Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Οι Σουηδοί ...αλλάζουν τα σημεία πώλησης της παρακεταμόλης

25/8/2014 9:46:06 πμ
Τι έδειξε η 8ετής εμπειρία της απελευθέρωσης;
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Το δρόμο για την επιστροφή των παυσίπονων φαρμάκων με παρακεταμόλη αποκλειστικά στα ράφια των φαρμακείων άνοιξε η Σουηδία.

Είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που επισήμανε αυτή την ανάγκη καθώς τα δισκία που περιέχουν την παυσίπονη ουσία θα πρέπει να χορηγούνται από επαγγελματίες υγείας ώστε να περιοριστούν οι δηλητηριάσεις.

Σύμφωνα με την ΜΡΑ από το Νοέμβριο του 2009, που η παρακεταμόλη πωλείται εκτός φαρμακείων, και κατά την περίοδο 2006-2013, ο αριθμός των κλήσεων στο Κέντρο Δηλητηριάσεων για δηλητηρίαση από παρακεταμόλη είναι περίπου 4.400 ασθενείς, σημειώνει ο αντιπρόεδρος του ΦΣΑ Γιάννης Δαγρές.

Η πρόταση αφορά μόνο τα δισκία με παρακεταμόλη. Ακεταμινοφαίνη, για παράδειγμα σε υγρή μορφή, δισκία και αναβράζοντα δεν επηρεάζονται.

Η παρακεταμόλη είναι ένα από τα πιο κοινά παυσίπονα της Σουηδίας και πωλούνται ως OTC κάτω από τα διάσημα ονόματα όπως Panadol, Pamol και Alvedon.

Όταν χρησιμοποιείται σωστά, είναι ένα ασφαλές φάρμακο, αλλά σε υπερδοσολογία αποτελεί ένα κίνδυνο πολύ σοβαρών παρενεργειών που μπορεί να οδηγήσει σε ηπατική βλάβη ή θάνατο.

Ο αριθμός των κλήσεων προς το Κέντρο Δηλητηριάσεων (GIC) από το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, το οποίο μπορεί να συνδέεται με μεμονωμένους ασθενείς που είχαν εισαχθεί στο νοσοκομείο λόγω δηλητηρίασης ακεταμινοφαίνη, αυξήθηκε από 529 το 2006 σε 1.161 το 2013 ενώ η τάση αυτή θα συνεχιστεί και το 2014.

«Πιστεύουμε ότι υπάρχουν λόγοι για να περιορίσει τη διαθεσιμότητα της παρακεταμόλης για την προστασία της δημόσιας υγείας», λέει ο Anders Carlsten στο MPA.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Και πέτυχαν σημαντική αύξηση των πωλήσεών τους από το 2023 στο 2024






Σχετικά άρθρα

WinMedica: Καινοτόμες θεραπευτικές λύσεις για την «επιδημία» των καρδιαγγειακών νοσημάτων
Παρουσιάστηκαν στο 50ό ετήσιο Συνέδριο της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών
Παγκόσμια Ημέρα Κλινικών Μελετών
Μόνο 1 στις 5 νέες θεραπείες προέρχεται πλέον από την Ευρώπη
Δωρεάν μετρήσεις πίεσης σε 18 πόλεις της Ελλάδας
Στο πλαίσιο του May Measurement Month
Επηρεασμένη πνευμονική λειτουργία και κακό έλεγχο του άσθματος δείχνει έρευνα της ΕΠΕ
Καταγράφεται αυξημένη χρήση κορτικοστεροειδών από το στόμα, παρά τη διαδεδομένη χρήση βιολογικών παραγόντων