Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


ΠΦΣ-ΙΔΕΕΑΦ: Μεγάλη επιτυχία στο 1ο Διαδικτυακό Συμπόσιο

4/4/2021 11:59:47 πμ
Το παρακολούθησαν 1.960 φαρμακοποιοί
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Με πολύ μεγάλη επιτυχία και τη συμμετοχή 1.960 φαρμακοποιών πραγματοποιήθηκε το 1ο Διαδικτυακό Συμπόσιο που διοργάνωσε ο ΠΦΣ και το ΙΔΕΕΑΦ με θέμα «Βιταμίνες και ιχνοστοιχεία στην εποχή της COVID-19. Η συμβολή του φαρμακοποιού στην ενημέρωση του πολίτη».

Στην έναρξη του συμποσίου, ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Απόστολος Βαλτάς, επισήμανε πως: «Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, οι Έλληνες φαρμακοποιοί διεύρυναν το ρόλο και τις αρμοδιότητές τους, γεγονός το οποίο έγινε αντιληπτό και κατά τη διάρκεια της πρωτοφανούς πανδημίας COVID-19» και αναφέρθηκε στις οδηγίες προστασίας που εξέδωσε ο ΠΦΣ από το πρώτο κύμα, στην εκστρατεία κατά της ανάπτυξης μικροβιακής αντοχής στα αντιβιοτικά και στα συμπληρώματα διατροφής γενικά.
Στο έργο του ΙΔΕΕΑΦ αναφέρθηκε στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του ΙΔΕΕΑΦ Σεραφείμ Ζήκας, επισημαίνοντας ότι «κορυφαία στιγμή της εκπαιδευτικής δραστηριότητας αποτέλεσε η Πιστοποίηση διενέργειας εποχικού εμβολιασμού».
 
Στο κύριο μέρος του Συμποσίου, ο Ανδρέας Βίτσος, φαρμακοποιός MSc, υποψήφιος διδάκτωρ ΕΚΠΑ ανέπτυξε στοιχεία παθοφυσιολογίας νόσου Covid-19.

Μιλώντας για τον πιθανό ρόλο του ψευδαργύρου στη νόσο COVID-19, ο φαρμακοποιός Κωνσταντίνος Βαρδιάμπασης, επισήμανε ότι «πλήθος κλινικών μελετών που είναι σε εξέλιξη ασχολούνται με την πιθανή δράση του ψευδαργύρου στην COVID-19, ωστόσο δεν έχει αποδειχθεί η θετική του επίδραση στην εξέλιξη της βαρύτητας της νόσου. Σε μικρές κλινικές δοκιμές, παρουσιάζει ενδιαφέρον η επίδραση στα συμπτώματα των διαταραχών της όσφρησης και της γεύσης».

Στη συνέχεια, η φαρμακοποιός Τζένη Μαυρίδη, αναφερόμενη στον πιθανό ρόλο του μαγνησίου, είπε: «Σύμφωνα με την 2015-2020 Edition of the Dietary Guidelines for Americans, συνιστώνται καθημερινά συμπληρώματα μαγνησίου από του στόματος για ενήλικες άντρες και γυναίκες αντίστοιχα, που πάσχουν από COVID-19 με ήπια ή αναπνευστικά συμπτώματα, ειδικά σε ασθενείς με ήπια ανεπάρκεια μαγνησίου».

Η Αικατερίνα-Μιχαέλα Τόμου, υποψήφιας Διδάκτωρ ΕΚΠΑ, αναφέρθηκε αναλυτικά στο σελήνιο & τη βιταμίνη Α, ο ρόλος των οποίων στην COVID-19 δεν έχει ακόμα αποδειχθεί. Συμπληρώματα με βιταμίνη Α σε άτομα με έλλειψη μείωσαν τη συχνότητα εμφάνισης λοίμωξης από Mycoplasma pneumoniae, η οποία αποτελεί επιλοίμωξη στην COVID-19. Το σελήνιο πιθανολογείται ότι δρα στον ιό SARS-CoV-2 μέσω της μείωσης του οξειδωτικού στρες και της ενίσχυσης της φλεγμονώδους απόκρισης του ανοσοποιητικού, ενώ φαίνεται ότι δρα και ως παράγοντας πρόληψης.

Τον πιθανό ρόλο των βιταμινών συμπλέγματος Β στη νόσο COVID-19 ανέπτυξαν οι μεταπτυχιακοί φοιτητές ΑΠΘ, Κυριάκος Δημητριάδης και Σοφία Καραβέργου. Όπως εξήγησαν, οι βιταμίνες Β διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη λειτουργία και τον μεταβολισμό των κυττάρων, καθώς και στο ανοσοποιητικό σύστημα και κάποιες έρευνες αποδεικνύουν τη συμβολή τους έναντι των κορονοϊών MERS-CoV και COVID-19, αλλά απαιτούνται περαιτέρω στοιχεία.

Για τη βιταμίνη C μίλησε ο Κωνσταντίνος Λιάρας, φαρμακοποιός MSc, PhD που είπε ότι θεωρείται πιθανό το ασκορβικό οξύ να βοηθάει κάποιους συγκεκριμένους πληθυσμούς που έχουν μολυνθεί από τον ιό SARS-CoV-2. ΠαρΆ όλα αυτά θεωρείται σημαντικό οι φαρμακοποιοί να γνωστοποιούν στους πολίτες την έλλειψη επαρκών στοιχείων.

Με τη βιταμίνη D ασχολήθηκε ο φαρμακοποιός MBA Πάνος Ζαρογουλίδης, ο οποίος τόνισε ότι «μεγάλο πλήθος μελετών έχουν συσχετίσει την ανεπάρκειά της βιταμίνης D με αυξημένο κίνδυνο νόσησης, νοσηλείας σε ΜΕΘ και τελικά θνητότητας. Τα δεδομένα είναι ενθαρρυντικά και πρέπει να ενδυναμωθούν περαιτέρω μέσω επιδημιολογικών μελέτων».
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η ψήφισή του συζητείται στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας






Σχετικά άρθρα

Φαρμακοποιός δίνει μαθήματα γαληνικών σε μαθητές Λυκείου
Ενθουσιασμένα τα παιδιά από την εμπειρία του εργαστηρίου
Οι στρατηγικές εμβολιασμού στα φαρμακεία το θέμα Συνόδου στη Χάγη
Διοργανώνεται από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP)
Πληθαίνουν οι αποφάσεις υπέρ των θέσεων στάθμευσης μπροστά στα φαρμακεία
Το μέτρο προωθείται τώρα και σε δήμο του νομού Πέλλας
Φαρμακεία: Τσουχτερά τα πρόστιμα για τους παραβάτες των αργιών του Πάσχα
Κλειστά θα πρέπει να παραμείνουν τα φαρμακεία και στις 7 Μαΐου