Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Οι φαρμακοποιοί είναι οι «φύλακες» των αντιβιοτικών για το NHS England

8/6/2023 9:42:21 μμ
Ελέγχουν τις συνταγές και ενημερώνουν για τη διαχείρισή τους
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Το NHS England αξιοποιεί τους κοινοτικούς φαρμακοποιούς για τη διαχείριση των αντιβιοτικών φαρμάκων και δημοσιεύει σχετικά στοιχεία.

Συγκεκριμένα το NHS δίνει οδηγία σε όλους τους φορείς του να εξασφαλίζουν την ενσωμάτωση των φαρμακοποιών στις ομάδες φροντίδας των ασθενών, ενώ καλεί τους φαρμακοποιούς να γίνουν Antibiotic Guardians (Φύλακες Αντιβιοτικών), χρησιμοποιώντας μια σειρά από ενημερωτικά φυλλάδια και εγχειρίδια. Επιπλέον παρέχει ένα ειδικό ερωτηματολόγιο που συμπληρώνουν οι φαρμακοποιοί μαζί με τους ασθενείς, ελέγχοντας έτσι την καταλληλότητα των αντιβιοτικών που έχουν συνταγογραφηθεί, τη δόση, τις πιθανές αλληλεπιδράσεις κ.ά.

Στόχος του NHS είναι κάθε ασθενής που έρχεται σε επαφή με το προσωπικό των φαρμακείων να δέχεται συμβουλές σχετικά με την πρόληψη και τον έλεγχο των λοιμώξεων καθώς και για την ορθή διαχείριση των αντιβιοτικών ως μέτρο αντιμετώπισης της μικροβιακής ανθεκτικότητας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία για την περίοδο 2021-2022, πάνω από το 90% των φαρμακείων έχουν λάβει την ειδική εκπαίδευση για το θέμα, 9 στα 10 έχουν προωθήσει τα απαραίτητα υλικά στους ασθενείς τους, συμπληρώνοντας περίπου 213 χιλιάδες ερωτηματολόγια. 

Όπως αναφέρει ο Οργανισμός, τα παραπάνω δεδομένα αναδεικνύουν το σημαντικότατο ρόλο που παίζουν τα φαρμακεία στη διαχείριση του προβλήματος και θα αποτελέσουν μια πολύτιμη «βάση» για την έναρξη της υπηρεσίας συνταγογράφησης από φαρμακοποιούς για 7 ήπιες παθήσεις (Pharmacy First). 

Οι συστάσεις του NHS για τη διαχείριση των αντιβιοτικών αποτελούν μέρος του ευρύτερου σχεδίου του οργανισμού με τίτλο «Pharmacy Quality Scheme» που από το 2020 περιλαμβάνει μέτρα για τον περιορισμό της χρήσης των αντιβιοτικών και εμπλουτίζεται ετησίως.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε ινσουλίνες και παιδικά αντιβιοτικά, σύμφωνα με την πρόεδρο του Φ.Σ της περιοχής
Σε ομιλία του στο 28ο ετήσιο «Economist Government Roundtable»






Σχετικά άρθρα

Στο +1% συγκρατήθηκε ο τζίρος για τα οnline φαρμακεία το 1ο εξάμηνο του 2024
Η μέση έκπτωση προϊόντων ήταν 38% επί της ΠΛΤ πώλησης
Υπογράφτηκε η σύμβαση ΗΔΙΚΑ-ΠΦΣ
Ορίζει ότι μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλες δράσεις δημόσιας υγείας
Φαρμακεία: 500 χιλιάδες επισκέψεις κάθε μέρα για προϊόντα self-care
Μεγάλη οικονομική άνθηση με υψηλούς τζίρους και χιλιάδες νέα σκευάσματα