Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

Παγκόσμια Ημέρα Υγιεινής Χεριών

6/5/2025 4:41:48 μμ
Το 50% των νοσοκομειακών λοιμώξεων μπορούν να προληφθούν
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η Μικροβιακή Αντοχή (ΜΑ), μία από τις σημαντικότερες απειλές για τη Δημόσια Υγεία, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό παγκοσμίως στις λοιμώξεις που συνδέονται με τη φροντίδα υγείας και κυρίως τις νοσοκομειακές λοιμώξεις (ΝΛ). Οι λοιμώξεις αυτές μπορούν να προληφθούν σε ποσοστό έως και 70%, ενώ η κατάλληλη υγιεινή των χεριών προλαμβάνει έως και το 50% από αυτές.

Με αφορμή την 17η επέτειο της Παγκόσμιας Ημέρας για την Υγιεινή των Χεριών, ο ΕΟΔΥ υπενθυμίζει βασικές οδηγίες προς τους επαγγελματίες υγείας και το κοινό. Ειδικότερα:


  1. Τα ιατρικά γάντια χρησιμοποιούνται στη φροντίδα υγείας και ορίζονται ως γάντια μιας χρήσης, προορισμένα για την εκτέλεση ιατρικών διαδικασιών και παρεμβάσεων. Όταν χρησιμοποιούνται για μια ιατρική παρέμβαση, πρέπει αμέσως μετά να αφαιρούνται και να γίνεται υγιεινή των χεριών σύμφωνα με τις «5 Στιγμές για την Υγιεινή Χεριών» του Π.Ο.Υ.
  2. Ανεξάρτητα από τη χρήση γαντιών, η υγιεινή των χεριών την κατάλληλη στιγμή και με τον σωστό τρόπο εξακολουθεί να είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέτρα και έως το 2026, η παρακολούθηση της συμμόρφωσης στην υγιεινή των χεριών θα πρέπει να καθιερωθεί ως βασικός εθνικός δείκτης για τα νοσοκομεία. Έως τώρα, αυτό γίνεται από το 68% των χωρών.
  3. Η υπερβολική χρήση γαντιών συμβάλλει σημαντικά στον όγκο των απορριμμάτων. Η υγιεινή των χεριών παραμένει ο αποτελεσματικότερος, οικονομικότερος και πιο εύκολος τρόπος για τη μείωση των ΝΛ και συνεπώς της ΜΑ, ενώ η συμμόρφωση των επαγγελματιών υγείας σε αυτή αποτελεί μία μεγάλη πρόκληση για τα Προγράμματα Πρόληψης και Ελέγχου Λοιμώξεων.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Και υπενθυμίζει τις ανεκπλήρωτες ανάγκες τους
Εμβολιασμός για Όλους – Εφικτός Ανθρώπινος Στόχος






Σχετικά άρθρα

Παγκόσμια Ημέρα 'Aσθματος
«Δώσε ανάσα σε όλους: Πρόσβαση στα εισπνεόμενα φάρμακα για κάθε ασθενή!»
Το νέο ενδορρινικό εμβόλιο γρίπης στην Ελλάδα εντός του 2025
Η σύσταση από τον επαγγελματία υγείας είναι ο ισχυρότερος προβλεπτικός παράγοντας για το αν ένας ασθενής θα εμβολιαστεί
Ελληνικός Χάρτης Σπανίων Παθήσεων: Μία πλατφόρμα ορόσημο για την Ελλάδα
Ένα καινοτόμο ψηφιακό εργαλείο ενημέρωσης, ενδυνάμωσης και διασύνδεσης ασθενών και επαγγελματιών υγείας
Στην ανάπτυξη ενός καθολικού εμβολίου επενδύουν οι ΗΠΑ
Η έρευνα τρέχει από επιστήμονες που κατέχουν κυβερνητικές παθήσεις