Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


ΠΦΣ: Προσοχή στα ΦΥΚ που υπάγονται στο ΣHΠ

11/3/2026 5:01:57 μμ
Δεν πρέπει να εκτελούνται στα ιδιωτικά φαρμακεία
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ο ΠΦΣ ενημερώνει τους φαρμακοποιούς ότι δεν πρέπει να εκτελούν συνταγές με ΦΥΚ που παράλληλα υπάγονται στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Προέγκρισης (ΣΗΠ). Πρόκειται για συγκεκριμένα 155 σκευάσματα, τα οποία σύμφωνα με το Ν. 4512/2018 χορηγούνται αποκλειστικά από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ ή των δημόσιων νοσοκομείων. 


Καθώς έχουν ήδη πραγματοποιηθεί τέτοιες εσφαλμένες εκτελέσεις συνταγών, ο ΠΦΣ προχώρησε στις ακόλουθες ενέργειες: 

1) Ζήτησε από τις εταιρείες λογισμικού να προσθέσουν προειδοποιητικό μήνυμα κατά την αρχική σάρωση του barcode της συνταγής, και όχι σε επόμενο στάδιο εκτέλεσης. 

2) Αντίστοιχο μήνυμα στο ΣΗΣ ζήτησε και από την ΗΔΙΚΑ, καθώς και την υλοποίηση απαγόρευσης εκτέλεσης των συνταγών με ΣΗΠ από τα ιδιωτικά φαρμακεία. 

3) Διευκρινίστηκε ότι για τις περιπτώσεις των φαρμακείων που εκτέλεσαν τέτοιες συνταγές εκ παραδρομής, δεν θα επιβληθεί το προβλεπόμενο πρόστιμο, με την προϋπόθεση ότι θα παρασχεθούν οι απαραίτητες έγγραφες διευκρινίσεις που θα τεκμηριώνουν το περιστατικό.

 

Όσο για τα περίπου 90 φαρμακεία που εκτέλεσαν τέτοιες συνταγές και έχουν λάβει έγγραφο του ΕΟΠΥΥ για παροχή εξηγήσεων, πρέπει να απευθυνθούν στους τοπικούς φαρμακευτικούς συλλόγους για οδηγίες διαχείρισης του ζητήματος.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Προσδιορισμό των μέτρων αντιμετώπισης ζήτα ο Απ. Βαλτάς
Επιβάλλονται όμως αυστηροί έλεγχοι των φαρμακείων και του προσωπικού






Σχετικά άρθρα

Γάλλος φαρμακοποιός φωνάζει: «Δεν είμαι σούπερ μάρκετ»
Ο ρόλος του φαρμακείου είναι η εξατομικευμένη συμβουλή, όχι η αγορά ενός προϊόντος στο ταμείο
Οι φαρμακοποιοί εκπαιδεύονται στον καθαρό αθλητισμό
Η ΔΟΕ παρέχει μεταπτυχιακό στην Αθλητική Φαρμακευτική
Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Kenvue από την Kimberly-Clark
Δημιουργείται έτσι μια παγκόσμια εταιρεία καταναλωτικών προϊόντων υγείας αξίας 10δισ. δολαρίων
Εκπρόσωποι της PGEU συνάντησαν τον Πάπα Λέων XIV
Και ανέδειξαν τη συνεισφορά των φαρμακείων στην υποστήριξη ασθενών