Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Συμβουλές ομορφιάς

τελευταία νέα


Οι σύγχρονες θεραπείες για τα βαθουλωμένα μάτια και τις "σακούλες"

1/3/2018 12:35:15 μμ
Πώς θα αποκατασταθεί η περιοχή γύρω από τα μάτια;
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Σημαντικά βήματα προόδου για την αναζωογόνηση της περιοχής γύρω από τα μάτια έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια και πλέον λαμβάνεται υπόψη ολόκληρο το άνω τμήμα του προσώπου κατά το σχεδιασμό της θεραπείας γι' αυτό. Όπως εξηγεί ο πλαστικός χειρουργός Δρ. Δημήτρης Δρακωτός, η περιοφθαλμική αναζωογόνηση θεωρείται επιτυχημένη όταν σέβεται την φυσική έκφραση του ασθενούς. Γι' αυτό τον λόγο δεν υπάρχει μία θεραπεία κατάλληλη για όλους, αλλά το θεραπευτικό πλάνο καταρτίζεται εξατομικευμένα και συχνά αποτελείται από συνδυασμό διαφορετικών προσεγγίσεων.


Χαρακτηριστικό παράδειγμα προόδου αποτελούν οι μέθοδοι που συνιστώνται για τα «βαθουλωμένα» μάτια, τις σακούλες κάτω από αυτά και τους μαύρους κύκλους.


Όταν το πρόβλημα είναι ήπιο, συνήθως μπορεί να αντιμετωπιστεί με εγχύσεις υλικών, όπως το υαλουρονικό οξύ. Αν όμως αφεθεί χωρίς θεραπεία, η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί και οι σκιές να αποκτήσουν σκούρα χροιά. Επιπλέον, όταν το υποδόριο λίπος της περιοχής προεξέχει από τον κόγχο, δημιουργούνται οι «σακούλες» κάτω από τα μάτια. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις απαιτούνται πιο εξελιγμένες θεραπείες.

Μικρολιποδόμηση (micro-lipostructure)

«Για τα έντονα βαθουλωμένα μάτια η πιο σύγχρονη αντιμετώπιση γίνεται με τεχνικές μικρολιποδόμησης (micro-lipostructure), κατά τις οποίες γίνεται αυτόλογη μεταφορά λίπους», λέει ο ειδικός. «Το λίπος λαμβάνεται από άλλα σημεία του σώματος του ασθενούς (συνήθως από την κοιλιά, το εσωτερικό των γονάτων ή τους μηρούς) και έπειτα από ειδική επεξεργασία εγχέεται κάτω από τα μάτια του. Μπορεί να χρειασθεί να γίνει λιποδόμηση και στις παρειές, το κάτω βλέφαρο ή τους κροτάφους για να αποκατασταθεί ο φυσικός όγκος του προσώπου. Η τεχνική αυτή αποδίδει πολύ καλά στους ασθενείς με σημαντική απώλεια λιπώδους ιστού και τα αποτελέσματά της συνήθως είναι μόνιμα». Με την μικρολιποδόμηση βελτιώνονται και οι μαύροι κύκλοι, αφού διορθώνεται η κοιλότητα που τους δημιουργεί. Η μικρολιποδόμηση διαρκεί περίπου μία ώρα και δεν απαιτεί νοσηλεία του ασθενούς. Ωστόσο για 8-10 ημέρες μπορεί να υπάρχει οίδημα στις θεραπευμένες περιοχές.

Οι «σακούλες»

Όταν εκτός από τους μαύρους κύκλους υπάρχουν και «σακούλες», γίνεται πρώτα αφαίρεση της «σακούλας» και ύστερα αποκατάσταση του χαμένου όγκου. Αυτό γίνεται ταυτοχρόνως, στο ίδιο χειρουργείο. «Η "σακούλα" αφαιρείται από το εσωτερικό του βλεφάρου (μέσω του επιπεφυκώτα) χωρίς να γίνει εξωτερική τομή. Ύστερα γίνεται μικρολιποδόμηση για τους κύκλους», εξηγεί ο Δρ. Δρακωτός. «Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή κατά την αφαίρεση του λιπώδους ιστού που σχηματίζει τη "σακούλα”, διότι το δέρμα πρέπει να έρθει στο ίδιο επίπεδο με αυτό που θα δημιουργηθεί μετά την έγχυση του αυτόλογου λίπους».

Το αποτέλεσμα του συνδυασμού μικρολιποδόμησης/διεπιπεφυκωτικής διόρθωσης είναι μόνιμο όταν εφαρμόζεται σωστά και δεν επανεμφανίζεται «σακούλα» στο ίδιο σημείο. Η διάρκεια της επέμβασης είναι 1,5-2 ώρες, δεν απαιτεί νοσηλεία, αλλά για 8-10 ημέρες θα υπάρχει οίδημα στα μάτια. Βέβαια, «σακούλες» δεν δημιουργούνται μόνο όταν υπάρχει «βαθούλωμα» των ματιών, αλλά και εξαιτίας της φυσικής διαδικασίας της γήρανσης. Σε τέτοια περίπτωση, θα εφαρμοστεί η τεχνική της διεπιπεφυκωτικής διόρθωσης μεμονωμένα. Επειδή η θεραπεία γίνεται χωρίς εξωτερική τομή, δεν χρειάζεται ράμματα ούτε προκαλεί αιμορραγία ή ουλή, με αποτέλεσμα να δημιουργείται και μικρότερο οίδημα», τονίζει ο Δρ. Δρακωτός. «Έτσι, ο ασθενής έρχεται στο νοσοκομείο, εφαρμόζεται η θεραπεία και επιστρέφει στις δραστηριότητές του σε 2-3 μέρες».

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Υποστηρίζει τη σχέση εμπιστοσύνης με τους ασθενείς
Στο επιτυχημένο webinar με εισηγητή τον Καθηγητή Δημήτρη Μπογδάνο






Σχετικά άρθρα

Η εμβληματική Bepanthol Cream πρωταγωνιστεί σε… make up workshop
Με λαμπερούς καλεσμένους από τον χώρο του beauty & fashion
Οι τρεις τάσεις που διαμορφώνουν την αγορά του καλλυντικού το 2024
Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Mintel
«Αγάπησε το δέρμα σου και φρόντισέ το σε συνεργασία με τον δερματολόγο σου»
Αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα της εκστρατείας της ΕΔΑΕ για τα αυτοάνοσα – αυτοφλεγμονώδη δερματικά νοσήματα
Τεράστια η αύξηση πωλήσεων για τα προϊόντα περιποίησης προσώπου
Σύμφωνα με τον ΠΣΒΑΚ το φαρμακείο αποτελεί το 2ο πιο δυνατό κανάλι διανομής