Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα

Servier Hellas: Μεταξύ των κορυφαίων εργοδοτών στην Ελλάδα και την Ευρώπη
Διακρίθηκε ως Top Employer Greece 2022 και Top Employer Europe 2022

Οι πολιτικές για το φάρμακο θα αποδώσουν εντός του 2018, σύμφωνα με τον Α. Ξανθό

7/2/2018 12:39:11 μμ
Επιπλέον, έρχεται το τέλος της ασφυκτικής δημοσιονομικής επιτροπείας
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


«Πάνω από το τραπέζι και κοιτάζοντας μπροστά», η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας είναι αποφασισμένες να κινηθούν σε τροχιά συγκλίσεων με τη φαρμακοβιομηχανία φέτος, προχωρώντας σε σειρά διορθωτικών μέτρων στη φαρμακευτική πολιτική, μέσα στο 2018. Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, στην εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), την Τρίτη (06/02/2018), θέλοντας παράλληλα να τονίσει ότι «η υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας είναι υπόθεση που ενώνει».


Συγκεκριμένα, όπως τόνισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, το υπουργείο Υγείας προωθεί μια δέσμη διαρθρωτικών αλλαγών στη φαρμακευτική πολιτική, ώστε να αρθούν οι στρεβλώσεις στην τιμολόγηση των φαρμάκων και να διασφαλιστεί η εγγυημένη πρόσβαση των ασθενών, τόσο σε φθηνά και αξιόπιστα φάρμακα όσο και στη φαρμακευτική καινοτομία που τεκμηριωμένα έχει θεραπευτική προστιθέμενη αξία. Το τρίπτυχο: αξιολόγηση -  διαπραγμάτευση - ορθολογική συντογογράφηση έρχεται να καλύψει «το μεγάλο θεσμικό έλλειμμα, το οποίο υπήρχε μέχρι τώρα στη χώρα».


«Αίσθησή μας είναι ότι είμαστε σε φάση επούλωσης πληγών, ελπίζουμε και για το σύστημα υγείας. Με τη συνδρομή του έντιμου ανθρώπινου δυναμικού του συστήματος, των φορέων και των επιχειρήσεων εξασφαλίστηκε η ανθεκτικότητα του συστήματος. Φέτος φιλοδοξούμε ότι θα είναι μια χρονιά, που θα κλείσει ο φαύλος κύκλος της κρίσης και των μέτρων λιτότητας, και θα μπορέσουμε με βιώσιμο τρόπο να πετύχουμε το οριστικό τέλος της ασφυκτικής δημοσιονομικής επιτροπείας που έχει προκαλέσει πολλαπλά τραύματα και στο δημόσιο βίο και στην καθημερινότητα και στην επιχειρηματικότητα. Με μια εθνική φαρμακευτική πολιτική να συντονίσουμε τις προσπάθειες και να διευκολύνουμε τις επιχειρηματικές δράσεις και για την κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού και για την παραγωγή προστιθέμενης αξίας» υποστήριξε ο κ. Ξανθός.


Τη διαμόρφωση εθνικής πολιτικής φαρμάκου με αναπτυξιακό πρόσημο είχε αναδείξει ως κεντρικό ζήτημα, κατά την ομιλία του στην ίδια εκδήλωση, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, Θεόδωρος Τρύφων. Το φάρμακο είναι τομέας προτεραιότητας για προσέλκυση επενδύσεων, χρειάζεται όμως εύρυθμο επιχειρηματικό πλαίσιο με κλαδικές πολιτικές και προγράμματα για να ανακοπεί η φυγή νέων επιστημόνων στο εξωτερικό, τόνισε ο κ. Τρύφων. Οι διορθωτικές κινήσεις θα πρέπει να «σπάσουν» το φαύλο κύκλο που τροφοδοτείται από ανεπαρκείς προϋπολογισμούς φαρμακευτικής δαπάνης, ατελέσφορες μειώσεις τιμών σε φθηνά φάρμακα, δυσβάσταχτα rebate και clawback. Παράλληλα, πρότεινε η δαπάνη για τους ανασφάλιστους πολίτες καθώς και των εμβολίων να καλυφθεί είτε από προϋπολογισμούς άλλων υπουργείων, στους οποίους εντάσσονται οι κοινωνικές πολιτικές πρόληψης και αλληλεγγύης, είτε από ευρωπαϊκά κονδύλια. Σε κάθε περίπτωση πάντως να εξαιρεθεί από τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Υπάρχουν πάντως κυρώσεις για όσες εταιρείες δεν καλύπτουν την ελληνική αγορά με φάρμακα
Εν αναμονή δύο μεγάλων εγκρίσεων φαρμάκων είναι φέτος η εταιρεία


Σχετικά άρθρα

ΗΔΙΚΑ: Περισσότερα από 3 εκατ. ΑΜΚΑ έχουν άυλη συνταγογράφηση
Επί του συνόλου των συνταγών το 40% είναι άυλες
ΕΟΦ: Αίρει την απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών εντός της Ε.Ε.
Υπάρχουν πάντως κυρώσεις για όσες εταιρείες δεν καλύπτουν την ελληνική αγορά με φάρμακα
Οριστικά εκτός Ε.Σ.Υ. οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί;
Ο υπουργός Υγείας είναι υπέρ του μέτρου αν και την τελική απόφαση θα πάρει η κυβέρνηση
Μέσω ΑΑΔΕ τα πρόστιμα στους ανεμβολίαστους πολίτες άνω των 60 ετών
Το πρόστιμο θα εμφανίζεται στις πληροφορίες οφειλών και στην κατηγορία οφειλής