Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Πειραματική ουσία βοηθά ασθενείς με σοβαρή μορφή άσθματος

10/3/2009
Σε πρώιμες κλινικές έρευνες βρέθηκε αποτελεσματικό στην αποκατάσταση της ομαλής ροής του αέρα διαμέσου των αεροφόρων οδών
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Ένα πειραματικό φάρμακο το οποίο βρίσκεται στα πρώτα στάδια των κλινικών του δοκιμών, βρέθηκε ότι μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τα άτομα που πάσχουν από την ηωσινοφιλική μορφή του άσθματος, περιορίζοντας σε μεγάλο βαθμό τη χορήγηση κορτικοστεροειδών ουσιών και μειώνοντας τις ανεπιθύμητες ενέργειές τους.

Ένα πειραματικό φάρμακο το οποίο βρίσκεται στα πρώτα στάδια των κλινικών του δοκιμών, βρέθηκε ότι μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τα άτομα που πάσχουν από την ηωσινοφιλική μορφή του άσθματος, περιορίζοντας σε μεγάλο βαθμό τη χορήγηση κορτικοστεροειδών ουσιών και μειώνοντας τις ανεπιθύμητες ενέργειές τους (αύξηση βάρους, οστική απώλεια, αυξημένος κίνδυνος διαβήτη).

 

Η ηωσινοφιλική μορφή του άσθματος αφορά μία σχετικά σπάνια αλλά αρκετά σοβαρή μορφή της νόσου που αναπτύσσεται κατά την ενήλικη ζωή και απαιτεί για τη διαχείρισή της συστηματική και μακροχρόνια κατανάλωση φαρμάκων. Προκαλείται από τον αυξημένο αριθμό ηωσινόφιλων λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία δημιουργώντας μία μόνιμη κατάσταση φλεγμονής στις αναπνευστικές οδούς, μειώνουν την ποσότητα του εισπνεόμενου αέρα που φτάνει στους πνεύμονες.

 

Όπως αναφέρουν Καναδοί και Βρετανοί ερευνητές στην ιατρική επιθεώρηση New England Journal of Medicine, σε δύο κλινικές δοκιμές μικρής κλίμακας που πραγματοποιήθηκαν με τη συμμετοχή 20 και 61 ασθενών αντίστοιχα, διαπιστώθηκε ότι το μονοκλωνικό αντίσωμα μεπολιζουμάμπη (mepolizumab), χορηγούμενο ενέσιμα μία φορά τον μήνα, μείωνε σημαντικά τις κρίσεις άσθματος ενώ παράλληλα δεν χρειαζόταν η χορήγηση άλλων φαρμάκων. Αντίθετα σε ασθενείς στους οποίους είχε δοθεί εικονικό φάρμακο (placebo) η χορήγηση κορτικοστεροειδών ήταν απαραίτητη για τον έλεγχο των συμπτωμάτων της νόσου.

 

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι η μεπολιζουμάμπη αντιμετωπίζει τη συγκεκριμένη μορφή του άσθματος αναστέλλοντας την ιντερλευκίνη-5, το χημικό μόριο δηλαδή που επάγει την ενεργοποίηση των ηωσινόφιλων αιμοσφαιρίων. Η μείωση του αριθμού και της δραστηριότητας των ηωσινόφιλων συνεπάγεται την αναστολή της φλεγμονής στις αεροφόρες οδούς και την αποκατάσταση της ομαλής ροής του οξυγόνου προς τους πνεύμονες.

 

Η μεπολιζουμάμπη, ουσία της GlaxoSmithKline, δοκιμάζεται αυτή τη στιγμή και για άλλες παθήσεις που προκαλούνται από την αυξημένη δραστηριότητα των ηωσινόφιλων αιμοσφαιρίων και η κύρια ένδειξή του αφορά στη θεραπεία του ιδιοπαθούς υπερηωσινοφιλικού συνδρόμου.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σύμφωνα με έρευνα στο ERJ Open Research του Ευρωπαϊκής Αναπνευστικής Εταιρείας
Εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για το άσθμα από την GSK Ελλάδος


Σχετικά άρθρα

EMA: Επανεξέταση φαρμάκου για τη διαχείριση του βάρους
Διερευνάται για τη μακροπρόθεσμη καρδιαγγειακή ασφάλεια
Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306 για τους πληγέντες της Θεσσαλίας
Πραγματοποιείται και διερεύνηση των ευρύτερων σχετικών αναγκών
Η Τεχνητή Νοημοσύνη σώζει από τις θανατηφόρες δοσολογίες των φαρμάκων
Σε εξέλιξη ερευνητικά projects εκατομμυρίων λιρών στη Βρετανία
Πανελλήνιος Σύλλογος Επισκεπτών Υγείας: Οδηγίες για τους κατοίκους της Θεσσαλίας
Στόχος η αποφυγή των διαρροϊκών επεισοδίων και τα λοιμώδη νοσήματα