Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα

Bristol Myers Squibb: Σταματά τις δραστηριότητές της στον τομέα των ΜΗΣΥΦΑ
Το σκεύασμα Depon θα διατίθεται πλέον από τη ΒΙΑΝ στην Ελλάδα
Η Συμβολή των Φαρμακοποιών στο μετασχηματισμό της Παγκόσμιας Υγείας
Το Πρόγραμμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας διοργανώνει δύο επίκαιρες διαδικτυακές εκδηλώσεις

Οι λύσεις στην κρίση που προκαλούν οι ελλείψεις φαρμάκων

30/1/2020 3:41:01 μμ
Το υπουργείο Υγείας υιοθέτησε τα μέτρα που πρότεινε ο ΠΦΣ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η κυβέρνηση υιοθέτησε τις προτάσεις που κατέθεσε το προεδρείο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου προκειμένου να εξομαλυνθεί η αγορά φαρμάκων μετά τη «μίνι» κρίση που έχουν προκαλέσει οι ελλείψεις.

Χθες, ο υπουργός και υφ. Υγείας κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν με τους εκπροσώπους του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και τον πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων αποφάσισαν να βάλουν σε εφαρμογή τέσσερα μέτρα, ώστε να μειωθεί το μεγάλο εύρος των ελλειπτικών φαρμάκων από την αγορά.

Τα μέτρα αυτά είναι:

  1. Απαγόρευση εξαγωγών των φαρμάκων που είναι αποδεδειγμένα σε έλλειψη, για όσο χρειαστεί. Η πρόταση του ΠΦΣ ήταν για διάστημα άνω των 5 μηνών για όσα σκευάσματα λείπουν από τα φαρμακεία και σύμφωνα πάντα με στοιχεία που θα καταθέτει ο Σύλλογος.
  2. Εντατικοποίηση των ελέγχων σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, για τη διασφάλιση της επάρκειας των αποθεμάτων, όπως ορίζει ο νόμος. Σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, οι έλεγχοι αφορούν όλους «είτε είναι φαρμακαποθήκες, είτε είναι φαρμακεία, είτε είναι εταιρείες που εμπλέκονται με τα συγκεκριμένα σκευάσματα τα οποία φαίνονται ή πραγματικά λείπουν».
  3. Λήψη συγκεκριμένων μέτρων, μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, που θα διασφαλίσουν την πρόσβαση του ασθενούς στο φάρμακο που έχει ανάγκη. Ειδικότερα ο ΠΦΣ ζήτησε να δίνεται η δυνατότητα στον ασθενή να επιλέγει τα φάρμακά του ακόμα και στις περιπτώσεις που αναγράφεται η εμπορική ονομασία. Οι γιατροί θα βλέπουν μέσω της συνταγογράφησης αν τα φάρμακα είναι ελλειπτικά και θα συνταγογραφούν όσα δεν είναι.
  4. Παράταση χρονικής ισχύος των συνταγών σε φάρμακα που αποδεδειγμένα είναι σε έλλειψη. «Έτσι θα μπορεί να τη χρησιμοποιήσει ο φαρμακοποιός για να καλύψει αυστηρά και αποκλειστικά αυτά τα φάρμακα τα οποία είναι σε έλλειψη», πρόσθεσε ο υπουργός. Σύμφωνα με πληροφορίες οι συνταγές των ελλειπτικών φαρμάκων θα έχουν χρονική διάρκεια ενός μήνα.

Σημειώνεται πως ο ΠΦΣ έχει προτείνει στο υπουργείο Υγείας τη δημιουργία μιας εφαρμογής, μέσω της οποίας όλοι οι τοπικοί Φαρμακευτικοί Σύλλογοι θα ενημερώνουν για τις ελλείψεις φαρμάκων που εντοπίζονται στο Νομό τους, έτσι ώστε να υπάρχει πλήρης κατανόηση για το πού εντοπίζονται τα προβλήματα. 

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι τα παραπάνω μέτρα ήταν στο πνεύμα των όσων ζήτησε από το υπουργείο Υγείας και η Ένωση Ασθενών Ελλάδας, εκφράζοντας παράλληλα την έντονη ανησυχία της για την κλιμάκωση του διαχρονικού προβλήματος των ελλείψεων φαρμάκων.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Το Πρόγραμμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας διοργανώνει δύο επίκαιρες διαδικτυακές εκδηλώσεις