Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα

ΕΟΦ: Απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών για άλλα 5 φάρμακα
Επάρκεια στην αγορά για 20 σκευάσματα
Η γλυκοζαμίνη συνδέθηκε με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων
Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στην British Medical Journal
Εξετάσεις βοηθών φαρμακείου Ιουνίου 2019 στη Θεσσαλονίκη
Προθεσμία υποβολής των δικαιολογητικών έως τις 31 Μαΐου


ΠΦΣ: Τα αναλώσιμα για το διαβήτη πωλούνται αποκλειστικά από τα φαρμακεία

15/2/2019 10:20:18 πμ
Επείγουσα επιστολή των φαρμακοποιών προς τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Νέα διάσταση λαμβάνει το θέμα της διάθεσης αναλώσιμων προϊόντων για το διαβήτη, από κατάστημα λιανικής που λειτουργεί πλέον η φαρμακευτική εταιρεία Medtronic στο κέντρο της Αθήνας, με τη διοίκηση του Πανελλήνιού Φαρμακευτικού Συλλόγου να απαιτεί να δοθούν άμεσα εξηγήσεις από τον ΕΟΠΥΥ αλλά και να σταματήσει άμεσα η όποια διάθεση αυτών των προϊόντων καθώς δεν είναι σύννομη.

Το όλο θέμα είχε αποκαλύψει ο Φαρμακευτικός Κόσμος στις 08-02-2019.


Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σε επείγουσα επιστολή του ο ΠΦΣ προς τον ΕΟΠΥΥ, με ΚΥΑ του 2001, ως «αυτοδιαγνωστικό προϊόν» ορίζεται κάθε προϊόν που προορίζεται από τον κατασκευαστή του για να χρησιμοποιείται κατΆ οίκον από άτομα τα οποία δεν είναι ειδήμονες.


Σύμφωνα δε με την παρ. 4 του άρθρου 23 της άνω ΚΥΑ, όπως προστέθηκε με το άρθρο 25 της ΥΑ ΔΥ8δ/Γ.Π.οικ.130648 (ΦΕΚ Β΄ 2198/2.10.2009), ορίζεται ότι: «τα in vitro αυτοδιαγνωστικά ιατροτεχνολογικά προϊόντα, όπως αυτά ορίζονται στο άρθρο 1 παρ. 2 περ. δ) της παρούσας απόφασης, διατίθενται αποκλειστικά από τα φαρμακεία».


Συνεπώς, τα αναλώσιμα του σακχαρώδη διαβήτη (ταινίες μέτρησης σακχάρου, σκαρφιστήρες, βελόνες κλπ) ως in vitro αυτοδιαγνωστικά ιατροτεχνολογικά προϊόντα, διατίθενται αποκλειστικά και μόνο από τα φαρμακεία σύμφωνα με τις ανωτέρω διατάξεις.


Με βάση την υπάρχουσα νομοθεσία λοιπόν, οι φαρμακοποιοί ζητούν από τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, Βασίλη Πλαγιανάκο να ελέγξει εάν μη φαρμακοποιοί πάροχοι της σύμβασης υγειονομικού υλικού εκτελούν γνωματεύσεις αναλώσιμων σακχαρώδη διαβήτη και σε περίπτωση που διαπιστώσει ότι πράγματι συμβαίνει, να αποστείλει διευκρινιστική εγκύκλιο ότι τα συγκεκριμένα προϊόντα διατίθενται αποκλειστικά και μόνο από τα φαρμακεία και ως εκ τούτου δεν αποζημιώνονται οποιοιδήποτε άλλοι πάροχοι, αφετέρου δε, να προβεί άμεσα στην περικοπή αυτών των γνωματεύσεων.


Σημειώνεται πως με δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΦΣΑ, Κώστας Λουράντος είχε τονίσει στον Φαρμακευτικό Κόσμο πως το όλο θέμα είναι παράνομο ενώ αίσθηση είχε προκαλέσει το γεγονός ότι η Medtronic είχε υπογράψει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ από τις 07-02-2017.

 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Στις επόμενες δύο εβδομάδες ξεκινούν οι διαδικασίες πρόσληψης
Έπρεπε να εφαρμόζονται ήδη από την αρχή του μήνα


Σχετικά άρθρα

Εξετάσεις βοηθών φαρμακείου Ιουνίου 2019 στη Θεσσαλονίκη
Προθεσμία υποβολής των δικαιολογητικών έως τις 31 Μαΐου
LloydsPharmacy: Προειδοποιεί για κλείσιμο περισσότερων φαρμακείων
Δεν σημείωσε καμία αλλαγή στα έσοδά της την περίοδο 2018-2019
Νέο αίμα στο Φαρμακευτικό Σύλλογο Λάρισας
Αναλαμβάνει την προεδρία ο Θάνος Κουτσούκης
ΕΟΠΥΥ: Αλλαγές στη συνταγογράφηση ναρκωτικών
Έπρεπε να εφαρμόζονται ήδη από την αρχή του μήνα