Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Οι σουηδικές προτάσεις για τη νέα φαρμακευτική νομοθεσία της ΕΕ

18/12/2023 8:34:56 μμ
Προσπαθούν να λύσουν τον γρίφο της φαρμακευτικής πολιτικής
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Την ισορροπία μεταξύ της διασφάλισης της πρόσβασης στα φάρμακα για όλους τους ασθενείς και της δημιουργίας του βέλτιστου περιβάλλοντος για την έρευνα και ανάπτυξη καινοτόμων θεραπειών «αναζητά» η σουηδική κυβέρνηση όπως δήλωσε η υπουργός Υγείας της χώρας σχετικά με την ανανεωμένη φαρμακευτική νομοθεσία που προωθείται στην Ε.Ε. 


Σε διαβουλεύσεις με τους ενδιαφερόμενους φορείς της χώρας, ο σύλλογος φαρμακευτικών επιχειρήσεων της Σουηδίας εξέφρασε παρόμοιες ανησυχίες με αυτές που έχουν ακουστεί και στην Ελλάδα και ευρύτερα στην Ευρώπη σχετικά με τη μείωση των χρόνων προστασίας των νέων φαρμάκων. Εκτιμάται ότι ο περιορισμός από 8 στα 6 χρόνια θα σταθεί εμπόδιο στην έρευνα και στην καινοτομία, θα υπονομεύσει την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα και θα επηρεάσει τις πολλές μικρές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα. 


Όπως αναφέρει το euractiv.com, η Επιτροπή προτείνει 2 επιπλέον χρόνια προστασίας για τις εταιρείες που θα λανσάρουν το προϊόν τους σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., αυτό όμως «είναι αδύνατόν επί της αρχής για μικρομεσαίες εταιρείες», επιχειρηματολογεί ο Σύλλογος.


Στη διαβούλευση τέθηκε επίσης το αίτημα (από τις αρχές που ορίζουν τις τιμές των φαρμάκων) να κατατίθενται περισσότερα επιστημονικά δεδομένα για τα οφέλη των φαρμάκων μαζί με τις αιτήσεις για κυκλοφορία στην Ε.Ε., ενώ αποκαλύφθηκε ότι αυτό που θα απασχολήσει την αγορά στο άμεσο μέλλον είναι τα «ευρωπαϊκά voucher», με τα οποία θα προσφέρεται επιπλέον προστασία δεδομένων στις εταιρείες που θα ανακαλύψουν νέα αντιβιοτικά.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Τι έδειξε έρευνα του Βασιλικού φαρμακευτικού συλλόγου
Δώρισε στους πρωτοετείς φοιτητές την πρώτη τους εργαστηριακή ποδιά






Σχετικά άρθρα

Eli Lilly & Novo Nordisk: Μειώνουν τις τιμές των φαρμάκων GLP-1 στις ΗΠΑ
Στο πλαίσιο συμφωνίας με την κυβέρνηση
ΣΦΕΕ: Ανάγκη νέου πλαισίου συλλογής πλάσματος στην Ελλάδα
Οι προτάσεις σε position paper προς την Πολιτεία
Υπ. Υγείας: Έρχονται 15 εκατ. ευρώ για τη μείωση του clawback
Η παρέμβαση αυτή δεν αντιμετωπίζει τη ρίζα του προβλήματος, επιμένει το PIF