Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επιχειρείν

τελευταία νέα


Pfizer & BMS: Διατηρούν την πατέντα του apixaban έως το 2028

9/9/2021 3:15:33 μμ
Και εξασφαλίζουν έσοδα δισεκατομμυρίων
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Το apixaban είναι ένα αντιπηκτικό φάρμακο που σημειώνει υψηλότατες πωλήσεις παγκοσμίως, γι' αυτό και πολλές εταιρείες γενοσήμων περιμένουν εναγωνίως να χάσει την πατέντα του ώστε να το «αντιγράψουν». Από την άλλη μεριά, οι υπεύθυνες εταιρείες Pfizer και Bristol Myers Squibb (BMS) δεν θέλουν να το αφήσουν.

Μετά από μια σειρά δικαστικών προσφυγών, η τελευταία νίκη που πέτυχαν οι δύο εταιρείες από το Εφετείο των ΗΠΑ τούς εξασφάλισε την πολυπόθητη προστασία και αποκλειστικότητα έως την 1η Απριλίου 2028. Η διατήρηση της πατέντας για τα επόμενα 7 χρόνια συνεπάγεται κέρδη δισεκατομμυρίων για τις Pfizer και BMS, δεδομένου ότι το εν λόγω φάρμακο έφερε μέσα στο 2020 9,17 δισ. δολάρια, σημειώνοντας αύξηση κατά 16% σε σύγκριση με το 2019.

Την ίδια στιγμή ο FDA έχει ήδη δώσει έγκριση για δύο γενόσημα του σκευάσματος, τα οποία όμως δεν πρόκειται να κυκλοφορήσουν στην αγορά μέχρι να λήξουν τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας του φαρμάκου. Σημειώνεται ότι οι Pfizer και BMS κατέχουν επί του παρόντος δύο διπλώματα ευρεσιτεχνίας για το apixaban, τα οποία έχουν κριθεί «σε ισχύ» ήδη από προηγούμενη δικαστική απόφαση το περασμένο καλοκαίρι.

Το apixaban χορηγείται για την πρόληψη και τη θεραπεία της εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης και της πνευμονικής εμβολής, καθώς και για την πρόληψη εγκεφαλικού επεισοδίου και συστηματικής εμβολής σε ενήλικες ασθενείς με μη βαλβιδική κολπική μαρμαρυγή. Η συνεργασία των δύο εταιρειών ξεκίνησε το 2007, με την BMS να αναπτύσσει το φάρμακο και την Pfizer να αναλαμβάνει την παγκόσμια διακίνησή του
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Και οι μεγάλες ανατροπές
Διαφημίζει το φάρμακο κατά της ημικρανίας






Σχετικά άρθρα

Ο Όμιλος ΠΕΙΦΑΣΥΝ βρίσκεται δίπλα στην εκπαίδευση και των μαθητών!
Μαθητές του 2ου ΕΠΑΛ Αιγάλεω ξεναγήθηκαν στους χώρους και μίλησαν για το μέλλον του επιχειρείν
FAMAR: Μεγάλες επενδύσεις στο Κέντρο Διανομής στη Θήβα
Και στην παροχή υπηρεσιών off-line serialization
Κώστας Παπαγιάννης: Οι φαρμακευτικές εταιρείες οφείλουν να μετασχηματιστούν ενόψει των μελλοντικών προκλήσεων
Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Novartis Hellas ζητά νέες πρωτοβουλίες που ενισχύουν τον δημόσιο διάλογο για την Υγεία
Ο ΣΥ.ΦΑ. Θεσσαλονίκης στην 1η Έκθεση Logistics and Transports
Παρουσιάστηκαν οι νέες τεχνολογίες που αξιοποιεί ο Όμιλος