Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα

Novo Nordisk: Κοινές επενδύσεις με το Πανεπιστήμιο του Toronto για την αντιμετώπιση του διαβήτη
Συνεργασία για τα 100 χρόνια από την ανακάλυψη της ινσουλίνης
Η χρόνια ανοσοκαταστολή δεν επηρεάζει την έκβαση της COVID-19
Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Johns Hopkins των ΗΠΑ
ΑΠΘ: Ανησυχία και προβληματισμός για την υπερ-μετάδοση της νόσου COVID-19
Οι επιστήμονες προτείνουν την αποφυγή της υφασμάτινης μάσκας και των περιττών μετακινήσεων

PGEU: Χειρότερη η κατάσταση με τις ελλείψεις φαρμάκων το 2020 σε όλη την Ευρώπη

29/1/2021 11:45:15 πμ
Το πρόβλημα πλήττει τα φαρμακεία οικονομικά απάντησαν οι Ευρωπαίοι φαρμακοποιοί
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η PGEU (Ένωση Ευρωπαίων Φαρμακοποιών) ανακοινώνει τα αποτελέσματα της έρευνας, που διεξάγει ετησίως, για τον αντίκτυπο των ελλείψεων φαρμάκων στην Ευρώπη από τη ματιά των φαρμακοποιών. Όλες οι χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα αντιμετώπισαν ελλείψεις φαρμάκων στα φαρμακεία το 2020 και στο 65% των χωρών, οι ερωτηθέντες δήλωσαν ότι η κατάσταση επιδεινώθηκε σε σύγκριση με το 2019.


Όλες οι κατηγορίες φαρμάκων επηρεάζονται από τις ελλείψεις, με τα φάρμακα για το καρδιαγγειακό να κατέχουν την πρωτιά (στο 92% των χωρών). Στο 65% των χωρών, περισσότερα από 200 φάρμακα καταγράφηκαν ως ελλειπτικά.


Στο 96% των χωρών, οι φαρμακοποιοί πιστεύουν ότι οι ελλείψεις προκαλούν αναστάτωση και ταλαιπωρία στους ασθενείς. Από τις αρνητικές συνέπειες αναφέρθηκε η διακοπή των θεραπειών στο 80% των χωρών και τα αυξημένα κόστη από τα εναλλακτικά φάρμακα στο 57%.


Στο ερώτημα για το πώς οι ελλείψεις επηρέασαν το φαρμακείο ως επιχείρηση, οι πιο συχνές απαντήσεις ήταν: οι οικονομικές απώλειες που έφερε η σπατάλη του χρόνου για τη διαχείριση των ελλείψεων (στο 92% των χωρών), η μείωση της εμπιστοσύνης των ασθενών-πελατών (στο 80%) και η μειωμένη ικανοποίηση των εργαζομένων (στο 76%).


Στην Ευρώπη υπάρχουν μεγάλες διαφορές όσον αφορά τις λύσεις που μπορούν να προσφέρουν οι φαρμακοποιοί. Η αντικατάσταση με γενόσημο επιτρέπεται στο 80% των χωρών, η εισαγωγή του φαρμάκου από άλλη χώρα στο 50% και η προμήθεια του φαρμάκου από άλλες πηγές (π.χ. άλλα φαρμακεία) στο 46%. Σημειώνεται ότι ορισμένες από αυτές τις λύσεις υπόκεινται σε περιορισμούς, π.χ. απαιτείται νέα συνταγή από το γιατρό, γεγονός που είναι χρονοβόρο και κουραστικό για τον ασθενή και για τον φαρμακοποιό. Ο χρόνος δε που χρειάζεται το προσωπικό του φαρμακείου για να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις φαρμάκων είναι 6,3 ώρες την εβδομάδα κατά μέσο όρο.


Στο 23% των χωρών οι φαρμακοποιοί είπαν ότι δεν υπάρχει σύστημα αναφοράς από τους ίδιους για τις ελλείψεις, παρά το γεγονός ότι οι φαρμακοποιοί συχνά αντιμετωπίζουν ή είναι σε θέση να προβλέψουν προβλήματα στην προμήθεια ενός φαρμάκου, πριν από τη βιομηχανία ή το χονδρεμπόριο.


Ο πρόεδρος της PGEU Alain Delgutte σχολίασε:

«Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων υπάρχει σε μεγάλο βαθμό στην Ευρώπη και επηρεάζει αρνητικά και καθημερινά τους ασθενείς και τα φαρμακεία. Η πανδημία COVID-19 έκανε γνωστό στο ευρύ κοινό το πρόβλημα της αλυσίδας εφοδιασμού του φαρμάκου των ιατρικών προϊόντων, αλλά τα φαρμακεία το αντιμετωπίζουν πάνω από μια δεκαετία. Οι φαρμακοποιοί έχουν κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποτρέψουν την περαιτέρω επιδείνωση των ελλείψεων και σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχουν αναλάβει αυτόν το ρόλο θεσμικά από τις αρμόδιες αρχές. Ελπίζουμε ότι όσο εφιστούμε την προσοχή των υπευθύνων χάραξης πολιτικής σε αυτό το φαινόμενο τόσο θα καταγράφουμε πρόοδο τα επόμενα χρόνια και τελικά θα φέρουμε ουσιαστικές λύσεις σε ασθενείς και επαγγελματίες υγείας σε όλη την Ευρώπη».

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Πάντως 204 leaders της υγείας και πολίτες ζητούν την άρση της πατέντας
Για την ταχεία μείωση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων σε ασθενείς με μείζονα καταθλιπτική διαταραχή


Σχετικά άρθρα

ΕΟΠΥΥ: Διευκρινίσεις για την εκτέλεση και υποβολή συνταγών με εμβόλια
Τι γίνεται με αυτές των δικαιούχων ΕΚΑΑ και Λιμενικού
Φαρμακεία: Δεν υπάρχει πρόβλεψη για τον τρόπο πληρωμής του 1 ευρώ για τα ραντεβού εμβολιασμών
Όλα όσα συζήτησε ο ΦΣΑ με τη διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ Θ. Καρποδίνη
ΦΣΘ: «Οι φαρμακοποιοί είναι έτοιμοι για τη διενέργεια εμβολιασμών κατά της COVID-19»
Ήδη το 20% των φαρμακείων διεθνώς αξιοποιούνται ως εμβολιαστικά κέντρα