Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου

4/2/2009
Τρία στοιχήματα: εντοπισμός της νόσου πριν από την εμφάνισή της, πρώιμη διάγνωση και εξατομικευμένη θεραπεία
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Παγκόσμια Hμέρα κατά του Kαρκίνου η 4η Φεβρουαρίου και τα τρία στοιχήματα της επιστήμης για τον καρκίνο (εντοπισμός της νόσου πριν από την εμφάνισή της, πρώιμη διάγνωση και εξατομικευμένη θεραπεία) εξακολουθούν να έχουν έναν και μόνο στόχο: την καλύτερη επιβίωση του ασθενούς.

Παγκόσμια Hμέρα κατά του Kαρκίνου η 4η Φεβρουαρίου και τα τρία στοιχήματα της επιστήμης για τον καρκίνο (εντοπισμός της νόσου πριν από την εμφάνισή της, πρώιμη διάγνωση και εξατομικευμένη θεραπεία) εξακολουθούν να έχουν έναν και μόνο στόχο: την καλύτερη επιβίωση του ασθενούς. «Η αύξηση της επιβίωσης των ασθενών με καρκίνο είναι ο άξονας γύρω από τον οποίο κινούνται όλες οι προσπάθειες της επιστήμης», αναφέρει ο πρόεδρος της Εταιρείας Ογκολόγων - Παθολόγων Ελλάδας, Δημήτρης Μπαφαλούκος.

 

Οι ερευνητές περιμένουν πολλά από τη Μοριακή Βιολογία: «Η ιδανική θεραπεία είναι εκείνη που προσαρμόζεται στον κάθε άρρωστο. Κάθε μέρα που περνά γίνεται κι ένα βήμα προς τη διερεύνηση της δομής των καρκινικών κυττάρων. Η δομή αυτή είναι διαφορετική από ασθενή σε ασθενή, ακόμη κι όταν μιλάμε για την ίδια μορφή καρκίνου». Στο τέλος αυτής της προσπάθειας θα μπορούν να παρασκευάζονται αντικαρκινικά φάρμακα που θα αποτελούν στοχευμένη θεραπεία για τον κάθε ασθενή.

 

Μέχρι τότε, η Ογκολογία προσπαθεί -με τη βοήθεια της τεχνολογίας- να διαγιγνώσκει τον καρκίνο όσο πιο νωρίς γίνεται ώστε να μπορεί να τον αντιμετωπίσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Όσο πιο πρώιμο είναι το στάδιο της νόσου τη στιγμή της διάγνωσης τόσο πιο αισιόδοξα είναι τα προγνωστικά για την επιβίωση των ασθενών. Γι’ αυτό το σκοπό «δουλεύουν» καθημερινά οι νέες τεχνολογίες, τα εξελιγμένα «ευαίσθητα» διαγνωστικά τεστ και οι μέθοδοι απεικόνισης του ανθρώπινου σώματος.

Βέβαια, αυτό που ιδανικά επιδιώκουν οι ογκολόγοι όλου του κόσμου είναι να εντοπίζουν τον καρκίνο πριν καν εμφανιστεί. Δεν είναι ακόμη εφικτό, αλλά δεν ανήκει και εντελώς στη σφαίρα της φαντασίας: ο γονιδιακός έλεγχος που ήδη εφαρμόζεται για την αναγνώριση κληρονομικών παθήσεων όπως η μεσογειακή αναιμία, μπορεί να αποτελέσει την απάντηση και για τον καρκίνο. Όπως εξηγεί ο κ. Μπαφαλούκος, «με τον έλεγχο του γονιδιώματος θα μπορούμε να εκτιμήσουμε τη γενετική προδιάθεση για καρκίνο ή να εντοπίσουμε τυχόν μεταλλάξεις σε γονίδια “ύποπτες” για καρκινογένεση. Με την κατάλληλη γονιδιακή θεραπεία θα μπορούμε να εξαλείφουμε τα προβληματικά γονίδια, προλαμβάνοντας έτσι την εκδήλωση της νόσου».

 

Οι επιστήμονες ελπίζουν πως κάτι από τα παραπάνω θα έχει επιτευχθεί μέσα στα επόμενα χρόνια, καθώς οι προβλέψεις για τα κρούσματα καρκίνου είναι δυσοίωνες: Μέσα στην επόμενη δεκαετία τα νέα περιστατικά παγκοσμίως θα έχουν αυξηθεί ως και 50% σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία: 16 εκατομμύρια νέοι ασθενείς κάθε χρόνο, από 10,9 εκατομμύρια που ήταν το 2002. Από αυτούς, περισσότεροι από 3 εκατομμύρια είναι Ευρωπαίοι. Σήμερα οι καρκινοπαθείς σε όλο τον κόσμο ξεπερνούν τα 24 εκατομμύρια.

 

Όσο για τη χώρα μας, σύμφωνα με τον κ. Μπαφαλούκο, «σε ερευνητικό επίπεδο ακόμη και παρά την έλλειψη κρατικής χρηματοδότησης, η δουλειά των Ελλήνων επιστημόνων έχει μια καλή θέση στη διεθνή βιβλιογραφία».

Κατά τα άλλα, οι Έλληνες εξακολουθούν σε μεγάλο βαθμό να αδιαφορούν για την πρόληψη του καρκίνου ενώ η παροχή υπηρεσιών στους καρκινοπαθείς παρουσιάζει σοβαρές ελλείψεις. Όπως το θέτουν οι Έλληνες ογκολόγοι, τα… τρέχοντα στοιχήματα της Ελλάδας είναι «η οργάνωση της περίθαλψης του καρκινοπαθούς και η αντιμετώπιση του κάθε αρρώστου από ειδικούς».

 

Οι χρυσοί κανόνες πρόληψης του καρκίνου

 

Διακοπή του καπνίσματος: Το κάπνισμα σχετίζεται με 25% έως 30% των περιστατικών καρκίνου

 

Πρόληψη της παχυσαρκίας: Τα παραπανίσια κιλά έχουν συσχετιστεί με τον καρκίνο του παχέος εντέρου, του μαστού, του ενδομητρίου, του νεφρού και του οισοφάγου

 

Ασκηση: Μπορεί να προλάβει τον καρκίνο του παχέος εντέρου, μειώνει τον κίνδυνο για άλλες μορφές της νόσου

 

Υγιεινή διατροφή: Φρούτα και λαχανικά «θωρακίζουν» τον οργανισμό έναντι πολλών μορφών καρκίνου

 

Περιορισμός του αλκοόλ: Όχι πάνω από 20 γραμμάρια ημερησίως για τους άνδρες, μέχρι 10 για τις γυναίκες

 

Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο: Η ηλιακή ακτινοβολία είναι η κύρια αιτία καρκίνου του δέρματος

 

Εμβολιασμός: Κατά των ιών που ευθύνονται για τον καρκίνο του ήπατος και του τραχήλου της μήτρας


 

Πηγή: «Ελεύθερος Τύπος» 


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου εθνικού προγράμματος «Προλαμβάνω»
Με θέμα την πολιτική υγείας για τον καρκίνο






Σχετικά άρθρα

Ανακλήθηκε παρτίδα του Physiomer Baby
Ανακοινώσεις από τον ΕΟΦ
Όγκοι της υπόφυσης: Πού πρέπει να στοχεύει η χειρουργική θεραπεία;
Σύμφωνα με νέα μελέτη από τα Πανεπιστήμια Κέιμπριτζ και Λονδίνου
MERCK: Παρουσίασε νέα θετικά δεδομένα για τα δισκία κλαδριβίνης
Για τους ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση
Ένα καινοτόμο φάρμακο για το κοινωνικό άγχος βρίσκεται σε κλινικές μελέτες
Είναι ρινικό σπρέι με ταχεία δράση που λαμβάνεται "on demand"