Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Οι στατίνες συνδέθηκαν με μειωμένο κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου

7/9/2023 8:12:25 μμ
Σε ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Οι στατίνες, τα δημοφιλή φάρμακα για τη μείωση της χοληστερόλης, ενδέχεται να προστατεύουν τους ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα από τον καρκίνο του παχέος εντέρου, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη παρατήρησης που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο eClinicalMedicine. 

Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, η αγωγή με στατίνες έχει γενικά συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία σε ασθενείς που πάσχουν από φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου (π.χ. ελκώδη κολίτιδα και νόσο του Crohn), οι οποίοι θεωρούνται υψηλού κινδύνου για την ανάπτυξη του συγκεκριμένου καρκίνου.
Σύμφωνα με τα δικά τους ευρήματα, η προστατευτική δράση ήταν ευθέως ανάλογη με τη διάρκεια της αγωγής και εμφανιζόταν μετά από τα 2 χρόνια λήψης των φαρμάκων.

Σημειώνεται ότι τα αποτελέσματα δεν ήταν στατιστικά σημαντικά στους ασθενείς με νόσο του Crohn, διότι -όπως εκτιμά η επιστημονική ομάδα- δεν υπήρχε επαρκές δείγμα μεταξύ των 10.500 συμμετεχόντων. Σημαντικό δείχνει το συμπέρασμα ότι στην ομάδα των ασθενών (με νόσο Crohn και κολίτιδα) που εμφάνισαν καρκίνο ενώ λάμβαναν στατίνες, μειωμένος ήταν ο αριθμός των θανάτων, τόσο αυτών που σχετίζονταν με τον καρκίνο όσο και εκείνων που οφείλονταν σε άλλες αιτίες. 

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιωθούν τα συμπεράσματά τους, ωστόσο υποστηρίζουν ότι ορισμένοι ασθενείς με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου θα μπορούσαν να ωφεληθούν από την προληπτική χορήγηση στατινών. Η μελέτη διεξήχθη από ερευνητές του Karolinska Institutet και του Πανεπιστημίου Örebro της Σουηδίας, καθώς και του Πανεπιστημίου Harvard των ΗΠΑ.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού
Για «επανάσταση κατά του καρκίνου» κάνει λόγο ο ογκολόγος Δ. Μπαλαφούκος


Σχετικά άρθρα

Η νέα έξυπνη και χιουμοριστική καμπάνια ευαισθητοποίησης για τον HIV από τη Θετική Φωνή
Με κεντρικό μήνυμα: «Ας ξεκολλήσουμε από τα 90's»
«Ζωή με ΧΑΠ»: Ο πρώτος ιστότοπος με οδηγίες για την κατ' οίκον άσκηση
Μια πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με την υποστήριξη της Chiesi Hellas
Μελετάται νέο φάρμακο κατά του αλκοολισμού
Συνδυάζει δύο γνωστές δραστικές ουσίες
Θεσπίστηκε η συνταγογράφηση & διάθεση σκευασμάτων PrEP
Θα χορηγούνται από τα φαρμακεία των δημόσιων νοσοκομείων