Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


PhARMA Innovation: Το κράτος εγγυάται για μόλις 77 ημέρες τον χρόνο την πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες

19/3/2025 5:18:12 μμ
Για τις υπόλοιπες 288 ημέρες του έτους, μεταθέτει ένα δυσανάλογο βάρος στον βιοφαρμακευτικό κλάδο
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ), το 2023 οι υποχρεωτικές επιστροφές, που καλούνται να καταβάλλουν οι βιοφαρμακευτικές εταιρείες για τα φάρμακα που διαθέτουν στα δημόσια νοσοκομεία με τιμή μεγαλύτερη των 30 ευρώ, ανέρχονται στο 79%. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τις εταιρείες-μέλη του PIF, ότι η δημόσια χρηματοδότηση επαρκεί για να εξασφαλίσει την πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες μόνο μέχρι τις 17 Μαρτίου κάθε έτους. Για τις υπόλοιπες 288 ημέρες του έτους, μεταθέτει ένα δυσανάλογο βάρος στον βιοφαρμακευτικό κλάδο, υπονομεύοντας πλέον ευθέως τη συνέχιση της επιχειρηματικής δραστηριότητας των εταιρειών στη χώρα.


Ο εκτροχιασμός της φαρμακευτικής πολιτικής αποπροτεραιοποιεί και υποβαθμίζει τη χώρα ως προς την έγκαιρη εισαγωγή και διάθεση νέων καινοτόμων θεραπειών και καθιστά ορατό τον κίνδυνο απόσυρσης φαρμάκων που κυκλοφορούν ήδη στην ελληνική αγορά. Είναι απολύτως σαφές ότι η σημερινή κατάσταση είναι μη βιώσιμη για τις εταιρείες του κλάδου, καθώς διατηρούνται οι υποχρεωτικές επιστροφές σε επίπεδα άνω του 70%, ενώ η προβλεπόμενη αύξηση της δαπάνης στο κανάλι των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ φαίνεται ότι θα υπερβεί σημαντικά το 8,5% που έχει ανακοινωθεί από την κυβέρνηση, επιδεινώνοντας ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

K. Patel: Με τη φαρμακευτική καινοτομία κερδίσαμε 2 εκατ. υγιή χρόνια ζωής μέσα σε μια 10ετία

Τον καθοριστικό ρόλο της καινοτομίας και των συνεργειών στη βελτίωση των υγειονομικών αποτελεσμάτων, στην ενίσχυση της οικονομίας και στη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας, ανέδειξε η Kavita Patel, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Roche Hellas για Ελλάδα & Κύπρο, στην ομιλία της στο πλαίσιο του συνεδρίου Brainstorm Health. Στην τοποθέτησή της υπογράμμισε πως η πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες δεν είναι μόνο ζήτημα υγείας, αλλά και κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης.


Όπως σημείωσε, «προκειμένου να αξιοποιήσουμε τα οφέλη που προσφέρουν οι καινοτόμες θεραπείες στην κοινωνία και την οικονομία, η καινοτομία στον τομέα της υγείας δεν πρέπει να θεωρείται κόστος, αλλά επένδυση. Οι θεραπείες που σώζουν ζωές, μειώνουν τη νοσηρότητα και αυξάνουν την παραγωγικότητα, συνεισφέροντας στη συνολική ανάπτυξη της χώρας». Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων (EFPIA), στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά το χρονικό διάστημα 2007-2017, η φαρμακευτική καινοτομία πρόσθεσε περίπου 2 εκατομμύρια υγιή χρόνια ζωής, που με τη σειρά τους οδήγησαν σε αύξηση της παραγωγικότητας συνολικού ύψους 27 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Γι' αυτό πρέπει να βρίσκονται στην ατζέντα των συζητήσεων για την ενίσχυση
Η προσήλωση στο status quo δεν αποτελεί πλέον βιώσιμη επιλογή






Σχετικά άρθρα

ΕΦΕΧ: Ζητά τη μετατροπή φαρμάκων σε ΜΗΣΥΦΑ
Απαιτείται σαφές νομοθετικό πλαίσιο, επισημαίνει ο Σύνδεσμος
Vaccines Europe: Οι εμβολιασμοί να ενσωματωθούν στις στρατηγικές για τους καρδιοπαθείς
Μειώνουν τη νόσηση, τις νοσηλείες και τη θνησιµότητα
Μέση Ανατολή: Ανάγκη να τρέξουν οι αποφάσεις για τα κρίσιμα φάρμακα στην Ε.Ε.
Στόχος να υπάρχει επάρκεια σε βασικές θεραπείες
Αδ. Γεωργιάδης: Στόχος του να παραταθεί το πρόγραμμα της παχυσαρκίας
Σύμφωνα με δηλώσεις του σε εκδήλωση της ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-Lilly