Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επιχειρείν

Π.Ε.Φ.: «Η κυβέρνηση μας απειλεί με αφανισμό»

13/1/2011
Αντίθετη η φαρμακοβιομηχανία στη συνταγογράφηση βάσει δραστικής ουσίας
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Κατεβάζουν τη... λευκή σημαία και ετοιμάζονται για μάχη χαρακωμάτων οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, με casus beli τις επικείμενες αλλαγές στη συνταγογράφηση.

 

«Ή θα επιβιώσει και θα αναπτυχθεί η ελληνική φαρμακοβιομηχανία ή η κυβέρνηση θα οδηγήσει τον κλάδο στον αφελληνισμό». Αυτό το δίλημμα έθεσαν οι 49 ελληνικών συμφερόντων φαρμακοβιομηχανίες της χώρας, που λειτουργούν 25 εργοστάσια παραγωγής, απασχολώντας άμεσα 5.500 ανθρώπους.

 

Εταιρείες όπως η Alapis, η DEMO, η ΕΛΠΕΝ, η Famar της οικογένειας Μαρινόπουλου, η Frezyderm, η Galenica, η Kleva, η Pharmathen κ.ά., δια μέσου της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (Π.Ε.Φ.) άνοιξαν μέτωπο με το υπουργείο Υγείας, προειδοποιώντας ότι με τις επικείμενες αποφάσεις του δίνει την αγορά στις πολυεθνικές και οδηγεί τις εγχώριες βιομηχανίες στον αφανισμό. «Η επιβίωση και ανάπτυξη της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας είναι πολιτική απόφαση. Αλλιώς θα αφελληνίσουμε την αγορά», ήταν η δήλωση του κ. Μάρκου Ολλανδέζου, γενικού διευθυντή της Π.Ε.Φ., σε ενημερωτική συνάντηση με τους δημοσιογράφους.

 

Τα «τύμπανα του πολέμου» σήμαναν οι προθέσεις του υπουργείου για συνταγογράφηση των φαρμάκων με την επιστημονική ονομασία τους (δραστική), έναντι της τωρινής εμπορικής. Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με τους φαρμακοβιομήχανους, θα φέρει μαζικές εισαγωγές μη επώνυμων φαρμάκων από τρίτες χώρες και χρήση ακριβότερων σκευασμάτων που μακροπρόθεσμα θα οδηγήσει σε αύξηση των δαπανών υγείας και επιβάρυνση νοσοκομείων και ταμείων. Γι' αυτό και οι ελληνικές εταιρείες ζητούν τη στήριξη των επώνυμων φαρμάκων generics από το υπουργείο Υγείας.

 

Οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες παράγουν γενόσημα (generics) επώνυμα φάρμακα, «παλαιά, φθηνά, ποιοτικά και καταξιωμένα φάρμακα», όπως τόνισαν χαρακτηριστικά και όχι πρωτότυπα, τα οποία είναι σημαντικά ακριβότερα και τα τελευταία χρόνια κατακλύζουν τη συνταγογραφία κυρίως των νοσοκομείων.

 

«Είχαμε κέρδη τα προηγούμενα χρόνια, οπότε αντέχουμε μια – δυο κακές χρονιές. Να διεκδικήσουμε όμως επί ίσοις όροις μερίδια αγοράς στο νέο σκηνικό που διαμορφώνεται», σημείωσε ο κ. Θόδωρος Τρύφων, αντιπρόεδρος της Π.Ε.Φ. και αντιπρόεδρος της εταιρείας ΕΛΠΕΝ. Ο ίδιος συμπλήρωσε πως εάν το υπουργείο Υγείας με τις αποφάσεις του αποστραγγίσει την ελληνική φαρμακοβιομηχανία, τότε αρχικά οι εταιρείες θα κάνουν μειώσεις εξόδων, δεν θα προβαίνουν σε προσλήψεις και εντέλει θα πάψουν να υπάρχουν.

 

Εάν δεν στηριχθεί ο κλάδος, επενδύσεις της τάξης των 200 εκατ. ευρώ στην τριετία θα είναι στον «αέρα», αφού μεταξύ άλλων 6 νέα εργοστάσια είναι σήμερα στη φάση της υλοποίησης. Και όπως τόνισαν από την διοίκηση της Π.Ε.Φ. «εάν ένα φάρμακο που σήμερα κοστίζει 7 ευρώ πέσει στα 2 ευρώ, εμείς θα σταματήσουμε την παραγωγή και θα αρχίσουμε τις εισαγωγές».

 

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της Pharmathen, κ. Βασίλης Κάτσος, οι ελληνικές εταιρείες δεν έχουν από πίσω τους στην στήριξη πολυεθνικών κολοσσών με πακτωλό χρημάτων, οι οφειλές του δημοσίου απέναντι τους φθάνουν το 1,2 δισ. ευρώ και έχουν ακόμη μικρή εξαγωγική δραστηριότητα και ανελαστικές δαπάνες, έναντι των ξένων εταιρειών. Υπολογίζεται, δε πως η αξία των ελληνικών εξαγωγών φαρμάκων ανέρχεται ετησίως σε 250 εκατ. ευρώ.

 

Το φάρμακο αποτελεί το 30% των συνολικών δαπανών υγείας, οι οποίες ανέρχονται συνολικά σε 6,5 δισ. ευρώ, και στις εγχώριες βιομηχανίες αντιστοιχεί το 15% αυτού, δηλαδή «παράγουν» 800 εκατ. ευρώ ετησίως.

 

Εξάλλου, στο Μνημόνιο προβλέπεται μείωση των δαπανών υγείας κατά 2,2 δισ. ευρώ το 2011 και όπως υποστήριξαν οι επιχειρηματίες «η ελληνική βιομηχανία είναι η λύση, όχι το πρόβλημα». Ιδιαίτερα όταν διατηρούν το 60% των θέσεων εργασίας του κλάδου και πραγματοποιούν το 95% των επενδύσεων. «Η δαπάνη θα πρέπει να μειωθεί αναλογικά και εμείς θα προσαρμοστούμε, αλλά όχι να γίνουμε ο αποδιοπομπαίος τράγος», όπως επισημάνθηκε σχετικά.

 

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Δημήτρης Δέμος της ομώνυμης εταιρείας, ο οποίος συμπλήρωσε, αναφερόμενος στους επιτηδείους της αγοράς πως «οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες δεν έχουν ‘φορτώσει' με δαπάνες το δημόσιο, ούτε προκαλούν οικονομικά σκάνδαλα, αφού τα φάρμακα είναι διατιμημένα και το κράτος καθορίζει τις τιμές τους».

 

Τον τελευταίο χρόνο οι τιμές των φαρμάκων μειώθηκαν κατά 25%-30% και σύμφωνα με τα στοιχεία των εταιρειών, στα δικά τους σκευάσματα έγινε μείωση της τάξης του 37%, ενώ στων πολυεθνικών μόλις 10%, ενώ σε κάποια έγιναν και αυξήσεις τιμών.

 

Πηγή: capital.gr (13/1/2011)

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Προετοιμάζει 1000 παραγγελίες/ώρα, με μεγάλη ακρίβεια
Στο πλαίσιο του May Measurement Month






Σχετικά άρθρα

Όμιλος VOYATZOGLOU: Έργο Micro-Picking για σύγχρονο κέντρο διανομής φαρμακαποθήκης
Προετοιμάζει 1000 παραγγελίες/ώρα, με μεγάλη ακρίβεια
BAUSCH + LOMB Hellas: Στην 5η  θέση των  Best Workplaces™ 2024
Και στη 2η θέση των Best Workplaces™ For Women 2024
Νέα διοικητική δομή στη Γρ. Σαράντης
Ο Κυριάκος Σαράντης εκλέχτηκε πρόεδρος και ο Γιάννης Μπούρας ανέλαβε CEO
Ισχυρή η παρουσία της Κίνας στην παραγωγή νέων δραστικών ουσιών
Έρχεται 2η μετά τις ΗΠΑ, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της Citeline για το 2023