Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Οι φαρμακοποιοί είναι οι «φύλακες» των αντιβιοτικών για το NHS England

8/6/2023 9:42:21 μμ
Ελέγχουν τις συνταγές και ενημερώνουν για τη διαχείρισή τους
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Το NHS England αξιοποιεί τους κοινοτικούς φαρμακοποιούς για τη διαχείριση των αντιβιοτικών φαρμάκων και δημοσιεύει σχετικά στοιχεία.

Συγκεκριμένα το NHS δίνει οδηγία σε όλους τους φορείς του να εξασφαλίζουν την ενσωμάτωση των φαρμακοποιών στις ομάδες φροντίδας των ασθενών, ενώ καλεί τους φαρμακοποιούς να γίνουν Antibiotic Guardians (Φύλακες Αντιβιοτικών), χρησιμοποιώντας μια σειρά από ενημερωτικά φυλλάδια και εγχειρίδια. Επιπλέον παρέχει ένα ειδικό ερωτηματολόγιο που συμπληρώνουν οι φαρμακοποιοί μαζί με τους ασθενείς, ελέγχοντας έτσι την καταλληλότητα των αντιβιοτικών που έχουν συνταγογραφηθεί, τη δόση, τις πιθανές αλληλεπιδράσεις κ.ά.

Στόχος του NHS είναι κάθε ασθενής που έρχεται σε επαφή με το προσωπικό των φαρμακείων να δέχεται συμβουλές σχετικά με την πρόληψη και τον έλεγχο των λοιμώξεων καθώς και για την ορθή διαχείριση των αντιβιοτικών ως μέτρο αντιμετώπισης της μικροβιακής ανθεκτικότητας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία για την περίοδο 2021-2022, πάνω από το 90% των φαρμακείων έχουν λάβει την ειδική εκπαίδευση για το θέμα, 9 στα 10 έχουν προωθήσει τα απαραίτητα υλικά στους ασθενείς τους, συμπληρώνοντας περίπου 213 χιλιάδες ερωτηματολόγια. 

Όπως αναφέρει ο Οργανισμός, τα παραπάνω δεδομένα αναδεικνύουν το σημαντικότατο ρόλο που παίζουν τα φαρμακεία στη διαχείριση του προβλήματος και θα αποτελέσουν μια πολύτιμη «βάση» για την έναρξη της υπηρεσίας συνταγογράφησης από φαρμακοποιούς για 7 ήπιες παθήσεις (Pharmacy First). 

Οι συστάσεις του NHS για τη διαχείριση των αντιβιοτικών αποτελούν μέρος του ευρύτερου σχεδίου του οργανισμού με τίτλο «Pharmacy Quality Scheme» που από το 2020 περιλαμβάνει μέτρα για τον περιορισμό της χρήσης των αντιβιοτικών και εμπλουτίζεται ετησίως.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σύμφωνα με έκθεση της Global Data
Και να εκπαιδεύονται τακτικά στη διαχείριση φυσικών καταστροφών


Σχετικά άρθρα

Σαφάρι της εφορίας στα φαρμακεία της Αττικής
Κόβονται πρόστιμα χωρίς λογική σύμφωνα με τον Κώστα Λουράντο
Καταργείται η διενέργεια αντιγριπικού εμβολιασμού από τα φαρμακεία χωρίς συνταγή
Διαμαρτύρεται ο ΠΦΣ: «Ήταν ένα επιτυχημένο μέτρο πρόληψης»
KANNABIO ΚΟΙΝΣΕΠ: «Τα κανναβινοειδή στην καθημερινότητά μας»
Διαδικτυακό σεμινάριο για ιατρούς & φαρμακοποιούς στις 7/10
Η Διεθνής Φαρμακευτική Ομοσπονδία προωθεί τον εμβολιασμό στα φαρμακεία
Νέα δήλωση στρατηγικής από τον συμπρόεδρο της Επιτροπής Πολιτικής της FIP Luis Lourenco