουν αυξημένη προστασία στις ήδη πολύ υψηλές τιμές των γενοσήμων».

Σε ανακοίνωσή του το Forum υπενθυμίζει στην κυβέρνηση ότι είναι ξεκάθαρα υπέρ του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0» και ιδιαίτερα στα έργα που αφορούν την αναβάθμιση των υποδομών του χώρου της υγείας, καθώς και στην εκλογίκευση της φαρμακευτικής δαπάνης, ωστόσο επισημαίνει: «ότι τα μέτρα φαρμακευτικής πολιτικής που περιλαμβάνονται στην τροπολογία που κατατέθηκε και ψηφίστηκε στο Σχέδιο Νόμου της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας κινούνται σε εκ διαμέτρου αντίθετη κατεύθυνση».

Στο πλαίσιο αυτό επανέρχεται στον ολοκληρωμένο χάρτη για την αναμόρφωση της φαρμακευτικής πολιτικής που έχει καταθέσει και μεταξύ άλλων στην πρόταση -η οποία μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα σύμφωνα με το PIF- για την κατάργηση της προστασίας του 7% στην ανατιμολόγηση των φαρμακευτικών προϊόντων που θα επιφέρει άμεσα ετήσια εξοικονόμηση πλέον των 120 εκατομμυρίων ευρώ, αντιμετωπίζει όλη την φαρμακοβιομηχανία με ισότιμο και δίκαιο τρόπο, ενώ συγχρόνως συμβάλει δραστικά στη μείωση της συμμετοχής των ασθενών.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Καθορίζονται στο πρόσφατο νομοσχέδιο του υπ. Υγείας
Μέσω της ανανεωμένης πρότασης του Ευρωκοινοβουλίου για τη φαρμακευτική νομοθεσία






Σχετικά άρθρα

Η ΕΛΕΑΝΑ συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ασθενών
Αφορά την εκστρατεία «Vote4Patients» για τις Ευρωεκλογές του 2024
Νέοι φόροι για τα προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης
Καθορίζονται στο πρόσφατο νομοσχέδιο του υπ. Υγείας
Δώδεκα νέα φάρμακα 12 έρχονται στην Ε.Ε.
Μεταξύ αυτών και ένα νέο ισχυρό αντιβιοτικό