Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Όλα τα φάρμακα μόνο με συνταγή

10/1/2023 9:38:25 μμ
Προαναγγελία Θ. Πλεύρη κατά τη διάρκεια επιστημονικής εκδήλωσης
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Την υποχρεωτική χορήγηση όλων των φαρμάκων με ιατρική συνταγή προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας, Α. Πλεύρης κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης της Επιστημονικής Επιτροπής του ΙΣΑ, με τη συμμετοχή των εκπροσώπων ΣΦΕΕ, ΠΕΦ και ΕΟΔΥ. Στην παρέμβασή του είπε χαρακτηριστικά ότι θα ικανοποιηθεί αυτό το αίτημα του Ιατρικού Συλλόγου, ενώ παράλληλα «εξετάζεται το αίτημα για επαναξιολόγηση των φαρμάκων που βρίσκονται στη λίστα των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων».

Στην ίδια συνάντηση ειπώθηκε ότι υπάρχει ανάγκη για έγκαιρη χορήγηση των αντιικών φαρμάκων και για αξιοποίηση από την επιστημονική κοινότητα των νέων θεραπειών για την Covid-19, καθώς το προσεχές διάστημα αναμένεται περαιτέρω έξαρση του κορονοϊού, της γρίπης που έχει επιθετική συνδρομή φέτος και άλλων ιώσεων με την επιστημονική κοινότητα να είναι σε εγρήγορση. Παράλληλα, συζητήθηκαν οι ελλείψεις φαρμάκων που παρατηρούνται στην αγορά με τον πρόεδρο του ΣΦΕΕ Ολ. Παπαδημητρίου να εκφράζει την εκτίμηση ότι το επόμενο χρονικό διάστημα, η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί, με την προϋπόθεση όμως ότι δεν πρόκειται να αυξηθεί περαιτέρω η ζήτηση.

Το θέμα των ελλείψεων στη Βουλή

Ερώτηση για το θέμα των ελλείψεων κατέθεσε στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ το θέμα συζητήθηκε και σε συνάντηση που είχε ο πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης με εκπροσώπους του ΦΣΑ. Απαντώντας ο υπουργός Υγείας στην ερώτηση, ανέφερε διεξοδικά τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για τον περιορισμό του φαινομένου από το καλοκαίρι έως και σήμερα, ενώ κατηγόρησε τον Α. Τσίπρα ως «κατώτερο των περιστάσεων». Όπως είπε «προκαλεί εντύπωση ότι αναφέρεται σε κερδοσκοπία, τη στιγμή που γνωρίζει ότι ο ίδιος ως κυβέρνηση άλλαξε τον τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων προς όφελος των πολυεθνικών συμφερόντων της φαρμακοβιομηχανίας και ως αντιπολίτευση δεν στήριξε κανένα μέτρο εξοικονόμησης από τα ακριβά φάρμακα που εξασφάλισαν για το δημόσιο πάνω από 450 εκατ. εκπτώσεις».


Αλ. Τσίπρας: «Αναγνωρίζω ότι οι φαρμακοποιοί ανέδειξαν το πρόβλημα των ελλείψεων έγκαιρα»

Στη προαναφερθείσα συνάντηση εκπροσώπων του ΦΣΑ με τον Αλ. Τσίπρα και τους τομέαρχες Υγείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, ο τέως πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη ελέγχων στην αγορά και στις φαρμακαποθήκες και την απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών. Αναγνώρισε ότι ο ΦΣΑ είχε αναδείξει έγκαιρα το πρόβλημα των ελλείψεων και τόνισε πως σήμερα έχουμε μια κρίση που οφείλεται σε «διαχειριστική ανικανότητα» ή σε «ιδεοληψία» από την πλευρά της κυβέρνησης. Όπως είπε, «βλέπουμε τις γνωστές δικαιολογίες, ότι φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός από αυτούς που έχουν την ευθύνη να διατάξουν ελέγχους στην αγορά». Ο Κ. Λουράντος είπε χαρακτηριστικά: «είμαι 44 χρόνια στο επάγγελμα, δεν έχω ζήσει κάτι τέτοιο» και συμπλήρωσε ότι οι φαρμακοποιοί έχουν προειδοποιήσει εδώ και πάνω από ένα χρόνο για τις ελλείψεις φαρμάκων, αλλά οι προειδοποιήσεις τους δεν εισακούστηκαν από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Στόχος η απρόσκοπτη τροφοδοσία των κρατών μελών σε φαρμακευτικά προϊόντα
«Τα εμβόλια είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας»






Σχετικά άρθρα

Ξεκινά η λειτουργία της Συμμαχίας για τα Κρίσιμα Φάρμακα της Ε.Ε.
Στόχος η απρόσκοπτη τροφοδοσία των κρατών μελών σε φαρμακευτικά προϊόντα
Κ. Χατζηδάκης: Δεν θα υπάρξει άλλη παράταση στη διασύνδεση των POS
Η εφορία ήδη «κυνηγάει» τις επιχειρήσεις που δεν έχουν διασυνδεθεί
Μανιφέστο για τη δημιουργία φαρμακευτικών υλών εντός των κρατών της Ε.Ε.
Η ψήφισή του συζητείται στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας
Θ. Καρποδίνη: «Είμαστε αρωγός στην προσπάθεια επίλυσης προβλημάτων για τους πάσχοντες από θαλασσαιμία»
Η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ μίλησε σε πανελλήνια ενημερωτική συνάντηση για τη νόσο