Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας: Καθεμία στηρίζει την οικογένεια, την κοινωνία και την οικονομία

9/3/2021 5:36:49 μμ
Και ο φαρμακοποιός μπορεί να βρίσκει λύσεις για την υγεία, το ευ ζην και την ομορφιά της
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η  Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας βρίσκει τις περισσότερες γυναίκες ανά τον κόσμο να πρέπει να ανταποκριθούν σε πολλαπλούς ρόλους έχοντας υποστεί την επιπλέον επιβάρυνση που έχει δημιουργήσει η πανδημία και τα lockdowns. Εργαζόμενες, νοικοκυρές, μητέρες, φοιτήτριες, γιαγιάδες, είναι όλες και καθεμία ξεχωριστά σημαντικός κρίκος σε μια αλυσίδα που στηρίζει την οικογένεια, την κοινωνία και την οικονομία. Το λιγότερο που μπορεί να κάνει ένας επαγγελματίας Υγείας όπως είναι ο φαρμακοποιός είναι να τις στηρίζει και να τις βοηθάει να βρίσκουν λύσεις για την υγεία, το ευ ζην και την ομορφιά τους. Μία από τις πλέον σημαντικές περιόδους που κρύβει αρκετές προκλήσεις για το γυναικείο πληθυσμό είναι αναμφίβολα η μέση ηλικία κατά την οποία η πλειονότητα των γυναικών έχει σταδιακά μπει στη φάση της εμμηνόπαυσης. Πρόκειται για μια χρονική περίοδο που συνοδεύεται από τον τερματισμό της αναπαραγωγικής δυνατότητας και από συμπτώματα που προκαλούνται από τη σταδιακή μείωση των οιστρογόνων στο 80-85% των γυναικών.

 

Τα συμπτώματα αυτά ποικίλλουν σε αριθμό και ένταση, ενώ κάθε γυναίκα θα εμφανίσει διαφορετικούς συνδυασμούς ενοχλήσεων που θα επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής της λιγότερο ή περισσότερο. Ο ρόλος του φαρμακοποιού στην καλύτερη διαχείριση αυτών των συμπτωμάτων δεν μπορεί παρά να είναι υποστηρικτικός και βοηθητικός. Πάντα φυσικά με τη σύμφωνη γνώμη του γυναικολόγου που παρακολουθεί τη γυναίκα, ο φαρμακοποιός έχει στη διάθεσή του δεκάδες προϊόντα για να ανακουφίσει την πελάτισσά του από αυτές τις ενοχλήσεις. Δείτε εδώ τα σκευάσματα που μπορείτε να προτείνετε.

Συμπτώματα Εμμηνόπαυσης

Τα συμπτώματα αυτής της περιόδου είναι: Εξάψεις, νυχτερινές εφιδρώσεις, αίσθημα ψύχους μετά τις εφιδρώσεις, διακοπτόμενος ύπνος με διαταραχές. Κεφαλαλγίες ή ημικρανίες και πόνοι στην κοιλιά, στην πλάτη, στη μέση και στο στήθος, αρθραλγίες, μυαλγίες. Αύξηση του σωματικού βάρους και του λιπώδους ιστού (συσσώρευση λίπους) στην κοιλιά. Νευρικότητα και ευερεθιστότητα, διαταραχές συναισθήματος, ευμετάβλητη διάθεση, φοβίες, κατάθλιψη. Διαταραχές και απώλεια μνήμης, αδυναμία συγκέντρωσης και προσήλωσης σε μια εργασία. Έλλειψη ενεργητικότητας. Κολπική ξηρότητα, δυσπαρευνία, διαταραχές ουροποιητικού, συχνές κολπίτιδες και ουρολοιμώξεις, σημαντική ελάττωση της libido. Διαταραχές στο δέρμα, εμφάνιση ρυτίδων, ξηρότητα, δερματίτιδες. Επιπλέον, παρατηρείται αύξηση της ανεπιθύμητης τριχοφυΐας στο πρόσωπο, στις θηλές των μαστών και στη μέση γραμμή του σώματος και ελάττωση της επιθυμητής τριχοφυΐας στο τριχωτό της κεφαλής, σε μασχάλες και στην περιγεννητική περιοχή. Ταχυκαρδίες και έντονο αίσθημα παλμών, αρτηριακή υπέρταση.

 

Η συμβουλή του φαρμακοποιού

Τα προϊόντα που απευθύνονται σε γυναίκες στην εμμηνόπαυση αφορούν την ανακούφιση από τα ενοχλητικά συμπτώματα. Από τα συνταγογραφούμενα φάρμακα, προτείνεται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (Θ.Ο.Υ.) που στοχεύει στην αποκατάσταση των οιστρογόνων και άρα αντιμετωπίζει τα συμπτώματα αποτελεσματικά και συνολικά. Η επιλογή τέτοιων σκευασμάτων γίνεται αυστηρά με τη συμβουλή του θεράποντα ιατρού, αφού ελέγξει το οικογενειακό και ατομικό ιστορικό, καθώς οικογενειακά περιστατικά κακοήθειας αποτελούν αντένδειξη χρήσης ορμονών, ενώ σε κάθε περίπτωση δεν συνιστάται η χρήση τους πέρα από τα 5 έτη.


'Aλλες περιπτώσεις μπορεί να απαιτούν τη συνταγογράφηση αντικαταθλιπτικών σε χαμηλή δόση για να αντιμετωπιστούν οι διαταραχές του συναισθήματος και η κατάθλιψη, καθώς και φαρμάκων για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Πέρα από την αγωγή του γιατρού, ο φαρμακοποιός μπορεί να προτείνει: Συμπληρώματα διατροφής με συστατικά που ρυθμίζουν μη φαρμακευτικά τις ορμόνες της γυναίκας που συνεχώς μειώνονται και υπόσχονται δράση κατά των συμπτωμάτων συνολικά. Επίσης σκευάσματα που συνδυάζουν ουσίες με δράση κατά των εξάψεων σε συνδυασμό με ήπια αντικαταθλιπτικά βότανα για την αντιμετώπιση των ψυχολογικών και νευρολογικών διαταραχών, όπως εναλλαγές διάθεσης, αϋπνίες κτλ.


Τέλος, κυκλοφορούν και προϊόντα που συνδυάζουν πολύτιμες βιταμίνες και μέταλλα που οι περισσότερες, αν όχι όλες, εμμηνοπαυσιακές γυναίκες έχουν ανάγκη, όπως σίδηρος, φυλλικό οξύ, ωμέγα 3, ασβέστιο και βιταμίνες Β12 και D. Ο φαρμακοποιός μπορεί επίσης να προτείνει μια σειρά προϊόντων φαρμακείου για την ενυδάτωση του κόλπου, την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης αλλά και πολλά από τα καλλυντικά που κυκλοφορούν για τη φροντίδα του προσώπου, του σώματος, των μαλλιών και των χεριών. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

24/4/2024 12:47:30 πμ«MSD Gives back»
Οι εργαζόμενοί της υλοποίησαν 18 εθελοντικές δράσεις σε 6 μεγάλες ελληνικές πόλεις
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αιμορροφιλίας






Σχετικά άρθρα

MERCK: Παρουσίασε νέα θετικά δεδομένα για τα δισκία κλαδριβίνης
Για τους ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση
Ένα καινοτόμο φάρμακο για το κοινωνικό άγχος βρίσκεται σε κλινικές μελέτες
Είναι ρινικό σπρέι με ταχεία δράση που λαμβάνεται "on demand"
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού 2024
«Τα εμβόλια είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας»
Υπ. Υγείας: Συστάσεις για την προστασία των πολιτών από την αφρικανική σκόνη
Αποφεύγεται η σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους