Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

Όλη η επικαιρότητα... σχολιασμένη

7/7/2010
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

 

Aπλά, δεν το πιστεύω...

 

Σε τριετές πλαίσιο συµφωνίας µε τις φαρµακοβιοµηχανίες κατέληξαν τα υπουργεία Οικονοµίας, Εργασίας και Υγείας µε στόχο τη µείωση της φαρµακευτικής δαπάνης και τη διασφάλιση της σταθερότητας λειτουργίας, όπως ανακοινώθηκε τη Δευτέρα 31 Μαΐου.

Κατά τη διάρκεια της σχετικής συνάντησης, όπως ανέφερε η υπουργός Οικονοµίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, διεξήχθη ένας ουσιαστικός και ιδιαίτερα εποικοδοµητικός διάλογος, στον οποίο ετέθησαν όλες οι παράµετροι πολιτικής για τη µείωση των φαρµακευτικών δαπανών.

Μεταξύ των αποφάσεων που ελήφθησαν, σύµφωνα µε δηµοσιεύµατα του Τύπου (Ναυτεµπορική, Το Βήµα) ήταν και η καταρχήν συµφωνία µε τους εκπροσώπους του Π.Φ.Σ. για τη µείωση των κερδών των φαρµακείων, µε τη θεσµοθέτηση της επιστροφής ποσοστού επί των πωλήσεων προς τα ασφαλιστικά ταµεία (rebate).

 

Όχι, δεν το πιστεύω! Ότι δηλαδή από εδώ και εµπρός θεσµοθετείται, δηλαδή καθιερώνεται, να επιστρέφω το 1% του τζίρου µου στα ασφαλιστικά ταµεία. Ότι ο Π.Φ.Σ. έδωσε «γην και ύδωρ» στην Κατσέλη παίρνοντας τη συγκεκριµένη πρωτοβουλία και ότι ανέλαβε ο ίδιος να κάνει τη µελέτη για το ποια φαρµακεία (ανάλογα µε το τζίρο τους, λέγεται) θα πληρώσουν το νέο χαράτσι.

Δεν τα πιστεύω όλα αυτά. Φήµες και µάλιστα κακόβουλες πρέπει να είναι. Υποθέτω από την πλευρά της φαρµακοβιοµηχανίας, ένας δικός της αντιπερισπασµός γιατί η ίδια δεν έχει καταβάλει ακόµα το δικό της rebate – και ούτε πρόκειται να το κάνει – παρότι έχει νοµοθετηθεί εδώ και χρόνια ή για να µας «µπει στο µάτι» επειδή δικαιώνεται που υποστήριζε τόσο καιρό ότι πρέπει κι εµείς να δώσουµε το κατιτίς µας στην πτωχεύσασα κοινωνική ασφάλιση.

Για αυτό σας λέω, δεν το πιστεύω. Εξάλλου, κανένα επίσηµο έντυπο ή ηλεκτρονικό µέσο που εκφράζει τους συνδικαλιστικούς µου εκπροσώπους – µέχρι σήµερα που σας γράφω – δεν ανέφερε κάτι σχετικό... Κανείς δε µε ενηµέρωσε ποτέ για ένα τέτοιο τεράστιο θέµα. Σε µια γενική συνέλευση, σε ένα διοικητικό συµβούλιο, σε µια απλή µάζωξη, έστω. Άσε που η ηγεσία µου (που της έχω εµπιστοσύνη) διεκήρυσσε µε στεντόρεια κραυγή χρόνια τώρα ότι δεν θα επιτρέψει ποτέ να βάλουν χέρι στο κέρδος µου και ότι θα το προασπίσει µέχρι τελευταίας ρανίδας του αίµατος (µας).

Όχι, δεν το πιστεύω. Και δε θα µε «πιάσουν» εµένα «Κώτσο» τα παπαγαλάκια του Δ.Ν.Τ.!

 

 

Νοσοκοµειακά... για το φρενοκοµείο - 1

 

Με δεδοµένη την ταλαιπωρία που υφίστανται καθηµερινά οι ασθενείς µε χρόνια νοσήµατα, προκειµένου να προµηθευτούν από τα δηµόσια νοσοκοµεία τα φάρµακά τους, ο πρόεδρος του Φαρµακευτικού Συλλόγου Αττικής (Φ.Σ.Α.) Κώστας Λουράντος, επεσήµανε σε συνέντευξή του στην εφηµερίδα «Free Sunday» (13/6/2010) ότι οι φαρµακοποιοί θα ήταν πρόθυµοι ακόµη και να µειώσουν το ποσοστό του κέρδους τους από τα νοσοκοµειακά φάρµακα, αρκεί να προχωρήσει η κυβέρνηση σε συγκεκριµένες δεσµεύσεις.

Σύµφωνα µε τη λύση που πρότεινε ο πρόεδρος του Φ.Σ.Α. στην υπουργό Οικονοµίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, «όσα φάρµακα δίνονται ως πρώτη αγωγή µέσα στο νοσοκοµείο (είναι δηλαδή νοσοκοµειακά) να διατίθενται από τα ιδιωτικά φαρµακεία µε µειωµένο περιθώριο κέρδους για τους φαρµακοποιούς και συγκεκριµένα µε 18% από το ισχύον 23,8%».

 

Ακόµα µια πρωτοβουλία της συνδικαλιστικής µου εκπροσώπησης που τη µαθαίνω από τα Μ.Μ.Ε.

Αλλά ο Π.Φ.Σ. θα ήταν σίγουρα ενήµερος για τις απόψεις του Φ.Σ.Αττικής, οπότε µένω ήσυχος. Γιατί διαβάζοντας µόλις δύο µήνες νωρίτερα, στο «Φαρµακευτικό Δελτίο»,σελ.171, Απρίλιος 2010 τις «Προτάσεις µε κοινωνικό χαρακτήρα» του Π.Φ.Σ. προς την υπουργό Οικονοµίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κα. Λούκα Κατσέλη, την υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Ανδρέα Λοβέρδο, πρόσεξα ότι αυτές οι προτάσεις κλείνουν µε τα παρακάτω: «…Εάν η άποψή σας είναι ότι τα φάρµακα αυτά – νοσοκοµειακά – πρέπει να διατίθενται από τα ιδιωτικά φαρµακεία µε µικρότερο από το ισχύον ποσοστό κέρδους, λυπούµεθα αλλά πρέπει να γνωρίζετε ότι σε καµιά περίπτωση δεν είµαστε διατεθειµένοι να διαθέσουµε ούτε ένα εξ αυτών, διότι πλέον η διάθεσή τους θα είναι ζηµιογόνος για το φαρµακείο καθώς το ποσοστό κέρδους - βλ. συνηµµένη ανάλυση - του φαρµακείου που είναι 10,8% δεν επιδέχεται την παραµικρή περαιτέρω µείωση.

Οι απόψεις αυτές εκφράζουν το σύνολο των φαρµακοποιών και είναι οµόφωνες αποφάσεις του Δ.Σ. του Συλλόγου µας».

 

Νοσοκοµειακά... για το φρενοκοµείο - 2

 

«Διαθέτοντας τα νοσοκοµειακά φάρµακα από τα φαρµακεία», τόνισε ο πρόεδρος του Φ.Σ.Α. στη συνέντευξή του στην εφηµερίδα «Free Sunday», «µπορούµε να πετύχουµε ταυτόχρονα τέσσερις στόχους: να σταµατήσουµε την ταλαιπωρία των ασθενών, να ξεµπλοκάρουµε τα νοσοκοµεία, βάζοντας φρένο στις µαζικές παράλληλες εξαγωγές φαρµάκων που προορίζονται για νοσοκοµειακή χρήση και να προσθέσουµε εντέλει το δικό µας λιθαράκι στο συµµάζεµα των δηµοσιονοµικών της χώρας, αφού αν τα φάρµακα µείνουν στο δηµόσιο νοσοκοµείο, θα επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισµό, ενώ αν διατίθενται από τα φαρµακεία δεν τα “βλέπει” ως δαπάνη το Δ.Ν.Τ., το οποίο µας έχει υπό τη συνεχή του επίβλεψη».

Ωστόσο ο κ. Λουράντος υπογράµµισε ότι «για να µειώσουν οι φαρµακοποιοί το περιθώριο κέρδους στο 18% πρέπει να υπάρξει δέσµευση από την κυβέρνηση ότι η λίστα µε τα νοσοκοµειακά φάρµακα δεν θα “ξεχειλώσει”, ώστε να συµπεριλάβει όλα τα φαρµακευτικά σκευάσµατα».

 

Σηµαντική και σοβαρή η επιχειρηµατολογία για να επανακτήσουµε τα νοσοκοµειακά φάρµακα (εκείνη η ταφόπλακα του «στερείται» µεθερµηνεύεται σε µια µέση απώλεια τζίρου περίπου της τάξης του 2-5% ανά φαρµακείο).

Όσον αφορά στην πρόταση όµως, µήπως βιαζόµαστε λιγάκι;

Εκείνο που κάπως µε ανησυχεί, είναι ότι ανάλογες απόψεις µέχρι πριν από λίγο καιρό τις ξορκίζαµε µετά βδελυγµίας, επειδή υποστηρίζαµε ότι ανοίγουν το δρόµο στην αµφισβήτηση του σταθερού ποσοστού µας κέρδους…

Θα µου πεις ότι από τη στιγµή που θα εξασφαλίσουµε την κυβερνητική δέσµευση, κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συµβεί… Γιατί - κακά τα ψέµατα - είναι µεγάλο πράγµα, τεράστια κατάκτηση του κλάδου (όπως και στο παρελθόν έχει αποδειχτεί) το να εξασφαλίσεις τις κυβερνητικές δεσµεύσεις!

Άσε που το µέχρι πρότινος αδιαπραγµάτευτο κι αδιαµφισβήτητο, άκαµπτο ποσοστό µας κέρδους έχει καταντήσει µασηµένη τσίχλα στα δόντια των απαιτήσεων του κυβερνητικού µνηµονίου προς το Δ.Ν.Τ.

 

 

Στο όνοµα της Αγίας Γραφειοκρατίας

 

Θεώρηση συνταγών αξίας άνω των 150 ευρώ µέσω… fax προώθησε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης!

Με εγκύκλιό του προς τους φαρµακοποιούς όλης της χώρας, ανάβει το «πράσινο φως» για την αποστολή ακόµη και µε fax των συνταγών στην κεντρική υπηρεσία κάθε ασφαλιστικού ταµείου, προκειµένου να γίνεται η αναγκαία θεώρηση από τον ελεγκτή γιατρό.

Στη συνέχεια, ο ελεγκτής, χωρίς καν να χρειαστεί να δει τον ασθενή τον οποίο αφορά η συνταγή, θα τη θεωρεί και θα την επιστρέφει στο φαρµακοποιό επίσης µέσω... fax, ώστε αυτή να επισυνάπτεται στην πρωτότυπη συνταγή, η οποία εκτελείται από το φαρµακοποιό.

«Αναρωτιόµαστε πώς ο ελεγκτής γιατρός θα ελέγξει την κατάσταση του ασθενούς, τον οποίο ούτε βλέπει, ούτε ακούει, ούτε επικοινωνεί µαζί του και ποια είναι η ευθύνη του όταν υπογράφει και εγκρίνει συνταγές για ακριβά φάρµακα», διερωτάται ο αντιπρόεδρος του Π.Φ.Σ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης.

 

Μα είναι ερωτήσεις αυτές συνάδελφε; Δεν όφειλες πρώτα απ’ όλα να γνωρίζεις ότι ο έλεγχος των συνταγών συνιστά έτσι κι αλλιώς ενός είδους κρίση πάνω στη θεραπευτική επιλογή του γιατρού, εκφράζοντας ουσιαστικά τη «δικαιοσύνη» που οφείλει να αποδίδει το ασφαλιστικό ταµείο στη συνταγογραφία η οποία αποτελεί µέρος της ιατρικής πράξης; Και σε τελική ανάλυση, δεν έχεις ακούσει πως «η δικαιοσύνη είναι τυφλή»; Άρα, δεν υπάρχει κανείς λόγος να δει από κοντά ο ελεγκτής τον άρρωστο για να ετυµηγορήσει για τη θεραπεία του. Άσε που µε ένα απλό φαξάκι χτυπάς και τη γραφειοκρατία!

 

Ευκαιρίες ανάπτυξης

 

Στην πώληση των δραστηριοτήτων της που δε σχετίζονται µε το ανθρώπινο φάρµακο προχώρησε η Alapis. Συγκεκριµένα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, υλοποιώντας τη στρατηγική της αναφορικά µε την εστίαση και ενδυνάµωση της ανταγωνιστικής της θέσης στον κλάδο ανθρώπινου φαρµάκου, προχωρά στην πώληση του κλάδου καλλυντικών και υγρών απορρυπαντικών, του κλάδου κτηνιατρικών και του κλάδου ιατροτεχνολογικών και ορθοπεδικών βοηθηµάτων.

Μέσα στην παρούσα χρηµατοοικονοµική συγκυρία, η εταιρεία ενδυναµώνει τον ισολογισµό της ώστε να είναι σε θέση να εκµεταλλευτεί τις σηµαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης που υπάρχουν στον κλάδο του φαρµάκου.

 

Να αυτά µας κάνετε… «Μέσα στην παρούσα χρηµατοοικονοµική συγκυρία», µέσα στο µαύρο σκοτάδι δηλαδή, στο οποίο βλέπουµε το τζίρο µας να πέφτει και να πέφτει χωρίς σταµατηµό, εσείς ανακαλύψατε «τις σηµαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης που υπάρχουν στον κλάδο του φαρµάκου»! Πού τις είδατε ρε παιδιά, να τρέξουµε κι εµείς; Μοιράζουν τίποτα καλό εκεί στο υπουργείο Ανάπτυξης και δεν το πήραµε χαµπάρι;

Αλήθεια, αυτό το υπουργείο ονοµάζεται ακόµα «Ανάπτυξης»; Μήπως πρέπει να ξανασκεφτούν τον τίτλο του; Ένα σωρό ωραίες λέξεις έχει η γλώσσα µας για την κατάστασή του, γιατί δεν τις χρησιµοποιούν; Κάτι σαν « Σµίκρυνσης», «Περικοπής» ή και «Κατάπτωσης» µου φαίνεται πιο ταιριαστό στη δεδοµένη συγκυρία αλλά και στο έργο που έχει παραγάγει το τελευταίο διάστηµα.

 

 

Σπουδαία πρόταση...

 

Στήριξη των ασφαλιστικών ταµείων υπόσχεται ο πρόεδρος του Φ.Σ.Λάρισας και µέλος του Δ.Σ. του Π.Φ.Σ. Γιάννης Μακρυγιάννης µέσα από µια «γενναία», όπως τη χαρακτηρίζει ο ίδιος, πρόταση επίλυσης του προβλήµατος ρευστότητας που αντιµετωπίζουν αυτά.

Η πρόταση (δηµοσιεύεται στο «PharmaNews», τ. 193, Μάιος 2010) έχει ως εξής:

«Προτείνω εξάµηνη πίστωση σε όλα τα ασφαλιστικά ταµεία, µέσα από µια συµφωνία µεταξύ του Π.Φ.Σ. και του κράτους, µε την προϋπόθεση ότι οι εταιρείες παραγωγής και εµπορίας φαρµάκων θα πιστώσουν για τρεις µήνες τις φαρµακαποθήκες, οι φαρµακαποθήκες για τέσσερις µήνες τα φαρµακεία και (ως εκ τούτου) τα φαρµακεία έξι µήνες τα ασφαλιστικά ταµεία».

 

Αφήστε µε να καταλάβω... Τα περισσότερα ασφαλιστικά ταµεία µε αυτόν το χρόνο (ε, τον ΟΠΑΔ µε κάνα - δύο µήνες περισσότερο...) δεν τα πιστώνουµε ήδη; Εκτός του ΙΚΑ θα µου πείτε, το οποίο θα πρέπει να το χρηµατοδοτήσουµε µε ίδιους πόρους (νέα τραπεζοδάνεια δηλαδή) για δύο µήνες… Εκεί φαίνεται να σκαλώνει η (πονηρή) πρόταση… Γιατί εκεί είναι τα πολλά λεφτά. Εκτός αν υπολογίζουµε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να επιτευχθεί η συµφωνία του Π.Φ.Σ. µε το κράτος θα είναι να έχουµε εξοφληθεί από τον ΟΠΑΔ. Οπότε πάω πάσο Γιάννη µου. Ειδάλλως το µαντήλι σου θα το’ χεις λερωµένο βρε Γιάννη, Γιαννάκη µου!

 

Απάντηση του προέδρου του Φ.Σ. Λάρισας, Γιάννη Μακρυγιάννη:

 

«Διάβασα με ενδιαφέρον την αναφορά στο Φαρμακευτικό Κόσμο σχετικά με την πρόταση πίστωσης για έξι μήνες στα ασφαλιστικά ταμεία. Οφείλω μια εξήγηση για καλύτερη ενημέρωση των αναγνωστών του περιοδικού αλλά και δική σας.

Ως υπεύθυνοι συνδικαλιστές που εκπροσωπούμε έναν κλάδο 11.000 φαρμακοποιών οφείλουμε καθημερινά να αναζητούμε τις καλύτερες λύσεις στα προβλήματά μας.

Η σημερινή δύσκολη οικονομική κατάσταση που περνάει η χώρα μας απαιτεί πρωτοβουλίες άμεσης και αποτελεσματικής επέμβασης για την επίλυση του τεράστιου προβλήματος των ελλειμμάτων των Ασφαλιστικών Ταμείων.

Αν έχουμε την άποψη ότι το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας είναι μια αστείρευτη αγελάδα της οποίας το γάλα δεν τελειώνει ποτέ, τότε ναι, δεν χρειάζεται καμία παρέμβαση.

Η πρότασή μου δεν διεκδικεί την αποκλειστικότητα αλλά αντιγράφει την εμπειρία άλλων χωρών όπως της Ιταλίας, της Γαλλίας στο παρελθόν και της Ισπανίας σήμερα.

Επειδή το κόστος της πιστωτικής πολιτικής του φαρμάκου το πληρώνει αποκλειστικά το ελληνικό φαρμακείο, χωρίς τη δυνατότητα εφαρμογής μιας πολιτικής που θα έχει άμεσο αποτέλεσμα στην εξόφληση των φαρμακευτικών δαπανών.

Ετσι μια συμφωνία που θα συμπεριλάμβανε όλους τους εμπλεκομένους φορείς της φαρμακευτικής διακίνησης, να προσφέρουν σύμφωνα με τις οικονομικές τους δυνατότητες, θα αποτελούσε μια υπεύθυνη εθνική πολιτική στήριξης των ταμείων και όχι του κράτους..

Αν λοιπόν η Βιομηχανία παρέχει πίστωση στο χονδρεμπόριο τριών μηνών και στη συνέχεια το χονδρεμπόριο μετακυλήσει αυτή προς το φαρμακείο προσφέροντας ένα μήνα επιπλέον, το φαρμακείο θα αποκτήσει ένα σημαντικό πιστωτικό κεφάλαιο τεσσάρων μηνών και θα αποκτήσει την οικονομική ευρωστία για να αντεπεξέλθει στην εξάμηνη καθυστέρηση εξόφλησης των λογαριασμών από τα ταμεία.

Με αυτό το τρόπο προσφέρουμε ένα τεράστιο κοινωνικό έργο στην σημερινή δύσκολη οικονομική πραγματικότητα.

Ως αναφορά για το μαντήλι, σου υπενθυμίζω, ότι για 28 ολόκληρα χρόνια, το πλένω με το γάργαρο νερό του ήθους, της συνέπειας, και της εντιμότητας».

 

 

Ευχαριστώ, γιατρέ µου!

 

Από δήλωση - στη Νεκταρία Καρακώστα - του Μιχάλη Πατενταλάκη, πνευµονολόγου, διευθυντή Μονάδος Επαγγελµατικών Νόσων, στο Ιατρείο Διακοπής Καπνίσµατος του Σισµανογλείου Νοσοκοµείου για το ρόλο του φαρµακοποιού στη διακοπή του καπνίσµατος («PharmaNews», τ. 193, Μάιος 2010):

«…Επιπλέον υπάρχει µια ανθρώπινη σχέση µεταξύ φαρµακοποιού και πελάτη που δεν υπάρχει ανάµεσα στο γιατρό και τον ασθενή. Ο φαρµακοποιός είναι ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας. Ενώ ένας γιατρός έχει απέναντί του ένα ασθενή, ο φαρµακοποιός είναι πάντα εκεί και συµβουλεύει ανέξοδα… Είναι λάθος που η ιατρική κοινότητα δεν αναγνωρίζει αυτόν το ρόλο του φαρµακοποιού, που δεν τον θεωρεί ενεργό µέλος της παροχής ιατρικής φροντίδας…».

 

Πώς να θεωρήσει το φαρµακοποιό η ιατρική κοινότητα «ενεργό µέλος της παροχής ιατρικής φροντίδας» γιατρέ µου; Εσύ δεν είπες πιο πάνω ότι ο φαρµακοποιός «…συµβουλεύει ανέξοδα»; Πας να χαλάσεις την πιάτσα (της ιατρικής φροντίδας) δηλαδή;

Όσο για την ανθρώπινη σχέση - που δεν υπάρχει - ανάµεσα στο γιατρό και τον ασθενή, νοµίζω ότι είσαι κάπως υπερβολικός. Γιατί και η οικονοµική σχέση - µεταξύ δύο συναλλασσόµενων - στις ανθρώπινες σχέσεις συµπεριλαµβάνεται. Το «φακελάκι», βέβαια, έχει κάποιο στοιχείο απανθρωπιάς, αλλά τι να κάνουµε, κανείς δεν είναι τέλειος.

 

 

Τα νέα του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

 

Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης εξέδωσε την Τρίτη 8 Ιουνίου 2010, ανακοίνωση µε θέµα τα αποτελέσµατα των ενεργειών της κυβέρνησης, στο πλαίσιο της µείωσης της φαρµακευτικής δαπάνης, τα οποία σύµφωνα µε το υπουργείο είναι έως τώρα «ιδιαίτερα θετικά, καθώς η δαπάνη µόνο στο ΙΚΑ µειώθηκε κατά 5% µέσα στο µήνα Μάιο». Στην ανακοίνωση του υπ. Εργασίας αναφέρονται µεταξύ άλλων:

«…Εφαρµόζοντας νόµο του 2006 ο οποίος είχε µπει στο συρτάρι απαγορεύσαµε στα ασφαλιστικά ταµεία να καλύπτουν τα λεγόµενα µη συνταγογραφούµενα φάρµακα (π.χ. καραµέλες για το βήχα, επιθέµατα κάλων, τσίχλες για το κάπνισµα)… Επιβάλαµε το να καταβάλεται η συµµετοχή του ασφαλισµένου σε ορισµένα φάρµακα που η νοµοθεσία το επιτρέπει, απαγορεύοντας κατά την εκτέλεση των συνταγών, όταν υπάρχει φάρµακο όπου δε συµµετέχει ο ασφαλισµένος, να συµπαρασύρει και τα υπόλοιπα που εµπεριέχουν τη συµµετοχή του. Για τις δύο αυτές πολιτικές µάλιστα µας επιτέθηκε κόµµα της Αριστεράς στη Βουλή!!!».

 

Ελάτε κε Λοβέρδο, µην υπερβάλετε. Σας επιτέθηκε αλήθεια κόµµα της Αριστεράς µετά από όλα όσα κάνετε για το πόπολο; Δεν το πιστεύω! Εσάς ένα σοσιαλιστή, έναν υπέρµαχο των εργατικών και γενικότερα λαϊκών στρωµάτων, εσάς που προασπίζεστε την υγεία του κοσµάκη (και τις συντάξεις του ) από τις ασπιρίνες, τις γαργάρες για τον ερεθισµένο λαιµό, τις παυσίπονες αλοιφές, τις καραµέλες για το βήχα και άλλα βλαπτικά προϊόντα (τα λεγόµενα µη συνταγογραφούµενα φάρµακα) του ντόπιου και ξένου φαρµακευτικού κεφαλαίου; Εσάς που προφυλάξατε τον ασθενή µε χρόνια πάθηση από το να µην πληρώνει κάποια φάρµακα που δε σχετίζονται αυστηρά µε την πάθησή του, κατασπαταλώντας έτσι τους πόρους της κοινωνικής ασφάλισης, την οποία εσείς και οι όµοιοί σας φροντίσατε στο παρελθόν µε τόσην περίσκεψη και τόσην αιδώ; Τι να πω, αίσχος!’Έπρεπε να πλύνουν το στόµα τους οι αχάριστοι (…και να προσέχουν τις τσέπες τους) προτού σας επιτεθούν!

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Και αμφισβητεί την εξειδίκευση των φαρμακοποιών στο φάρμακο
Και ζητά να ενταχθούν τα φαρμακεία στη νέα ρύθμιση για τα POS






Σχετικά άρθρα

ΠΦΣ: Κατηγορεί τον υπουργό Οικονομικών ότι ευνοεί τράπεζες και funds
Και ζητά να ενταχθούν τα φαρμακεία στη νέα ρύθμιση για τα POS
Σε 56 χώρες επιτρέπεται ο εμβολιασμός στα φαρμακεία
Σύμφωνα με τα πρόσφατα δεδομένα της Διεθνούς Φαρμακευτικής Ομοσπονδίας (FIP)