Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

Οι γυναίκες με απλασία κόλπου και μήτρας μπορούν να θεραπευτούν

27/6/2018 10:20:16 πμ
Με μια πρωτοποριακή τεχνική που εφαρμόζεται μόνο σε νοσοκομείο Θεσσαλονίκης
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Tη δυνατότητα για φυσιολογική σεξουαλική ζωή, ακόμη και τεκνοποίηση, δίνει σε γυναίκες με απλασία κόλπου και μήτρας μία χειρουργική τεχνική, η οποία εφαρμόζεται αποκλειστικά στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης, από την ομάδα της Α΄ Μαιευτικής - Γυναικολογικής Κλινικής του ΑΠΘ, με επικεφαλής τον καθηγητή Μαιευτικής - Γυναικολογίας Γρηγόρη Γκριμπίζη.

Η απλασία του κόλπου εμφανίζεται με συχνότητα 1 στις 4.000 γεννήσεις, ενώ στη χώρα μας υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο υπάρχουν 20 καινούρια περιστατικά, τα περισσότερα από τα οποία μέχρι πρόσφατα δεν αντιμετωπίζονταν.

Σε επέμβαση με τη νέα τεχνική υποβλήθηκε πριν από λίγες ημέρες μία 18χρονη που είχε γεννηθεί χωρίς κόλπο, με πολύ καλά αποτελέσματα. Πρόκειται για το 15ο περιστατικό που αντιμετωπίστηκε με επιτυχία με την αυτή την τεχνική, στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου.
Με τη μέθοδο αυτή η απλασία αποκαθίσταται με τη δημιουργία νέου κόλπου και έτσι δίνεται στις νέες γυναίκες η δυνατότητα όχι μόνο να έχουν φυσιολογική ανατομία του αναπαραγωγικού συστήματος, αλλά και να τεκνοποιήσουν με παρένθετη μήτρα. Οι γυναίκες, στις οποίες δεν υπάρχει κόλπος αλλά υπάρχει μήτρα, με τη μέθοδο αυτή δίνεται η δυνατότητα, εκτός από μια φυσιολογική σεξουαλική ζωή, να αποκτήσουν παιδιά με τη δική τους μήτρα.

Η εμπειρία από την εφαρμογή της μεθόδου δημοσιεύτηκε στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Journal of Minimally Invasive Gynecology το 2015 και λόγω του ότι η μέθοδος θεωρείται πρωτοποριακή, όχι μόνο για τα ελληνικά δεδομένα, αλλά και διεθνώς, η ομάδα της Α΄ Μαιευτικής - Γυναικολογικής Κλινικής ΑΠΘ κλήθηκε από Ιταλούς συναδέλφους της να εφαρμόσει τη μέθοδο και σε νεαρές ασθενείς.

Όπως εξηγεί ο καθηγητής Γ. Γκριμπίζης, η τεχνική αφορά τη διάνοιξη της περιοχής, όπου θα έπρεπε φυσιολογικά να βρίσκεται ο κόλπος της γυναίκας, δηλαδή ανάμεσα στην κύστη και στο ορθό, το έντερο. "Αυτός ο χώρος, στα κορίτσια με απλασία είναι κλεισμένος. Εμείς τον ανοίγουμε, τον παρασκευάζουμε και στη συνέχεια τον καλύπτουμε, γιατί αν τον αφήσει κανείς έτσι, όπως γινόταν παλιά, δημιουργούνταν μια τεράστια ουλή και η γυναίκα δεν μπορούσε να τον χρησιμοποιήσει για τις επαφές της. Το σημείο επικαλύπτεται με ένα φυσικό ιστό που έχει η γυναίκα, το περιτόναιο, αυτό που καλύπτει την κοιλιά, και στη συνέχεια δημιουργείται και το έδαφος με συρραφή, λαπαρασκοπικά. Έτσι, δεν υπάρχει μόσχευμα και η αποκατάσταση του κόλπου είναι απολύτως φυσιολογική".
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Με σημαντική χορηγία προϊόντων ατομικής υγιεινής
Αναδείχθηκαν οι βασικές εταιρικές αξίες της ακεραιότητας, αμεροληψίας, εντιμότητας και επιμονής






Σχετικά άρθρα

UCB: Το bimekizumab στη ψωριασική αρθρίτιδα και την αξονική σπονδυλαρθρίτιδα
Έδειξε διαρκή αποτελεσματικότητα και έλεγχο της φλεγμονής
Mazdutide: Το νέο πολυαναμενόμενο φάρμακο για την παχυσαρκία
Είναι ο πρώτος στον κόσμο διπλός αγωνιστής GLP-1 και GCG
Νέα ελπιδοφόρα γονιδιακή θεραπεία για σπάνια οφθαλμική βλάβη
Οι ασθενείς ζητούν από την J&J να καταθέσει Αίτηση 'Αδειας Βιολογικών Προϊό
Νέα δεδομένα για τις μη μεταδοτικές παθήσεις από τον Π.Ο.Υ. Ευρώπης
Προκαλούν 1,8 εκατ. θανάτους και κοστίζουν 514 δισ. δολάρια τον χρόνο