Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Συμβουλές ομορφιάς

τελευταία νέα


Οι καλοκαιρινές απειλές του δέρματος

30/5/2018 3:10:20 μμ
Και πώς προλαμβάνονται και αντιμετωπίζονται
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η αυξημένη ηλιακή ακτινοβολία, η ζέστη, η υγρασία και η εφίδρωση αποτελούν τις κατάλληλες συνθήκες για την εμφάνιση διάφορων δυσάρεστων καταστάσεων που μπορεί να εμφανιστούν στο δέρμα. Ο Μάρκος Μιχελάκης, δερματολόγος-αφροδισιολόγος, εξηγεί ποιες δερματοπάθειες εμφανίζονται το καλοκαίρι και δίνει συμβουλές προστασίας.

  • Φωτογήρανση: Η χρόνια έκθεση στον ήλιο χωρίς τη σωστήπροστασία προκαλεί πρόωρη γήρανση του δέρματος, το οποίο γίνεται πιο τραχύ, εμφανίζει έντονες ρυτίδες και χάνει τη σφριγηλότατά του.
  • Πανάδες (μέλασμα, χλόασμα): Είναι οι κηλίδες, με χρώμα που κυμαίνεται από καφετί έως πολύ σκούρο, σχεδόν μαύρο, οι οποίες εμφανίζονται πιο συχνά σε γυναίκες και κυρίως στο πρόσωπο. Βέβαια εκτός της ηλικιακής ακτινοβολίας επίσης, ορμονολογικά αίτια, κληρονομική προδιάθεση, κάποια φάρμακακαι μερικά συστατικά καλλυντικώνπαίζουν σημαντικό ρόλο για την πρόκλησή τους.
  • Ηλιακό έγκαυμα: Η χωρίς προστασία έκθεση στον δυνατό ήλιο, ιδιαίτερα σε άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα, μπορεί να προκαλέσει ηλιακό έγκαυμα, το οποίο αρχικά εμφανίζεται με κοκκίνισμα και στη συνέχεια μπορεί να εξελιχθεί σε πιο έντονη μορφή, με την παρουσία φυσαλίδων. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι ηλιακό έγκαυμα κυρίως σε νεαρές ηλικίες θεωρείται προδιαθεσικός παράγοντας για την εμφάνιση καρκίνου του δέρματος στην ενήλικη ζωή.
  • Φωτοδερματίτιδα: Ο συνδυασμός ορισμένων χημικών ουσιών που περιέχονται σε καλλυντικά ή ακόμη η χρήση αρωμάτων που έχουν τοποθετηθείστο φωτοεκτεθειμένο δέρμα και η ακόλουθη έκθεσή του στην ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει έντονο εξάνθημα με φαγούρα. Η αποφυγή τους πριν την έκθεση στον ήλιο, ιδιαίτερα τα άτομα που έχουν ευαισθησία είναι απαραίτητη.
  • Πολύμορφο εξάνθημα εκ φωτός: Συνήθως εμφανίζεται στις πρώτες εκθέσεις του δέρματος στον ήλιο και μάλιστα υποτροπιάζει την ίδια εποχή του χρόνου. Εκδηλώνεται με κοκκινίλες, επάρματα (βλατίδες) έως και φυσαλίδες σε περιοχές τουδέρματος που ήταν προστατευμένες και πρωτοεκτείθονται στην ηλιακή ακτινοβολία. Το εξάνθημα συνοδεύεται με φαγούρα. Όσο προσαρμόζεται το δέρμα στην έκθεσηστον ήλιο, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, παρουσιάζει και σταδιακή βελτίωση. Η χρήση αντηλιακών και κατάλληλης αγωγής βοηθούν για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
  • Ύποπτοι σπίλοι (ελιές): Ένας σημαντικός παράγοντας για τη μετάπτωση μιας ελιάς σε κακοήθεια ή ακόμα και η εκ νέου εμφάνισή της είναι η αθροιστικήισχυρή ηλιακή ακτινοβολία. Καλό είναι να γνωρίζουμε ένα βασικό κανόνα, ο οποίος πρέπει ναμας καθοδηγεί στο να εποπτευόμαστε ύποπτες βλάβες για κακοήθες μελάνωμα και να απευθυνόμαστε άμεσα στον δερματολόγο. Είναι ο λεγόμενος κανόνας «ABCDE» που σημαίνει: «Α» (asymmetry): η βλάβη να έχει ασύμμετρο σχήμα, «Β» (border): ασαφή όρια, «C» (color): περισσότερα από ένα χρώμα, «D» (diameter): διάμετρος πάνω από 5-6χιλιοστά, «E» (evolving): γρήγορη εξέλιξη και αλλαγή της ελιάς.
    Καλό θα ήταν επίσης, να γίνεται συχνά αυτοέλεγχος των ελιών μας, με τη βοήθεια ενός καθρέφτη, έτσι ώστε να μπορούμε να ελέγχουμε και τις πιο δύσκολες περιοχές και φυσικά να έχουμε πάντα στο μυαλό μας το πιο σημαντικό: ότι η πρόληψη σώζει ζωές.
  • Ακτινικές Υπερκερατώσεις: Οι βλάβες αυτές παρουσιάζονται στις φωτοεκτεθειμένες περιοχές , κυρίως στο κεφάλι, πρόσωπο, λαιμό και χέρια, σε άτομα μέσης και μεγάλης ηλικίας. Πρόκειται για κοκκινωπές βλάβες με κεντρικό λέπι. Οι βλάβες αυτές θεωρούνται προκαρκινικές και αν παραμεληθούν, μπορούν να μεταπέσουν σε καρκίνο δέρματος.
  • Μυκητιάσεις: Παθήσεις του δέρματος που η ζέστη και η υγρασία ευνοούν την ανάπτυξή τους.
    Οι πιο συχνές μορφές είναι: α. Ποικιλόχρους πιτυρίαση (διάσπαρτες κηλίδες, συνήθως στη ράχη, στους ώμους και στο θώρακα. β. Μυκητιάσεις ποδιών (κυρίως ανάμεσα στα δάκτυλατων ποδιών με φαγούρα, κοκκίνισμα, ξεφλούδισμα, δυσοσμία). γ. Παράτριμμα (σε πτυχές του δέρματος όπως ανάμεσα στα γεννητικά όργανα, στις μασχάλες και κάτω από το στήθος). δ. Μυρμηγκιές (μικρά επάρματαστο χρώμα του δέρματος και σιγά-σιγά μεγαλώνουν και παίρνουν ανάγλυφο σχήμα).

Η σωστή χρήση αντηλιακών, ο κατάλληλος ρουχισμός, η πρόληψη και η έγκαιρη επίσκεψη στον δερματολόγο όταν παρατηρούμε βλάβες του δέρματος ιδιαίτερες και επίμονες θα δώσουν τις χρησιμότερες λύσεις, καταλήγει ο κ.Μιχελάκης.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η Nathalie Moll απαντά στην ψηφοφορία της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Επίσης μέρος των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους επιστρέφει στα φαρμακεία






Σχετικά άρθρα

Η εμβληματική Bepanthol Cream πρωταγωνιστεί σε… make up workshop
Με λαμπερούς καλεσμένους από τον χώρο του beauty & fashion
Οι τρεις τάσεις που διαμορφώνουν την αγορά του καλλυντικού το 2024
Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Mintel
«Αγάπησε το δέρμα σου και φρόντισέ το σε συνεργασία με τον δερματολόγο σου»
Αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα της εκστρατείας της ΕΔΑΕ για τα αυτοάνοσα – αυτοφλεγμονώδη δερματικά νοσήματα
Τεράστια η αύξηση πωλήσεων για τα προϊόντα περιποίησης προσώπου
Σύμφωνα με τον ΠΣΒΑΚ το φαρμακείο αποτελεί το 2ο πιο δυνατό κανάλι διανομής