Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


PhRMA Innovation Forum: Διαστρεβλώνεται κατάφωρα η πραγματικότητα για τη φαρμακευτική δαπάνη

12/10/2022 6:41:51 μμ
Η τρέχουσα πολιτική θέτει σε σοβαρό και απόλυτα ρεαλιστικό κίνδυνο την αγορά φαρμάκου
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Οι εκπρόσωποι του PhRMA Innovation Forum (PIF) δηλώνουν απογοητευμένοι για την «κατάτμηση», όπως την χαρακτηρίζουν, του φαρμακευτικού προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ από το υπ. Υγείας, ενώ αναφέρουν δυσαρεστημένοι όχι μόνο για το περιεχόμενο των αλλαγών που προαναγγέλθηκαν, αλλά και για το γεγονός ότι «επαναλαμβάνονται μια σειρά από θέσεις που δεν απεικονίζουν ακριβώς την πραγματικότητα στο χώρο της φαρμακευτικής δαπάνης».

Ειδικότερα, αναφέρει «ο διαχωρισμός της δαπάνης (ΦΥΚ και λοιπά φάρμακα) προκαλεί ανισότητα στην αντιμετώπιση μεταξύ διαφορετικών κατηγοριών φαρμάκων. 
Δεδομένου ότι η μεταφορά ποσού περί τα 60 εκ. ευρώ για τη δαπάνη των καινοτόμων και μοναδικών σκευασμάτων για σοβαρές, απειλητικές για τη ζωή και σπάνιες παθήσεις οδηγεί σε συνολικές επιστροφές της τάξης του 64% στην κατηγορία αυτή, ουσιαστικά επιβάλλει στις εταιρείες μέλη μας να υποκαταστήσουν την κυβέρνηση στη χρηματοδότηση της φαρμακευτικής περίθαλψης για 6 στα 10 φάρμακα. Όσον αφορά το μύθο ότι τα καινοτόμα φάρμακα ευθύνονται για την αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης, τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ είναι απολύτως διαφωτιστικά, καθώς αποδεικνύουν αύξηση των εκτός πατέντας, των γενόσημων και των υπόλοιπων φαρμάκων. Η δε υπερκατανάλωση ακριβών φαρμάκων δεν τεκμηριώνεται από καμία πηγή, ενώ η χορήγησή τους υπόκεινται σε πολλαπλούς ελέγχους».

Το PIF επιμένει στην ανάγκη για τη θέσπιση ενιαίου προϋπολογισμού και την εφαρμογή κοινού ανώτατου ορίου επιστροφών για όλα τα φάρμακα και αναγνώριση της καθοριστικής συμβολής των καινοτόμων φαρμάκων στην επίτευξη των στόχων της δημόσιας υγείας. Η τρέχουσα πολιτική όχι μόνο δεν εξυπηρετεί αυτόν το στόχο, αλλά τον θέτει σε σοβαρό και απόλυτα ρεαλιστικό κίνδυνο.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Στόχος η απρόσκοπτη τροφοδοσία των κρατών μελών σε φαρμακευτικά προϊόντα
Διοργανώνεται από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP)






Σχετικά άρθρα

Ξεκινά η λειτουργία της Συμμαχίας για τα Κρίσιμα Φάρμακα της Ε.Ε.
Στόχος η απρόσκοπτη τροφοδοσία των κρατών μελών σε φαρμακευτικά προϊόντα
Κ. Χατζηδάκης: Δεν θα υπάρξει άλλη παράταση στη διασύνδεση των POS
Η εφορία ήδη «κυνηγάει» τις επιχειρήσεις που δεν έχουν διασυνδεθεί
Μανιφέστο για τη δημιουργία φαρμακευτικών υλών εντός των κρατών της Ε.Ε.
Η ψήφισή του συζητείται στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας
Θ. Καρποδίνη: «Είμαστε αρωγός στην προσπάθεια επίλυσης προβλημάτων για τους πάσχοντες από θαλασσαιμία»
Η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ μίλησε σε πανελλήνια ενημερωτική συνάντηση για τη νόσο