Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


ΠΕΦ: Ενίσχυση του προϋπολογισμού και δίκαιη κατανομή των επιβαρύνσεων

4/10/2022 3:47:40 πμ
Αυτές είναι οι βασικές προτεραιότητες για τον κλάδο του φαρμάκου
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Με αφορμή τα δημοσιεύματα σχετικά με τη φαρμακευτική δαπάνη και τα τελευταία μέτρα, η ΠΕΦ -η οποία και συμμετείχε στην πρόσφατη συνάντηση που έγινε στο υπ. Υγείας- επισημαίνει πως είναι ξεκάθαρο ότι ο προϋπολογισμός της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα και δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών και τη χρηματοδότηση των νέων θεραπειών. Ακριβώς λόγω του χαμηλού προϋπολογισμού, όλες οι φαρμακοβιομηχανίες και κυρίως οι ελληνικές που διαθέτουν οικονομικά φάρμακα έφθασαν να επιβαρύνονται με τεράστια ποσά επιστροφών τα τελευταία χρόνια, όμως αυτό δημιουργεί εμπόδια στην υλοποίηση των επενδύσεων.

«Πάγια θέση της ΠΕΦ είναι ότι: Όποιος προκαλεί την αύξηση της δαπάνης θα πρέπει να επιβαρύνεται και ανάλογα, κάτι που δεν έγινε τα τελευταία χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό, τα νέα μέτρα διαχωρισμού της δαπάνης κινούνται στη σωστή και ακριβοδίκαιη κατεύθυνση. Παράλληλα, το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση έχει προχωρήσει στην υιοθέτηση μέτρων ελέγχου της συνταγογράφησης τα οποία θα πρέπει να λειτουργήσουν πιο γρήγορα και αποτελεσματικά. Είναι δεδομένο ότι μόνο από τον εξορθολογισμό της συνταγογράφησης κυρίως των νέων ακριβών θεραπειών μπορούν να εξοικονομηθούν 250 - 300 εκατ.€», αναφέρεται στην ανακοίνωση. 

Η ΠΕΦ σημειώνει ότι παλιά και οικονομικά φάρμακα, με μέση τιμή τα 8 ευρώ, επιβαρύνονται υπέρμετρα ώστε να καλύπτεται η αύξηση της δαπάνης που προκαλούν τα ακριβά φάρμακα και δηλώνει προς πάσα κατεύθυνση πως η μεταβολή των προϋπολογισμών εφόσον αποβεί σε βάρος των οικονομικών φαρμάκων, δεν είναι δυνατό να γίνει αποδεκτή. «Οι όποιες διορθώσεις χρειαστούν στο κομμάτι του κλειστού προϋπολογισμού θα γίνουν, αλλά ο κλειστός προϋπολογισμός θα ισχύσει και πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η χώρα μας θα έχει την κατανάλωση που της αναλογεί και όχι υπερκατανάλωση», σημείωσε ο υπ. Υγείας, Α. Πλεύρης.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Μεταξύ αυτών και ένα νέο ισχυρό αντιβιοτικό
Η Global Data προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 31,3%






Σχετικά άρθρα

Η ΕΛΕΑΝΑ συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ασθενών
Αφορά την εκστρατεία «Vote4Patients» για τις Ευρωεκλογές του 2024
Νέοι φόροι για τα προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης
Καθορίζονται στο πρόσφατο νομοσχέδιο του υπ. Υγείας
Δώδεκα νέα φάρμακα 12 έρχονται στην Ε.Ε.
Μεταξύ αυτών και ένα νέο ισχυρό αντιβιοτικό