Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Όλα τα εμβόλια θα γίνονται στα γαλλικά φαρμακεία

11/11/2022 5:58:38 πμ
Οι φαρμακοποιοί θα εμβολιάζουν παιδιά και ενήλικες
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Τη συνταγογράφηση και τη χορήγηση σχεδόν όλων των εμβολίων θα αναλάβουν οι ειδικά εκπαιδευμένοι Γάλλοι φαρμακοποιοί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2023, σε μια προσπάθεια της γαλλικής κυβέρνησης να αυξήσει την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, ακολουθώντας τις τάσεις που διαμορφώθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Το εντυπωσιακό είναι ότι η νέα πολιτική περιλαμβάνει και τα παιδικά εμβόλια.

Ειδικότερα, τα φαρμακεία στη Γαλλία θα προσφέρουν τα εμβόλια διφθερίτιδας, τετάνου, πολιομυελίτιδας, κοκκύτη, γρίπης, HPV, ιλαράς-παρωτίτιδας-ερυθράς (MMR), ηπατίτιδας και Β, μηνιγγιτιδόκοκκου Α και Β, πνευμονιόκοκκου, ανεμευλογιάς, έρπητα ζωστήρα, κίτρινου πυρετού και λύσσας. Οι μόνες περιπτώσεις που δεν θα εξυπηρετούν τα φαρμακεία είναι τα ζώντα εμβόλια, όπως είναι το MMR και αυτό της φυματίωσης (BCG), σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς.

Το background της ιστορικής απόφασης

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Γαλλία δεν είναι από τις χώρες που έχουν επιτρέψει εδώ και χρόνια τους εμβολιασμούς στα φαρμακεία, όπως έχει συμβεί π.χ. στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Αντιθέτως -όπως και στην Ελλάδα- οι εμβολιασμοί ήταν αποκλειστικό καθήκον των γιατρών με εξαίρεση κάποιες πρωτοβουλίες αντιγριπικών εμβολιασμών από νοσηλευτές, όχι όμως σε εθνικό επίπεδο. 

Μόλις το 2017 ξεκίνησαν φαρμακοποιοί να εμβολιάζουν ενήλικες έναντι της γρίπης και αυτό πιλοτικά σε δύο περιοχές της χώρας, ενώ το 2019 το πρόγραμμα εφαρμόστηκε καθολικά. Με το ξέσπασμα της πανδημίας, οι φαρμακοποιοί συμμετείχαν στον εμβολιασμό του κοινού, ενώ από τον Ιανουάριο του 2022 εξουσιοδοτήθηκαν (καθώς και οι νοσηλευτές και οι μαίες) να εμβολιάζουν έναντι της Covid-19 και τα παιδιά ηλικίας 5-11 ετών. Όλα αυτά οδήγησαν στην τρέχουσα απόφαση που αλλάζει άρδην την εικόνα του επαγγέλματος στη Γαλλία, με την κυβέρνηση να αυξάνει ακόμα και τις αμοιβές των φαρμακοποιών ως κίνητρο.

Ορατή τάση στην Ευρώπη

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί του VaccinesToday.eu, οι εμβολιασμοί στα φαρμακεία αποτελούν πλέον μια ορατή τάση σε όλη την Ευρώπη, με τους μεν φαρμακοποιούς να αποκτούν σημαντική εμπειρία εν μέσω πανδημίας και με το κοινό να συνηθίζει ολοένα και περισσότερο στην ιδέα. Στη Γερμανία, εκτιμάται ότι 6.000 φαρμακοποιοί εκπαιδεύτηκαν για τη διεξαγωγή εμβολιασμού Covid-19, ενώ αντίστοιχη εκπαίδευση στο Βέλγιο έλαβαν 4.000. Στην Ιταλία, οι εμβολιασμοί στα φαρμακεία έγιναν για πρώτη φορά το Μάρτιο του 2021 λόγω Covid-19, ενώ το Σεπτέμβριο του 2021 άρχισαν να χορηγούνται και τα αντιγριπικά. 

Τα δεδομένα από την Ιρλανδία, όπου από το 2016 επιτρέπονται εμβολιασμοί πνευμονιόκοκκου και έρπητα ζωστήρα στα φαρμακεία, δείχνουν ότι οι φαρμακοποιοί προσεγγίζουν ενήλικες που διαφορετικά δεν θα εμβολιάζονταν. Αν και οι αριθμοί των εμβολιασμένων ατόμων είναι πολύ μικρότεροι σε σύγκριση με αυτούς που κάνουν τα αντιγριπικά εμβόλια, η Ιρλανδικός Φαρμακευτικός Σύλλογος (IPU) αναμένει καλύτερα αποτελέσματα τα επόμενα χρόνια.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Διοργανώνεται από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP)
Το μέτρο προωθείται τώρα και σε δήμο του νομού Πέλλας






Σχετικά άρθρα

Φαρμακοποιός δίνει μαθήματα γαληνικών σε μαθητές Λυκείου
Ενθουσιασμένα τα παιδιά από την εμπειρία του εργαστηρίου
Οι στρατηγικές εμβολιασμού στα φαρμακεία το θέμα Συνόδου στη Χάγη
Διοργανώνεται από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP)
Πληθαίνουν οι αποφάσεις υπέρ των θέσεων στάθμευσης μπροστά στα φαρμακεία
Το μέτρο προωθείται τώρα και σε δήμο του νομού Πέλλας
Φαρμακεία: Τσουχτερά τα πρόστιμα για τους παραβάτες των αργιών του Πάσχα
Κλειστά θα πρέπει να παραμείνουν τα φαρμακεία και στις 7 Μαΐου