Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα

Οι 6 θεμελιώδεις αρχές λειτουργίας και ανάπτυξης των φαρμακείων
Από τον Γιάννη Δαγρέ, β' αντιπρόεδρο ΠΦΣ & Ταμία ΦΣΑ
ΦΣΔ:
Επίσημη ανακοίνωση για τη θέση στάθμευσης μπροστά στα φαρμακεία
Πόσους φαρμακοποιούς χρειαζόμαστε στην Ελλάδα;
Μελέτη στο επιστημονικό περιοδικό «The Lancet» αποκαλύπτει

Π.Ο.Υ.: Συνιστά το φάρμακο baricitinib για τη νόσο COVID-19

19/1/2022 6:25:28 μμ
Σε συνδυασμό με κορτικοστεροειδή
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Στην ισχυρή σύσταση του JAK αναστολέα baricitinib σε συνδυασμό με κορτικοστεροειδή για ασθενείς με σοβαρή ή κρίσιμη Covid-19 κατέληξε η Ομάδα Ανάπτυξης Κατευθυντήριων Οδηγιών (Guideline Development Group -GDG) του Π.Ο.Υ, στην 8η επικαιροποίηση των Κατευθυντήριων οδηγιών την 13η Ιανουαρίου 2022, η οποία δημοσιεύτηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό British Medical Journal (BMJ). 

Το baricitinib είναι μικρομοριακός ανοσοκατασταλτικός παράγοντας, αναστολέας των κινασών JAK1 και JAK2. Είναι ήδη εγκεκριμένο για τη θεραπεία της ενεργούς ρευματοειδούς αρθρίτιδας και για τη θεραπεία της μέτριας έως σοβαρής ατοπικής δερματίτιδας σε ενήλικες. Ως φαρμακευτικός παράγοντας τροποποιεί την πορεία της Covid-19 εμποδίζοντας την είσοδο του ιού στα κύτταρα του οργανισμού και αναστέλλοντας τον καταρράκτη κυτταροκινών που προκαλεί την υπερφλεγμονώδη αντίδραση στις σοβαρές μορφές του συνδρόμου. Οι δράσεις αυτές είναι εφικτές με την εγκεκριμένη δοσολογία του baricitinib.

Σύμφωνα με τους ιατρούς του ΕΚΠΑ, η σύσταση βασίστηκε πρωτίστως στη θετική σχέση οφέλους/κινδύνου για τους ασθενείς με σοβαρή ή κρίσιμη Covid-19 που απορρέει από τις ενδείξεις ελάττωσης της θνησιμότητας και της διάρκειας της νοσηλείας, σε συνδυασμό με την απουσία παρατήρησης σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών. Η GDG θεωρεί την εφαρμογή της θεραπείας εφικτή για το μεγαλύτερο μέρος του γενικού πληθυσμού, ενώ συνιστά την εξατομικευμένη προσέγγιση για ομάδες που δεν συμπεριλήφθηκαν στις μελέτες, όπως τα παιδιά. H χορήγηση του baricitinib γίνεται από του στόματος ή μέσω του ρινογαστρικού σωλήνα. Η επικαιροποιημένη οδηγία συνιστά το baricitinib εναλλακτικά με τους αναστολείς της ιντερλευκίνης 6 (IL6). Οι δύο φαρμακευτικοί παράγοντες έχουν παρόμοια αποτελέσματα, ενώ η ταυτόχρονη χορήγηση και των δύο δεν συνιστάται.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Την Τετάρτη 11 Μάϊου, 18:30-19:30 live στο FB


Σχετικά άρθρα

MSD: Έρευνα για την επίδραση της πανδημίας
Στο εμβολιαστικό πρόγραμμα των παιδιών
Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία: Έκκληση προς τα ασφαλιστικά ταμεία
Να χορηγούν σύγχρονες προθέσεις τεχνητών μελών
EMA: Η μικροβιακή αντοχή κοστίζει στην Ε.Ε. 1,5 δισ. ευρώ το χρόνο
Κατευθυντήριες οδηγίες για την ανάπτυξη νέων αντιβιοτικών δημοσιεύει ο Οργανισμός