Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Οι φαρμακοποιοί είναι οι «φύλακες» των αντιβιοτικών για το NHS England

8/6/2023 9:42:21 μμ
Ελέγχουν τις συνταγές και ενημερώνουν για τη διαχείρισή τους
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Το NHS England αξιοποιεί τους κοινοτικούς φαρμακοποιούς για τη διαχείριση των αντιβιοτικών φαρμάκων και δημοσιεύει σχετικά στοιχεία.

Συγκεκριμένα το NHS δίνει οδηγία σε όλους τους φορείς του να εξασφαλίζουν την ενσωμάτωση των φαρμακοποιών στις ομάδες φροντίδας των ασθενών, ενώ καλεί τους φαρμακοποιούς να γίνουν Antibiotic Guardians (Φύλακες Αντιβιοτικών), χρησιμοποιώντας μια σειρά από ενημερωτικά φυλλάδια και εγχειρίδια. Επιπλέον παρέχει ένα ειδικό ερωτηματολόγιο που συμπληρώνουν οι φαρμακοποιοί μαζί με τους ασθενείς, ελέγχοντας έτσι την καταλληλότητα των αντιβιοτικών που έχουν συνταγογραφηθεί, τη δόση, τις πιθανές αλληλεπιδράσεις κ.ά.

Στόχος του NHS είναι κάθε ασθενής που έρχεται σε επαφή με το προσωπικό των φαρμακείων να δέχεται συμβουλές σχετικά με την πρόληψη και τον έλεγχο των λοιμώξεων καθώς και για την ορθή διαχείριση των αντιβιοτικών ως μέτρο αντιμετώπισης της μικροβιακής ανθεκτικότητας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία για την περίοδο 2021-2022, πάνω από το 90% των φαρμακείων έχουν λάβει την ειδική εκπαίδευση για το θέμα, 9 στα 10 έχουν προωθήσει τα απαραίτητα υλικά στους ασθενείς τους, συμπληρώνοντας περίπου 213 χιλιάδες ερωτηματολόγια. 

Όπως αναφέρει ο Οργανισμός, τα παραπάνω δεδομένα αναδεικνύουν το σημαντικότατο ρόλο που παίζουν τα φαρμακεία στη διαχείριση του προβλήματος και θα αποτελέσουν μια πολύτιμη «βάση» για την έναρξη της υπηρεσίας συνταγογράφησης από φαρμακοποιούς για 7 ήπιες παθήσεις (Pharmacy First). 

Οι συστάσεις του NHS για τη διαχείριση των αντιβιοτικών αποτελούν μέρος του ευρύτερου σχεδίου του οργανισμού με τίτλο «Pharmacy Quality Scheme» που από το 2020 περιλαμβάνει μέτρα για τον περιορισμό της χρήσης των αντιβιοτικών και εμπλουτίζεται ετησίως.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα από το ΕΑΠ
Εκλέχτηκε στη Γενικό Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συλλόγου Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών


Σχετικά άρθρα

RESP-8: Ένα πολύτιμο εργαλείο για τους φαρμακοποιούς ώστε να αξιολογούν τις αναπνευστικές λοιμώξεις
Αναπτύχθηκε από τον Λευτέρη Τεπερικίδη, φαρμακοποιό και μέλος του Φ.Σ. Θεσσαλονίκης
Φ.Σ. Αττικής: Ενημέρωση για συχνά λάθη στην εκτέλεση συνταγών
Σχετικά με τα ΦΥΚ και τα εμβόλια απευαισθητοποίησης
Οι φαρμακοποιοί ζητούν να θεσπιστεί ο ρόλος τους στην ΠΦΥ
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα από το ΕΑΠ
Σε εξέλιξη το πρόγραμμα της ΟΣΦΕ για την ιστορία των Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών
Ολοκληρώνεται η έρευνα στον Βόλο και ξεκίνησαν οι επαφές και με άλλους Θεσσαλικούς Συνεταιρισμούς