Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επιχειρείν

Π.Ε.Φ.: "Σερνόμαστε σε διαγωνισμούς εκβιαζόμενοι"

12/12/2014 10:06:58 πμ
Ολοκληρώθηκε ο πρώτος διαγωνισμός για τις δραστικές των νοσοκομείων
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Ολοκληρώθηκε ο πρώτος διαγωνισμός για τις 20 δραστικές ουσίες για τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, ύψους 33.7 εκατ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε αργά το απόγευμα της Πέμπτης η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας.

Ωστόσο, οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας κάνουν λόγο «για μια αδιαφανή και παράνομη διαδικασία, η οποία εξωθεί στα άκρα τις ελληνικές επιχειρήσεις, προκειμένου να συμμετάσχουν στην παρανομία αυτή, σε διαφορετική περίπτωση θα χάσουν τα εργοστάσιά τους, ενώ θα απολεσθούν και 3.000 θέσεις εργασίας».

Η ανακοίνωση της Ε.Π.Υ.

Η ανακοίνωση της Ε.Π.Υ. και του προέδρου της κ. Χρήστου Γιάνναρη, με την οποία ανακοινώθηκε η θετική έκβαση του πρώτου διαγωνισμού για τις 20 δραστικές ουσίες στο ΕΣΥ, έχει ως εξής:

 

«Σήμερα, στην Επιτροπή Προμηθειών Υγείας (Ε.Π.Υ.) ολοκληρώθηκε με επιτυχία η διαδικασία αποσφράγισης των προσφορών, με ηλεκτρονικό τρόπο, του πρώτου Διεθνούς Ηλεκτρονικού Διαγωνισμού – Συμφωνία Πλαίσιο, για την προμήθεια φαρμάκου, είκοσι (20) δραστικών ουσιών, για τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, προϋπολογισμού 33.7 εκατ. ευρώ.

Είναι ο πρώτος κεντρικός διαγωνισμός που διενεργείται στον τομέα της υγείας μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΕΣΗΔΗΣ (Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων).

Όπως είναι γνωστό και στα πλαίσια του εκσυγχρονισμού του συστήματος των κρατικών προμηθειών, η εφαρμογή της συγκεκριμένης ηλεκτρονικής διαδικασίας για τη διενέργεια διαγωνισμών από τους φορείς του ελληνικού δημοσίου είναι πλέον υποχρεωτική από 1.10.2014.

Η συμμετοχή είκοσι πέντε (25) εταιριών στον πρώτο Διεθνή Ηλεκτρονικό Διαγωνισμό, για την προμήθεια φαρμάκων, που διεξάγεται στη χώρα μας αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της εμπιστοσύνης της αγοράς στο Ελληνικό Δημόσιο και δείγμα της αποτελεσματικής προσαρμογής των διαδικασιών του δημόσιου τομέα στις προκλήσεις της ηλεκτρονικής εποχής».

Η αντίδραση της Π.Ε.Φ.

Ο πρόεδρος της Π.Ε.Φ. κ. Θεόδωρος Τρύφων, σχολιάζοντας το διαγωνισμό, υπογραμμίζει ότι εξετάζουμε όλες τις νομικές παραμέτρους αναφορικά με το θέμα και προσθέτει: «η Π.Ε.Φ. είναι υπέρ της διαφάνειας και υπέρ των οικονομικότερων και ποιοτικότερων φαρμάκων, αρκεί να διασφαλίζεται η ποιότητα των σκευασμάτων και η επάρκεια της αγοράς».


Ο αντιπρόεδρος της Π.Ε.Φ. κ. Δημήτρης Δέμος, αναφέρει στο onmed.gr ότι «ο διαγωνισμός αυτός, έχει γίνει με εντελώς αδιαφανή κριτήρια και όπως έχει τονίσει πολλές φορές η Ένωση και τα μέλη της, πρόκειται για μία παράνομη διαδικασία, για την οποία έχουμε προσφύγει στα Δικαστήρια, ενώ έχουν ασκηθεί και ασφαλιστικά μέτρα». Υπάρχουν κρίσιμα ερωτήματα στην προκειμένη περίπτωση –συνεχίζει– όπως με ποια κριτήρια βγήκαν αυτές οι 20 δραστικές ουσίες, βάση του τζίρου για παράδειγμα, βάση του πλήθους των εταιρειών που συμμετέχουν και τελικά πώς προέκυψαν οι ποσότητες που θα προμηθεύσουν τα νοσοκομεία. Ο πρόεδρος της Ε.Π.Υ., υπογραμμίζει ο κ. Δέμος συνεχίζει να παρανομεί, αφού του έχουμε επισημάνει ότι η διαδικασία αυτή είναι εκτός Ε.Ε., και συνεχίζει να λειτουργεί με ακροβατισμούς και να εξυπηρετεί τις δικές του εταιρείες. «Συμμετέχουμε στην διαγωνιστική διαδικασία, διότι δεν μπορούμε να ρισκάρουμε να χάσουμε τα εργοστάσιά μας και να χαθούν παράλληλα 3.000 θέσεις εργασίας. Ουσιαστικά σερνόμαστε σε διαγωνισμούς εκβιαζόμενοι» καταλήγει ο κ. Δέμος.

 


Να σημειωθεί ότι μετά την ανακοίνωση των ονομάτων και το άνοιγμα των φακέλων, θα ακολουθήσει ο έλεγχος των προδιαγραφών και στην συνέχεια η Ηλεκτρονική Δημοπρασία, από την οποία θα προκύψει ο τελικός μειοδότης για την κάθε δραστική ουσία.


 

Πηγή: onmed.gr

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Για τη θεραπεία της ενεργού μέτριας έως σοβαρής διαπυητικής ιδρωταδενίτιδας






Σχετικά άρθρα

Αύξηση της εγχώριας αγοράς καλλυντικών αναμένεται το 2024-2025
Η κλαδική μελέτη της ICAP CRIF την υπολογίζει στο 3-4%
Pharma Center: Επιτυχημένο το σεμινάριο της Health Aid στη Θεσσαλονίκη
Η εταιρεία διοργανώνει αντίστοιχες εκδηλώσεις στην υπόλοιπη Ελλάδα και στην Αθήνα
STOP από 20 μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες στο ChatGPT
Φοβούνται διαρροή κρίσιμων δεδομένων στους ανταγωνιστές τους
Αnalytica 2024: Δύο ελληνικές εταιρείες στην κορυφαία Διεθνή Έκθεση
Η μεγαλύτερη και σημαντικότερη έκθεση για την εργαστηριακή τεχνολογία, ανάλυση και βιοτεχνολογία στην Ευρώπη