Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


ΟΣΦΕ: «Θετικά τα μέτρα του υπουργείου Υγείας για τις ελλείψεις φαρμάκων»

29/11/2022 10:17:36 μμ
Σε ποια σημεία χρειάζονται διορθώσεις, σύμφωνα με την Ομοσπονδία
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Τα ανακοινωθέντα από τον υπουργό Υγείας μέτρα για τον περιορισμό του προβλήματος των ελλείψεων φαρμάκων στην ελληνική αγορά σχολιάζει η ΟΣΦΕ σε ανακοίνωσή της, ενώ προσθέτει τις δικές της παρατηρήσεις. Συγκεκριμένα, η Ομοσπονδία χαρακτηρίζει θετικό το μέτρο της διευρυμένης λίστας για τις απαγορεύσεις των παράλληλων εξαγωγών με αόριστη χρονική διάρκεια. 

Σημειώνει ωστόσο ότι «θα πρέπει να πραγματοποιηθούν διορθωτικές σημειακές αλλαγές (σ.σ. στη λίστα) ώστε να αναθεωρηθούν φάρμακα για τα οποία φαίνεται να είναι ήδη ομαλοποιημένη η επάρκειά τους (και αυτό δίνει νομικά επιχειρήματα σε όσους θα θελήσουν να προσφύγουν δικαστικά εναντίον της απόφασης) και να προστεθούν άλλα φάρμακα τα οποία ενώ δεν εμφανίζουν ομαλοποιημένη επάρκεια. Γενική θέση της Ομοσπονδίας είναι πως στη σύνταξη της λίστας αλλά και στο σύνολο των θεμάτων που αφορούν τη φαρμακευτική αλυσίδα, απαιτείται η συμμετοχή του συνόλου των ενδιαφερόμενων μερών.

Το μέτρο για την υποχρεωτική ηλεκτρονική συνταγογράφηση των ελλειπτικών φαρμάκων βρίσκει επίσης σύμφωνη την ΟΣΦΕ (εξάλλου το έχει προτείνει και η ίδια), προτείνει όμως να ενισχυθεί με: καταγραφή των πωλήσεων, έλεγχο από τις εποπτικές αρχές και επιβολή ποινών, αυτόματη ενημέρωση των γιατρών για προβλήματα στην επάρκεια και κυρίως με την ψηφιακή παρακολούθηση της διακίνησης των ελλειπτικών φαρμάκων σε όλο το μήκος της διαδρομής τους σε συνδυασμό πάντα με την παρακολούθηση του εθνικού αποθέματος και του παράλληλου εμπορίου.

Τέλος, είναι ξεκάθαρο σύμφωνα με την ΟΣΦΕ πως πρέπει να αυξηθούν οι εισαγωγές από το ΙΦΕΤ.
Η ΟΣΦΕ καταλήγει ότι τα μέτρα αυτά πρέπει να είναι η αφετηρία για την άμβλυνση του προβλήματος και να υπάρχει συνέχεια, ενώ υπενθυμίζει το προτεινόμενο από την ίδια πλέγμα μέτρων με μόνιμο χαρακτήρα, όπως έχει κατατεθεί στο υπ. Υγείας.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Στόχος η απρόσκοπτη τροφοδοσία των κρατών μελών σε φαρμακευτικά προϊόντα
Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ε.Ε. που προωθεί τη θεσμοθέτησή της






Σχετικά άρθρα

Ξεκινά η λειτουργία της Συμμαχίας για τα Κρίσιμα Φάρμακα της Ε.Ε.
Στόχος η απρόσκοπτη τροφοδοσία των κρατών μελών σε φαρμακευτικά προϊόντα
Κ. Χατζηδάκης: Δεν θα υπάρξει άλλη παράταση στη διασύνδεση των POS
Η εφορία ήδη «κυνηγάει» τις επιχειρήσεις που δεν έχουν διασυνδεθεί
Μανιφέστο για τη δημιουργία φαρμακευτικών υλών εντός των κρατών της Ε.Ε.
Η ψήφισή του συζητείται στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας
Θ. Καρποδίνη: «Είμαστε αρωγός στην προσπάθεια επίλυσης προβλημάτων για τους πάσχοντες από θαλασσαιμία»
Η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ μίλησε σε πανελλήνια ενημερωτική συνάντηση για τη νόσο