Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


ΟΣΦΕ: Υιοθετεί & δημοσιοποιεί τις προτάσεις της FIP για τις ελλείψεις φαρμάκων

27/3/2023 9:25:16 μμ
Ζητά από την κυβέρνηση να τις λάβουν υπόψη
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Με επιστολή της προς το υπ. Υγείας και όλους τους αρμόδιους φορείς, η ΟΣΦΕ ανακοινώνει ότι υιοθετεί τις προτάσεις της Διεθνούς Φαρμακευτικής Ομοσπονδίας (FIP) που αφορούν τη συνεχιζόμενη ένταση του προβλήματος των ελλείψεων φαρμάκων.

Δεδομένης της θεσμικής σπουδαιότητας που έχουν οι θέσεις της FIP, η ΟΣΦΕ προχώρησε στην επίσημη μετάφραση αυτών στα ελληνικά και καλεί τους φορείς να τις λάβουν υπόψη στη διαμόρφωση πολιτικών για την άμβλυνση του προβλήματος. Το πλήρες κείμενο με τις προτάσεις προς τις κυβερνήσεις και τους εμπλεκόμενους στην αλυσίδα εφοδιασμού φορείς είναι αναρτημένο στη θεματική ιστοσελίδα της ΟΣΦΕ drug-shortages.gr.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η FIP συνιστά κάθε χώρα να καθιερώσει ένα δημόσια προσβάσιμο μέσο για την παροχή πληροφοριών σχετικά με τις ελλείψεις φαρμάκων, με τη FIP να επισημαίνει ότι «οι κυβερνήσεις θα πρέπει το συντομότερο δυνατό να δώσουν εντολή στις ρυθμιστικές αρχές φαρμάκων να διερευνήσουν και να αναπτύξουν προτάσεις για διεύρυνση της δικαιοδοσίας των φαρμακοποιών, προκειμένου αυτοί να επιλύουν προβλήματα ελλείψεων φαρμάκων μεμονωμένων ασθενών.

Επίσης προτείνει να αναπτυχθεί μια καθολική διαδικασία για τον καθορισμό των κρίσιμων ή ευάλωτων προϊόντων, ενώ καλεί τους προμηθευτές να διασφαλίζουν με συγκεκριμένες διαδικασίες τη συνέχεια του εφοδιασμού φαρμάκων (π.χ. βελτιωμένη ποσοτικοποίηση της ζήτησης, άμεση επικοινωνία μεταξύ προμηθευτών και παραγωγών κ.ά.).

Ακόμα, όλες οι χώρες ενθαρρύνονται να εξαλείψουν τις περιττές διαφοροποιήσεις των ρυθμιστικών πρακτικών και οι ρυθμιστικές αρχές να προωθήσουν τη διαφάνεια, να συγκεντρώνουν και να ανταλλάσσουν πληροφορίες σχετικά με τη ζήτηση και την προσφορά φαρμάκων.

Από τη δική της την πλευρά, η FIP και οι οργανώσεις-μέλη της δεσμεύονται, μεταξύ άλλων, να υποστηρίξουν τις πολιτικές που θα επιτρέψουν στους φαρμακοποιούς να συμβάλουν στον μετριασμό των ελλείψεων και στη διασφάλιση της έγκαιρης πρόσβασης των ασθενών στα φάρμακα και να διαμορφώσουν σχετικές κατευθυντήριες οδηγίες και εκπαιδευτικά προγράμματα.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Διασφαλίζοντας την επάρκεια σε Ελλάδα και Ευρώπη
Στόχος η απρόσκοπτη τροφοδοσία των κρατών μελών σε φαρμακευτικά προϊόντα






Σχετικά άρθρα

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία συμμετείχε στην Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τα Κρίσιμα Φάρμακα
Διασφαλίζοντας την επάρκεια σε Ελλάδα και Ευρώπη
Εγκρίθηκε ο Ευρωπαϊκός Χώρος Δεδομένων Υγείας
Πρόκειται για ακρογωνιαίο λίθο μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας, σύμφωνα με την Ευρ. Επιτροπή
Ξεκινά η λειτουργία της Συμμαχίας για τα Κρίσιμα Φάρμακα της Ε.Ε.
Στόχος η απρόσκοπτη τροφοδοσία των κρατών μελών σε φαρμακευτικά προϊόντα