Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Παράταση πήρε η Επιτροπή Τιμών

15/2/2018 11:31:22 πμ
Συνεδριάζει για τις τιμές 307 νέων φαρμάκων
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Στην τιμολόγηση νέων σκευασμάτων προχώρησε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.), με βάση τα αιτήματα των φαρμακευτικών εταιρειών που αφορούν στο τελευταίο τρίμηνο του 2017.


H τελευταία ανάρτηση με τα 144 νέα σκευάσματα έρχεται περίπου 10 μέρες μετά την πρώτη ανάρτηση άλλων 163 νέων φαρμάκων, τα οποία αφορούσαν επίσης αιτήματα των εταιρειών του τρίτου τριμήνου. Από τα συνολικά λοιπόν 307 σκευάσματα, τα περισσότερα είναι γενόσημα, ενώ υπάρχουν και νέα βιοομοειδή αλλά και σημαντικά καινοτόμα σκευάσματα, για τον HIV, τον καρκίνο, την πολλαπλή σκλήρυνσησπάνιες παθήσεις κ.ά.

 

Επισημαίνεται ότι κατά τη δημοσιοποίηση των αρχικών πινάκων που αιτούνταν τιμές είχαν περιληφθεί 330 σκευάσματα, όμως η τιμολόγηση αφορά τελικά 23 λιγότερα.


Η σκυτάλη πλέον περνά στην Επιτροπή Τιμών του υπουργείου Υγείας, η οποία αν και επισήμως έχει καταργηθεί με βάση τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις, φαίνεται ότι παίρνει παράταση «ζωής», τουλάχιστον συγκυριακά.


Πιθανότατα το υπουργείο επέλεξε να διατηρήσει την Επιτροπή μόνο για τα αιτήσεις που υποβλήθηκαν έως το τέλος του 2017, όταν δηλαδή δεν είχε θεσμοθετηθεί η κατάργησή της.


Υπενθυμίζεται ότι η ανακοίνωση της κατάργησης της επιτροπής είχε προκαλέσει την αντίδραση των φαρμακευτικών εταιρειών, καθώς εκτιμούν πως στην πράξη θα ενισχυθεί η αδιαφάνεια και θα προκληθούν «πρόσθετα προβλήματα στον ευαίσθητο τομέα της τιμολόγησης και ανατιμολόγησης των φαρμακευτικών προϊόντων».


Πάντως εφόσον τεθεί σε ισχύ το νέο καθεστώς, κατά το οποίο ο Ε.Ο.Φ.θα είναι ο κύριος υπεύθυνος της τιμολόγησης φαρμάκων, εκτιμάται ότι θα αφορά τις διαδικασίες από 1η Ιανουαρίου 2018. Προκειμένου δε να διασφαλιστεί και ο ανοικτός δίαυλος με τη φαρμακοβιομηχανία σχετικά με την τιμολόγηση, εξετάζεται η δημιουργία ενός οργάνου, στο πλαίσιο του Ε.Ο.Φ., στο οποίο θα είναι παρόντες και εκπρόσωποι της αγοράς.

Πληροφορίες από εδώ.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η φαρμακοβιομηχανία με τη σύμφωνη γνώμη του υπ. Υγείας αλλάζει τον χάρτη των συνταγογραφούμενων φαρμάκων
Το lixisenatide της Sanofi φάνηκε να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου






Σχετικά άρθρα

EFPIA: Παρά τις βελτιώσεις, η φαρμακευτική νομοθεσία έχει πολύ δρόμο να διανύσει για να γίνει η Ευρώπη ανταγωνιστική στα φάρμακα
Η Nathalie Moll απαντά στην ψηφοφορία της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Τα νέα φάρμακα που λανσάρονται στην Αμερική έρχονται στην Ευρώπη με το… σταγονόμετρο
Σύμφωνα με τον Thomas Schneider, Senior Vice President Commercial & Consulting Services EMEA, IQVIA