Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επιχειρείν

τελευταία νέα

Servier Hellas: Μεταξύ των κορυφαίων εργοδοτών στην Ελλάδα και την Ευρώπη
Διακρίθηκε ως Top Employer Greece 2022 και Top Employer Europe 2022

Οικονομικές συσκευασίες φαρμάκων για νοσοκομεία

21/7/2008
Εγκύκλιος του Ε.Ο.Φ. για περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Για τα φάρμακα που παράγονται εγχωρία και που πρόκειται να κυκλοφορήσουν για πρώτη φορά, η εγκύκλιος ορίζει ότι οι φαρμακοβιομηχανίες που έχουν την κατάλληλη υποδομή θα πρέπει να εφαρμόσουν την επισήμανση ανά «μονάδα δόσης» μέχρι τις 30 Απριλίου του 2009.

Σε ό,τι αφορά τα ήδη κυκλοφορούντα εγχώρια φάρμακα, αυτά θα πρέπει να εναρμονιστούν μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου του 2010.

Οι φαρμακοβιομηχανίες, τέλος, που έχουν τη δυνατότητα να προσαρμόσουν τη διάτρητη συσκευασία, θα πρέπει να το πράξουν άμεσα, αλλιώς έχουν προθεσμία μέχρι την 1η Δεκεμβρίου του 2010.

Κοστίζουν περισσότερο και είναι δύσχρηστες αλλά συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται. Ο λόγος για τις συσκευασίες των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται στα νοσοκομεία, που δεν είναι άλλες από αυτές που διατίθενται στους καταναλωτές/ασθενείς από τα ιδιωτικά φαρμακεία. Πρόσφατη εγκύκλιος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.) φιλοδοξεί να συμβάλλει στη μείωση της σπατάλης που προέρχεται από τη νοσοκομειακή προμήθεια φαρμάκων στις συσκευασίες αυτές. Εάν ένα κουτί φαρμάκου περιείχε για παράδειγμα 500 δισκία (αντί για πολλαπλές συσκευασίες των π.χ. 14 δισκίων), αυτό θα ισοδυναμούσε με σημαντική μείωση του κόστους των σκευασμάτων που χρησιμοποιούνται στα νοσοκομεία.

Η εφαρμογή της νοσοκομειακής συσκευασίας φαρμάκων είναι μεταξύ των μέτρων που προωθεί ο Ε.Ο.Φ. στο πλαίσιο μιας προσπάθειας συγκράτησης της φαρμακευτικής δαπάνης στη χώρα μας που αυξάνεται διαρκώς τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με στοιχεία του Ε.Ο.Φ., ήδη το πρώτο τετράμηνο του 2008, η συνολική φαρμακευτική δαπάνη ανήλθε στα 2,727 δισεκατομμύρια €, έναντι 2,387 δισ. € που ήταν πέρυσι κατά το ίδιο χρονικό διάστημα. Το 2007, η συνολική φαρμακευτική δαπάνη στη χώρα μας έφτασε τα 7,685 δισ. €, αυξημένη κατά 27,72% σε σχέση με το 2006. Μάλιστα, η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε στη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη που το 2007 ανήλθε σε 1,514 δισ. €, έναντι 1,013 δισ. € το 2006 (αύξηση της τάξης του 49,39%), η οποία ωστόσο αποδίδεται κυρίως στην εισαγωγή στην Ογκολογία νέων και ιδιαίτερα ακριβών φαρμάκων.

Ο Ε.Ο.Φ., με εγκύκλιό του (αρ. πρωτ. 38548/10 Ιουνίου 2008) προς τη βιομηχανία φαρμάκου, ορίζει «την εφαρμογή της νοσοκομειακής συσκευασίας με πολλαπλάσιες ατομικές ή ημερήσιες δόσεις στα νέα φάρμακα» και αναφέρει ότι «νοσοκομειακή συσκευασία νοείται το πολλαπλάσιο της εμπορικής συσκευασίας και όχι μεγαλύτερη των 500 μονάδων δόσεων». Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, η νέα συσκευασία θα κοστίζει λιγότερο στο ελληνικό Δημόσιο σε σχέση με το κόστος της αντίστοιχης ποσότητας δισκίων στις «μικρές» συσκευασίες.

Εκτός από την οικονομική διάσταση της εφαρμογής της νοσοκομειακής συσκευασίας, υπάρχει και η άκρως πρακτική, αφού διευκολύνεται σημαντικά το έργο των φαρμακείων των νοσοκομείων. Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή τα φάρμακα κυκλοφορούν σε συσκευασίες των 10, 14 ή 28 δισκίων. Είναι σαφές ότι είναι πολύ πιο εύκολη η αποθήκευση και η διαχείριση 20 κουτιών με 500 χάπια το καθένα, από την αποθήκευση και διαχείριση 1.000 κουτιών από 10 χάπια έκαστο.

Στο πλαίσιο της ορθής διαχείρισης φαρμάκων στα νοσοκομεία, η εγκύκλιος εισάγει επίσης και την επισήμανση των φαρμάκων ανά «μονάδα δόσης». Αυτό σημαίνει ότι η επισήμανση των βασικών χαρακτηριστικών (εμπορική ονομασία, δραστική μορφή, περιεκτικότητα, ημερομηνία λήξης) θα πρέπει να υπάρχει στην ταμπλέτα ή στο μπλίστερ πίσω από κάθε δόση (δισκίο), για να μπορεί με ασφάλεια να χορηγηθεί στο νοσοκομειακό ασθενή.

Όπως εξήγησε στην εφημερίδα Καθημερινή ο Νίκος Λάκκας, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (Π.Ε.Φ.Ν.Ι.) –η οποία και ενήγειρε το συγκεκριμένο ζήτημα στον Ε.Ο.Φ.–, «συχνά τα φάρμακα επισημαίνονται σαν να πρόκειται να δοθούν μόνο σε εξωνοσοκομειακούς ασθενείς, οι οποίοι έχουν στη διάθεσή τους ολόκληρη τη συσκευασία όπου βέβαια αναγράφονται τα βασικά χαρακτηριστικά. Επομένως, όταν χωρίζονται σε δόσεις από τους φαρμακοποιούς του νοσοκομείου για τους ασθενείς, δεν είναι εύκολο να τα ξεχωρίσει κάποιος, γεγονός που αφήνει μεγάλα περιθώρια για λάθη στη χορήγησή τους».

Για τα φάρμακα που παράγονται εγχωρία και που πρόκειται να κυκλοφορήσουν για πρώτη φορά, η εγκύκλιος ορίζει ότι οι φαρμακοβιομηχανίες που έχουν την κατάλληλη υποδομή θα πρέπει να εφαρμόσουν την επισήμανση ανά «μονάδα δόσης» μέχρι τις 30 Απριλίου του 2009. Σε ό,τι αφορά τα ήδη κυκλοφορούντα εγχώρια φάρμακα, αυτά θα πρέπει να εναρμονιστούν μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου του 2010. Οι φαρμακοβιομηχανίες, τέλος, που έχουν τη δυνατότητα να προσαρμόσουν τη διάτρητη συσκευασία, θα πρέπει να το πράξουν άμεσα, αλλιώς έχουν προθεσμία μέχρι την 1η Δεκεμβρίου του 2010.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ίσως να πλησιάζει το τέλος της πανδημίας
Διακρίθηκε ως Top Employer Greece 2022 και Top Employer Europe 2022


Σχετικά άρθρα

Servier Hellas: Μεταξύ των κορυφαίων εργοδοτών στην Ελλάδα και την Ευρώπη
Διακρίθηκε ως Top Employer Greece 2022 και Top Employer Europe 2022
Ο Όμιλος ΒΙΑΝΕΞ δίπλα στο Ίδρυμα Χατζηκώνστα
Ανακαίνισε τους χώρους φιλοξενίας του Ιδρύματος
ISOPLUS: Ακόμη μία χρονιά δίπλα σε όσους είχαν ανάγκη
Με μια σειρά προγραμμάτων ΕΚΕ
Φαρμακευτική εταιρεία προσέλαβε την Jennifer Aniston
Για τις ανάγκες ενημερωτικής καμπάνιας για την αϋπνία