Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα

Φαρμακοποιοί: Πώς να αντιμετωπίσετε την «πυρετοφοβία» των γονέων
Απαντήσεις από τον Γεώργιο Τσόλα, Διευθυντή Παιδιατρικής του Metropolitan
Novartis: Εξαγόρασε την Arctos Medical
Και επεκτείνει το portfolio της με θεραπείες οπτογενετικής

Ομιλία του υπ. Υγείας στο 14ο Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Συνέδριο

13/5/2009
«Στόχος μας η ισότιμη πρόσβαση κάθε πολίτη σε κάθε διαθέσιμη φαρμακοθεραπεία, στο χαμηλότερο δυνατό κόστος»
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Ομιλία του υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δ. Αβραμόπουλου στο 14ο Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Συνέδριο.

Η ομιλία του υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δ. Αβραμόπουλου στο 14ο Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Συνέδριο:


«Η παρουσία μου σήμερα εδώ κοντά σας, ως Υπουργού Υγείας, δεν θα ήθελα να έχει τυπικό χαρακτήρα. Θα ήθελα να εκληφθεί ως αναγνώριση της συμβολής όλων των φαρμακοποιών στη νέα αρχιτεκτονική του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

 

Ως επισφράγιση της νέας σχέσης συνεργασίας μεταξύ κράτους και φαρμακοποιών που βασίζεται στην έμπρακτη επίδειξη ευθύνης και αξιοπιστίας από το σύνολο του κλάδου σας. Διότι τελικά μαζί εργαζόμαστε μέσα σε πνεύμα συνεννόησης και συνεργασίας, μαζί επιχειρούμε να πραγματοποιήσουμε το όραμα για ένα σύγχρονο Σύστημα Υγείας. Μαζί διασφαλίζουμε την πρόσβαση κάθε πολίτη χωρίς εμπόδια σε κάθε διαθέσιμη φαρμακοθεραπεία, η οποία είναι αποτελεσματική σε σχέση με το κόστος.

 

Η πρόοδος της φαρμακευτικής έρευνας έχει βελτιώσει το επίπεδο ζωής σε εκατομμύρια κατοίκους στον πλανήτη. Η ανακάλυψη και αποτελεσματική χρήση φαρμάκων έχουν σώσει ζωές, έχουν ελαττώσει την ανάγκη για χειρουργικές επεμβάσεις, έχουν συμβάλλει στην οικονομική αποδοτικότητα του Συστήματος Υγείας, έχουν θεραπεύσει.

 

Είναι γεγονός, πως η Φαρμακευτική Βιομηχανία είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης ιατρικής έρευνας και παρέχει απαραίτητα και χρήσιμα φάρμακα αλλά και εμβόλια στην κοινωνία. Είναι γνωστό, ότι η έρευνα για την παρασκευή ενός προϊόντος είναι μακροχρόνια, το κόστος ανάπτυξης υψηλό και το επιχειρηματικό ρίσκο μεγάλο. Όμως, η καινοτομία στη φαρμακευτική έρευνα, που οδηγεί σε βελτίωση των εκροών υγείας και σε αύξηση της οικονομικής αποδοτικότητας του συστήματος, είναι επιθυμητή για την κοινωνία και πρέπει και να αναγνωρίζεται και να ανταμείβεται.

 

Οι εξελίξεις στον Τομέα της Τεχνολογίας Υγείας τις τελευταίες δεκαετίες, είναι ραγδαίες. Η Φαρμακευτική Αγορά είναι παγκοσμιοποιημένη και πολύπλοκη. Σε αυτό το περιβάλλον λειτουργίας η Φαρμακευτική Βιομηχανία προωθεί τα προϊόντα της και η Πολιτεία επιβάλλει κανόνες, ώστε να προωθείται η καινοτομία και να διασφαλίζεται η άμεση πρόσβαση κάθε πολίτη στα επιτεύγματα της φαρμακευτικής έρευνας. Στο πλαίσιο αυτό, η Κυβέρνηση, έχει χαράξει και υλοποιεί μία ολοκληρωμένη στρατηγική πολιτικής φαρμάκου με στόχους την προστασία της Δημόσιας Υγείας, τη διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης των ασθενών σε ασφαλή, δραστικά και αποτελεσματικά σε σχέση με το κόστος φάρμακα, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, τη δημοσιονομική σταθερότητα, την αποδοτικότητα των πόρων και την οικονομική βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού Συστήματος. Ταυτόχρονα, επιδιώκει τη στήριξη και ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής φαρμάκων και την ανάδειξη του πολύ αξιόλογου επιστημονικού προσωπικού της χώρας μας δημιουργώντας, μεταξύ άλλων, ένα ευνοϊκό πλαίσιο διεξαγωγής κλινικών δοκιμών στην Ελλάδα.

 

Η ευρωπαϊκή πολιτική στον τομέα του φαρμάκου εξελίσσεται. ’ξονας της πολιτικής αυτής, είναι η κεντρική διαδικασία χορήγησης άδειας κυκλοφορίας φαρμακευτικών προϊόντων, με στόχο τη λειτουργία μιας ενιαίας αγοράς και τη διατήρηση ενός υψηλού επιπέδου προστασίας, της Δημόσιας Υγείας. Η ενιαία Φαρμακευτική Αγορά θα ωφελήσει, πάνω απ’ όλα, τους ασθενείς, διότι θα έχουν ταχύτερη πρόσβαση σε όλα τα φαρμακευτικά προϊόντα που έχουν ανάγκη, απολαμβάνοντας ταυτόχρονα ένα υψηλό επίπεδο ασφάλειας χρήσης.

 

Την ίδια στιγμή, σε όλες τις χώρες υπάρχει έντονος προβληματισμός για το ολοένα και αυξανόμενο κόστος Παροχής Υπηρεσιών Υγείας με ιδιαίτερη έμφαση, να δίνεται στον Τομέα του Φαρμάκου. Όλοι γνωρίζουμε πως το φάρμακο έχει την ιδιαιτερότητα εκτός από κοινωνικό αγαθό να είναι και βιομηχανικό προϊόν. Σε αυτό το πολύπλοκο περιβάλλον, οι προσπάθειες συγκράτησης του κόστους πρέπει να συνοδεύονται από την αύξηση στην αποδοτικότητα των πόρων. Δηλαδή, να φτάσουμε στον επιθυμητό στόχο με το χαμηλότερο δυνατό κόστος. Επίσης, να λαμβάνεται υπόψη η σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας, η οποία συνδέεται άμεσα με τη βελτίωση των υπηρεσιών, την άνοδο του επιπέδου υγείας και την αύξηση της ποιότητας ζωής, παράγοντες, οι οποίοι επηρεάζουν τις δαπάνες των Ασφαλιστικών Ταμείων αλλά και την ευημερία των πολιτών.

 

Σας διαβεβαιώνω, ότι καταβάλλεται μία μεγάλη, μία εργώδης προσπάθεια. Η δουλειά γίνεται με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, ώστε ο ασθενής να έχει άμεση πρόσβαση χωρίς ταλαιπωρίες στο φάρμακο που έχει ανάγκη, οι επιχειρήσεις του κλάδου να αναπτύσσονται υγιώς και το Ασφαλιστικό Σύστημα να είναι βιώσιμο.

 

Είναι ευτυχής συγκυρία, η ομιλία μου στο Συνέδριό σας σήμερα και για έναν ακόμη λόγο. Μας δίνεται η ευκαιρία να γιορτάσουμε τα 25 χρόνια λειτουργίας του ΕΟΦ, ενός Οργανισμού, που καθημερινά φροντίζει για την υγεία κάθε πολίτη αυτής της χώρας, ενός Οργανισμού που τα τελευταία 25 χρόνια διαρκώς εξελίσσεται. Η εξέλιξη αυτή δεν έχει προέλθει μόνο από κάποια κυβερνητική επιταγή αλλά και μέσα από τις διοικήσεις, που διαχρονικά πάντα έδιναν τον καλύτερό τους εαυτό και από τα ίδια τα στελέχη του Οργανισμού, που χαρακτηρίζονται από μεγάλη εμπειρία, αυξημένο αίσθημα ευθύνης και βαθιά αγάπη, τόσο για το αντικείμενο της εργασίας τους όσο και για τον ίδιο τον Οργανισμό.

 

Θέλω να τονίσω το εξής: ο ΕΟΦ αποτελεί βασικό πυλώνα της προσπάθειας, που καταβάλλουμε στο χώρο του φαρμάκου. Για το λόγο αυτό, ο ΕΟΦ χαράσσει νέα πορεία για να ανταποκριθεί στις προκλήσεις των επόμενων 25 ετών, με την ίδια επιτυχία που το έκανε τα τελευταία 25 χρόνια. Εκσυγχρονίζουμε το οργανόγραμμα και μεταρρυθμίζουμε το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του Οργανισμού. Έχουμε προετοιμάσει τις απαραίτητες δομικές αλλαγές, ώστε η Ελλάδα να αποτελέσει Χώρα-Αναφοράς στη διαδικασία αμοιβαίας και αποκεντρωμένης αναγνώρισης φαρμάκων. Το οφείλουμε στην Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία και θα το κάνουμε. Ο ΕΟΦ έχει αντιμετωπίσει με επιτυχία διάφορες δύσκολες περιπτώσεις, σε διαδικασίες αμοιβαίας και αποκεντρωμένης αναγνώρισης που η Ελλάδα ήταν ενδιαφερόμενο κράτος-μέλος. Είμαι βέβαιος, ότι με τον ίδιο βαθμό επιτυχίας θα αντιμετωπίσει ανάλογες περιπτώσεις, όντας Χώρα Αναφοράς. Οι δυνατότητες υπάρχουν και τα πλεονεκτήματα υπερκαλύπτουν τα όποια πιθανά μειονεκτήματα. Με τον τρόπο αυτό, ο ΕΟΦ θα γίνει ανταγωνιστικός σε ευρωπαϊκό επίπεδο και η Ελληνική Βιομηχανία θα ενισχύσει την επιχειρηματικότητα και την εξωστρέφειά της.

 

Δεσμευτήκαμε να στηρίξουμε την εγχώρια βιομηχανική παραγωγή και το κάνουμε πράξη. Είμαστε υπερήφανοι για τη συμβολή του κλάδου αυτού, στο Σύστημα Υγείας και την Εθνική Οικονομία. Επιδιώκουμε μία ακμάζουσα Φαρμακοβιομηχανία, η οποία να είναι ανταγωνιστική στο νέο ευρωπαϊκό περιβάλλον. Να προσφέρει στον κάθε πολίτη αυτής της χώρας φαρμακευτικά προϊόντα, που πληρούν τα υψηλότερα ποιοτικά πρότυπα. Προς την κατεύθυνση αυτή, εντείνουμε, ενθαρρύνουμε και στηρίζουμε τις επενδύσεις στην Έρευνα και την Τεχνολογία.

 

Με τις προαναφερθείσες δράσεις, ο ΕΟΦ θα ανταποκριθεί πληρέστερα στην αποστολή του, που είναι η προστασία της Δημόσιας Υγείας. Στόχος μας αποτελεί η ορθή και ασφαλής χρήση των φαρμάκων, μέσω της θωράκισης της λειτουργίας της αγοράς, της ενίσχυσης των μηχανισμών ελέγχου, επαγρύπνησης και επιτήρησης της αγοράς. Έχουμε καταστήσει σαφές, ότι επιδιώκουμε μία αγορά φαρμάκου με επίκεντρο τον άνθρωπο, με σταθερούς κανόνες λειτουργίας και συγκρατημένους ρυθμούς αύξησης της φαρμακευτικής δαπάνης.

 

Θέλω να τονίσω για μία ακόμη φορά πως, όσοι προσπαθήσουν να παίξουν με την υγεία των πολιτών, να κερδοσκοπήσουν σε βάρος των Ασφαλιστικών Ταμείων και του Έλληνα φορολογούμενου, θα βρουν την πόρτα κλειστή. Φαινόμενα σαν και αυτά, που απεκαλύφθησαν και ανακοινώθηκαν πριν από λίγες ημέρες, τελειώνουν μια για πάντα στην Ελλάδα.

 

Απευθυνόμενος τώρα στους Συνεργάτες μας στον ΕΟΦ, θα ήθελα να τους παροτρύνω, να συνεχίσουν την πολύ καλή προσπάθεια, που κάνουν. Να γνωρίζετε, ότι είμαστε δίπλα σας και σας στηρίζουμε.

 

Επίσης να απευθυνθώ στους Συνεργάτες μας -γιατί έτσι εγώ αντιλαμβάνομαι τη σχέση μας- Φαρμακοποιούς, και να σας πω το εξής: Από αυτό το βήμα σήμερα σας καλώ να συνεχίσουμε την κοινή πορεία προς τον κοινό στόχο, την ισότιμη πρόσβαση κάθε πολίτη σε κάθε διαθέσιμη φαρμακοθεραπεία στο χαμηλότερο δυνατό κόστος. Προχωρούμε με σταθερά βήματα και στρατηγικό σχεδιασμό στην υλοποίηση της πολιτικής μας προς το συμφέρον των πολιτών, της Δημόσιας Υγείας και των οικονομικών της.

 

Μέσα από αυτές τις σκέψεις, θα ήθελα να χαιρετίσω το Συνέδριό σας, να ευχηθώ να έχει καλά, θετικά συμπεράσματα και αποτελέσματα, τα οποία περιμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον».


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Απαντήσεις από τον Γεώργιο Τσόλα, Διευθυντή Παιδιατρικής του Metropolitan


Σχετικά άρθρα

Διάλογος για το μέλλον της δευτεροβάθμιας περίθαλψης στην Ελλάδα
Με στόχο τη μετάβαση σε ένα σύγχρονο μοντέλο διαχείρισης νοσοκομείου
Έρχεται η Πολιτιστική Συνταγογράφηση
Υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ υπουργείων Υγείας και Πολιτισμού
Πλήρης ψηφιοποίηση των συστημάτων που αφορούν το φάρμακο
Συζητήθηκε στη συνάντηση ΣΦΕΕ και Θ. Πλεύρη
Νέα δεδομένα και προκλήσεις στη μετά Covid-19 Εποχή
Στο Συνέδριο «Νοσοκομείο – Φάρμακο – Ιατροτεχνολογικός Εξοπλισμός», 22/09/2021, LIVE ON YOUR SCREEN