Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα

Bayer: Καμπάνια που «σπάει» τα ταμπού
Για την προώθηση αντισυλληπτικού προϊόντος που αντιμετωπίζει τη μεγάλη αιμορραγία της περιόδου
Νέα δεδομένα για την καταναλωτική συμπεριφορά
Τι χρειάζονται σήμερα οι καταναλωτές; 18ο Ελληνικό Συνέδριο Κορυφής στην Εξυπηρέτηση Πελατών

Oι πολιτικές λιτότητας θέτουν τη δημόσια υγεία σε κίνδυνο

10/11/2017 9:59:52 πμ
Να αρθούν οι διακρίσεις των συστημάτων υγείας απέναντι στους κοινωνικά ευάλωτους
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Τα εθνικά συστήματα υγείας στην Ευρώπη αποτυγχάνουν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των κοινωνικά ευάλωτων ομάδων. Αυτό είναι το πόρισμα έκθεσης των Γιατρών του Κόσμου που επισημαίνουν ότι οι πολιτικές λιτότητας θέτουν τη δημόσια υγεία σε κίνδυνο και προτρέπουν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να επιβεβαιώσουν τις δεσμεύσεις τους για καθολική ιατρική κάλυψη.


Η έκθεση βασίζεται σε δεδομένα και συνεντεύξεις που συγκεντρώθηκαν το 2016 από 14 χώρες και 43.286 ασθενείς (πολίτες των χωρών και μετανάστες από την υπόλοιπη Ευρώπη και τον κόσμο), οι οποίοι επισκέφτηκαν τις κλινικές και τα λοιπά προγράμματα των Γιατρών του Κόσμου και των εταίρων τους. Στην Ελλάδα, τα δεδομένα και οι μαρτυρίες συγκεντρώθηκαν από τα 6 πολυϊατρεία των Γιατρών του Κόσμου σε Αθήνα, Πέραμα, Χανιά, Λέσβο, Πάτρα και Θεσσαλονίκη.


Σύμφωνα με την έκθεση, η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών (89%) αναφέρει ότι αναγκάζεται να επιβαρυνθεί με το οικονομικό κόστος που αφορά στην ιατρική τους φροντίδα, παρά το γεγονός ότι δεν διαθέτουν το απαραίτητο εισόδημα, ώστε να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες.

Επίσης, πολλοί τόνισαν πως δεν μπορούσαν ανταπεξέλθουν στα διοικητικά εμπόδια των Εθνικών Συστημάτων Υγείας και αρκετοί είναι εκείνοι που λόγω μη κατανόησης της γλώσσας ή μη ισότιμης μεταχείρισης, εγκατέλειπαν κάθε προσπάθεια φοβούμενοι ακόμα και τη σύλληψη. Για παράδειγμα, στο Ηνωμένο Βασίλειο χρησιμοποίησαν την υγειονομική περίθαλψη ως μέσο ελέγχου της παράτυπης μετανάστευσης.


«Η υγειονομική περίθαλψη είναι ανθρώπινο δικαίωμα, όχι μέσο για την επίτευξη πολιτικών σκοπών», δήλωσε ο Στάθης Πουλαράκης, ο υπεύθυνος Προάσπισης και Διεκδίκησης Δικαιωμάτων των Γιατρών του Κόσμου Ελλάδος και συνεχίζει: «Τα δεδομένα μας δείχνουν ότι οι άνθρωποι δεν έρχονται στην Ευρώπη για να έχουν πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη. Το να εξαιρούνται από τις υπηρεσίες υγείας θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Σαφώς, οι προϋπολογισμοί είναι περιορισμένοι. Είναι όμως προς το συμφέρον όλων μας να έχουν όλοι πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη. Κάτι τέτοιο άλλωστε είναι μακροπρόθεσμα οικονομικά επωφελές».

Προσθέτει δε ότι «το κοινό χαρακτηριστικό που μοιράζονται οι ασθενείς μας, απ? όπου και αν προέρχονται, είναι πως όλοι τους βρίσκονται αντιμέτωποι με εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες. Έρχονται σε εμάς αναζητώντας μια σανίδα σωτηρίας απέναντι στις δύσκολες και πολλές φορές απειλητικές για την ίδια τους τη ζωή συνθήκες που βιώνουν, αφού συχνά περνούν απαρατήρητοι από το Εθνικό Σύστημα Υγείας».


Οι Γιατροί του Κόσμου κάνουν έκκληση για μια πιο προοδευτική και ισότιμη προσέγγιση της δημόσιας υγείας, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης στην πρωτοβάθμια, προγεννητική και μεταγεννητική περίθαλψη, στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας και στην εν γένει προαγωγή της υγείας. Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να λάβουν μέτρα για να άρουν τα διοικητικά εμπόδια και τις διακρίσεις.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Φιλοξενεί κεραμικά έργα με φαρμακευτικά είδη


Σχετικά άρθρα

Οι 3 φαρμακοποιοί που εκλέχτηκαν βουλευτές
Τα σχέδια, τα οράματα και το «ευχαριστώ» τους
Υγειονομικοί: Τρανταχτό «όχι» στην επαναφορά του «νόμου Κατρούγκαλου»
Τον χαρακτηρίζουν ορόσημο της εγκληματικής καταστροφής των ελευθέρων επαγγελματιών και επιστημόνων